Macroeconomie

T2 2023 – costul cu forţa de muncă, majorat peste limita recomandată

de Dan Pălăngean

Costul orar al forţei de muncă a crescut în T2 2023 față de trimestrul anterior cu 8,08%, potrivit datelor publicate de INS. Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, s-a înregistrat o rată de creștere de 14,38%. Adică peste nivelul teoretic recomandat pentru acest indicator, impus prin tabloul de bord european (maxim 12% pentru țările non-euro).

În contextul creșterii economice modeste (+1,1% în plus în termeni reali pentru PIB T2 2023 față de PIB T2 2022, date semnal), avansul costului cu forța de muncă a fost semnificativ mai mare față de nivelul inflației (10,71% media lunară pe al doilea trimestru a al anului curent). Diferențele sunt mari între diversele sectoarele economice, cu sectoarele bugetare spre coada clasamentului, în tentativa de ajustare fiscală.

De remarcat scăderea importantă a productivității muncii pe salariat în industrie (care poate fi măsurată în condiţii rezonabile şi este luată ca reper macroeconomic). Acest indicator-cheie revenise în 2022 la nivelul din 2018, după o evoluție sinuoasă. Scăderea actuală este chiar mai pronunțată decât în anul pandemiei, 2020, ceea ce ar trebui să dea de gândit, mai ale în condiții de creștere în termeni reali a puterii de cumpărare a salariilor.

Astfel, după ce în 2021 raportul teoretic favorabil între cele două evoluții, avansul productivității muncii și majorarea salariilor, a fost refăcut, situația s-a păstrat în echilibru relativ pe primul semestru din 2022 pentru a se deteriora pe parcursul primei jumătăți din anul curent. Ceea ce nu este de natură să ajute la refacerea stabilității macroeconomice.

În structura pe ramuri de activitate, s-au înregistrat diferenţe semnificative la nivelul creșterilor de costuri salariale. Pe prima poziție figurează sectorul construcțiilor (+22,50%), urmat de alte activități de servicii (+20,54%), podiumul fiind completat de producția și furnizarea de energie, gaze și apă (18,07%).

Urmează, cu valori mai ridicate, transportul și depozitarea (+17,94%), industria extractivă (+16,82%), industria prelucrătoare (+16,63%), distribuţia apei, salubritatea și gestionarea deşeurilor (+15,39%), sectorul IT (+14,97%) și segmentul HoReCa (14,93%), situate peste media de ansamblu pe industrie, construcții și servicii (+14,38%).

Foarte aproape de această medie se situează comerţul cu ridicata şi amănuntul (+13,82%), precum și intermedierile financiare, împreună cu asigurările (+13,32%). Sectoarele bugetare au coborât spre coada clasamentului, cu învățământul (+11,96%) și administrația publică (+11,04%) ceva mai sus și cu activitatea sanitară pe penultima poziție (+5,98%).

În perioada care urmează, s-ar impune păstrarea avansului salariilor în limitele suportabile pentru refacerea echilibrelor macroeconomice. Inclusiv pe calea menținerii trendului de reducere a facturii pe zona bugetară în termeni rezonabili raportat la PIB (coborâtă de la 10,4% în 2020 la 9,4% în 2021 și 8,2% anul trecut), cu limitarea ponderii în cheltuielile statului.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

17 minute ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

52 de minute ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

o oră ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

3 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

4 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

6 ore ago

This website uses cookies.

Read More