Categories: Macroeconomie

T1 2022 – puterea de cumpărare a pensiilor, peste același trimestru al anului trecut

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în primul trimestru al anului curent de 2.052 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma a fost cu aproape 11% mai mare față de aceeași lună a anului trecut iar puterea de cumpărare a crescut cu aproape două procente în contextul unui indice anual de inflație calculat ca medie pe T1 2002 de 9,01%.

Suma amintită mai sus privește circa patru milioane de beneficiari care au atins vârsta legală de pensionare, cu sau fără a avea și vechimea normată prevăzută de lege. Ei beneficiază de așa-numitele old age benefits (beneficii pentru persoanele în vârstă care au contribuit la sistemul de asigurări sociale al statului) și reprezintă doar 86% dintre cei care au primit lunar pensii de asigurări sociale de stat (79% din numărul total de pensionari).

Celelalte persoane sunt, de fapt, asimilate imaginii de fost lucrător ajuns la vârsta de pensionare, iar sumele încasate de acestea diferă semnificativ de cele ale persoanelor retrase din activitate care au și vârsta legală de pensionare. Astfel, se ajunge la o medie a plăților în sistemul asigurărilor sociale de doar 1.772 lei lunar.

În ordinea ponderii cu care intră în calculul general al așa-numitei pensii la nivel național, figurează în datele CNPP urmașii (aproape 11%, care primesc bani în baza contribuției unui fost membru al familiei), cei încadrați în clase de invaliditate (9%) și cei care au ieșit la pensie mai devreme decât prevăd normele standard legale (2,2%, majoritatea cu șanse minime de angajare la o vârstă relativ înaintată).

Doar 0,24% dintre pensionari au reușit să se încadreze în cerințele impuse pentru a beneficia de pensia fără penalizări (aplicate doar până la împlinirea vârstei legale) iar categoriile care intră la invaliditate, orfani, văduve de război – I.O.V.R. – și includerea excepțională la ajutor social sunt neglijabile numeric.

Cea mai avantajată categorie de pensionari față de situația din același trimestru al anului anterior a fost cea de persoane pensionate anticipat cu pensie parțială (creștere medie de 22,67% nominal și 12,53% real), urmată de persoanele pensionate anticipat dar cu drepturi integrale (+16,18%, respectiv +6,58%).

Urmașii au consemnat un ritm ușor mai mare de creștere a veniturilor în termeni reali decât media generală (aproape trei procente față de cele două regăsite la cei care au atins vârsta de pensionare). Singura categorie care a avut de pierdut în T1 2022 deoarece avansul veniturilor a fost sub inflația consemnată oficial a fost cea a persoanelor încadrate în diverse grade de invaliditate (+6,58% nominal dar -2,23% în termeni reali).

AUTOR: Dan Pălăngean

View Comments

 • Un opinia mea sunt erori de apreciere in analiza.
  Pe de o parte ca datele furnizate de INS si CNPP sunt un amalgam.
  Pe de alta parte, de exemplu:

  "Cea mai avantajată categorie de pensionari față de situația din același trimestru al anului anterior a fost cea de persoane pensionate anticipat cu pensie parțială
  (creștere medie de 22,67% nominal și 12,53% real)"

  Este o imagine deformata de cifrele care au "ajutat" aceasta statistica.
  Aici intra o serie de magistrati precum celebrul Licu care a-a pensionat anticipat la 51 de anisori cu peste 10 mii lei pensie si a trecut ka CCR cu salar de 45.000 lei lunar.
  Sunt cazuri la Curtea de Conturi unde sunt pensii speciale, sunt cazuri la Consiliul Legislativ, la Securitate, la Militie si Armata.
  Evident si BNR sau si Guvern.
  In Guvern sunt cazuri cu pensii speciale, anticipate, oricum cred ca nu sunt trecute in declaratiile de avere.
  In nicio institutie a statului roman nu sunt actualizate.
  Ce sa mai zic de Primarii!
  Unde se fura ca-n codru!
  Asa ca o concluzie: media mediei de la pensii nu reflecta nimic!
  Dupa cum si Turcana declara ca pensiile speciale nu reprezinta o mare cheltuiala pentru Romania, ele fiind în fapt exorbitante!😲

 • ''Stumabile''Dan Palangean ''bati campii cu gratie''...!! Uita-te CU ARENTIE, laa.....STRUCTURA ''VAMPULUI'' DE PENSII....!! =.Or fi iesit destui dintre ''burjetari'',care stim ce salarii ''minuscule'' au,,,=>dACA IEI IN CONSIDERATIE NUMAI PENSIONARII DIN SECTORUL PARTICULAR o saa....''vezi'' REALITATEA....!!!

Articole recente

Spania începe să aplice măsuri de economisire a energiei, precum limite în utilizarea aerului condiţionat

Aerul condiţionat nu trebuie să fie setat la o temperatură mai mică de 27 de…

19 minute ago

Ciucă: Există posibilitatea să suplimentăm cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în continuare se desfăşoară analize la nivelul fiecărui…

o oră ago

DNA: Primarul Sectorului 3 – trimis în judecată pentru abuz în serviciu; acuzaţiile se referă la contractul de salubrizare

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie…

2 ore ago

China îşi extinde exerciţiile militare în jurul Taiwanului după vizita lui Pelosi

Nave ale marinei chineze au rămas active miercuri dimineaţă în largul coastelor de est şi…

2 ore ago

ING Bank România a lansat un credit instant cu rambursare în rate pentru IMM-uri, fără garanții materiale

ING Bank România vine în sprijinul antreprenorilor cu un nou credit cu rambursare în rate…

2 ore ago

Ciucă: Cei care sunt vinovaţi de evenimentele de la protestele din 10 august 2018 să răspundă în faţa legii

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, miercuri, la patru ani de la protestele din 10 august…

2 ore ago