Afaceri

Tanczos: Buget de 10 milioane de lei pentru campania naţională de informare şi educare ”Reciclăm în România”

Prima campanie naţională de informare şi educare a publicului privind modul de reciclare a deşeurilor, derulată de o instituţie publică, are un buget de 10 milioane de lei şi se va derula timp de un an, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, potrivit Agerpres.

 

“Nu este un secret că ne confruntăm cu această problemă de ani de zile. România, la capitolul reciclare, se află undeva la coada clasamentului şi acest lucru este cauzat pe de o parte de lipsa de infrastructură, dar şi de faptul că, deşi foarte mulţi cetăţeni spun că sunt interesaţi de colectarea separată şi de reciclare, adică peste 88%, în realitate lucrurile de fapt stau altfel. Ne confruntăm cu această contradicţie între voinţa cetăţeanului declarată în cadrul unui sondaj şi realitatea, modul în care cetăţenii se raportează practic la această problemă. De asemenea, în cadrul acestui sondaj am constatat că foarte mulţi cetăţeni, peste 70%, îşi manifestă interesul de a primi informaţii suplimentare. Este şi un pas de plecare pentru această campanie de informare şi de educare, pentru că avem receptori, cetăţeni care sunt interesaţi să facă mai mult pentru a colecta separat şi pentru a genera reciclare în România (…) Acestea sunt practic răspunsurile pentru “De ce se lansează această campanie?”. Campania este finanţată Fondul de Mediu prin AFM şi este derulată de Ministerul Mediului timp de un an de zile. Are un buget de 10 milioane de lei”, a spus Tanczos.

Acesta a adăugat că pe data de 1 decembrie campania “Reciclăm în România” va debuta în mediul online iar din 15 decembrie vor fi difuzate primele spoturi radio-TV.

Potrivit ministrului de resort, anual, autorităţile publice locale sunt obligate să plătească o serie de contribuţii la Fondul pentru Mediu atunci când nu realizează ţintele de colectare şi reciclare impuse de Comisia Europeană şi, implicit, de Ministerul Mediului.

“În 2020, comunităţile, prin primăriile centrale, au plătit peste 110 milioane de lei, pentru nerealizarea ţintelor la nivel de comună sau oraş, Această sumă a crescut la 224 milioane de de lei, în 2021, şi probabil că va creşte şi în 2022. Sunt bani care ar fi putut redirecţionaţi către investiţii absolut necesare la nivel local – creşe, grădiniţe, spitale”, a subliniat demnitarul.

Iniţiativa “Reciclăm în România” este prima campanie naţională privind informarea, conştientizarea şi educarea publicului în privinţa importanţei colectării separate a deşeurilor, derulată de o autoritate publică şi finanţată din Fondul pentru Mediu.

Campania, finanţată din Fondul pentru Mediu, îşi propune să schimbe percepţia şi comportamentul publicului faţă de colectarea deşeurilor şi să determine, printr-o comunicare directă şi eficientă, o schimbare reală a felului în care fiecare român îşi gestionează deşeurile în gospodărie.

Articole recente

Unirea Shopping Center vrea să anuleze decizia AGA BVB prin care s-a decis mutarea sediului

Unirea Shopping Center, controlată de familia Adamescu, a dat în judecată Bursa de Valori București…

5 ore ago

Moscova îi cere ambasadorului leton să părăsească Rusia ”în două săptămâni”

Moscova i-a cerut vineri ambasadorului leton să părăsească Rusia "în două săptămâni", patru zile după…

5 ore ago

Tancurile Abrams vor ajunge în Ucraina peste ”multe luni” (purtător de cuvânt al Casei Albe)

Cele 31 de tancuri M1 Abrams pe care Statele Unite le vor oferi Ucrainei vor…

5 ore ago

Jeff Zients preia de la Ron Klain funcţia de şef de cabinet al preşedintelui Statelor Unite

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunţat vineri numirea ca şef de cabinet a lui…

5 ore ago

Marcel Ciolacu: Să ştiţi că nici Marian Neacşu nu se duce la ANRE, nici Tudose la Energie, ca să închidem şi aceste breaking news-uri false

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, în cadrul conferinţei de alegeri a Organizaţiei PSD…

8 ore ago

Electrica a înființat Comitetul de Guvernanță Climatică și Politici Publice; Dragoș-Valentin Neacșu – Președinte

În data de 27 ianuarie 2023, Consiliul de Administrație al Electrica a decis înființarea unui…

8 ore ago