Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzPrețul petrolului s-a prăbușit vineri cu aproape 8%, la cel mai scăzut nivel din 2021, în timp ce cuprul, soia și alte mărfuri au scăzut, de asemenea, ca urmare a represaliilor Chinei față de tarifele agresive ale președintelui american Donald Trump, potrivit Reuters.
Aurul, valoare de refugiu, a scăzut pentru a doua zi, fiind măturat de o vânzare mai largă a pieței, pe măsură ce principalii indici bursieri au scăzut și temerile legate de recesiune s-au amplificat.
Beijingul a înaintat o taxă suplimentară de 34% pentru toate bunurile americane, ripostând după ce Trump a anunțat un tarif minim de 10% pentru majoritatea importurilor americane, cu taxe semnificativ mai mari pentru zeci de țări, inclusiv China.
„Aceasta este prima escaladare foarte explicită din partea Chinei, nu dau înapoi, își intensifică jocul”, a declarat Bjarne Schieldrop, analist șef pentru mărfuri la SEB.
Schieldrop se așteaptă la represalii suplimentare din partea lui Trump, care a declarat vineri că China “a jucat greșit ” și a promis că nu își va schimba politicile.
Tensiunile accelerate au alimentat și mai mult temerile că tarifele ar putea duce la un război comercial global, care ar afecta creșterea economică și ar reduce cererea pentru principalele mărfuri. Taxele impuse de SUA au exclus energia, însă măsurile de retorsiune ale Chinei cuprind toate bunurile americane, precum și limitări ale exportului unor pământuri rare.
SUA este un exportator major de energie și vinde petrol și GNL Chinei, conform datelor firmei de analiză Kpler și ale Administrației americane pentru informații energetice.
Contractele futures pe soia de la Chicago Board of Trade au scăzut vineri cu peste 3%, deoarece se așteaptă ca tarifele impuse de China asupra bunurilor americane să oprească comerțul cu semințe oleaginoase între cele două țări. China, cel mai mare cumpărător de soia, a fost văzută accelerând achizițiile de la furnizorul rival Brazilia. Boabele de soia CBOT au încheiat în scădere cu 3,4%, la 9,77 dolari pe bushel, cel mai scăzut nivel de la sfârșitul lunii decembrie.
Grâul CBOT a scăzut cu 1,3%, la 5,29 dolari pe bushel, în timp ce porumbul a contracarat slăbiciunea generală, închizând în creștere cu 0,6%, la 4,60-1/4 dolari pe bushel, deoarece principalul importator, Mexicul, a fost exclus săptămâna aceasta din tarifele radicale ale lui Trump.
Cererea pentru produsele agricole americane a fost deja sub presiunea unui război comercial în timpul primului mandat al lui Trump în 2018. Luna trecută, Beijingul a majorat taxele pentru produse americane în valoare de 21 de miliarde de dolari, ca răspuns la runda anterioară de tarife impuse de Washington produselor chinezești.
Metalele de bază s-au vândut, cu cuprul la trei luni de la London Metal Exchange în scădere cu 3%, cea mai mare scădere zilnică de la începutul pandemiei din 2020. Aluminiul , deja supus unui tarif de import american de 25%, a scăzut cu 3%, la cel mai scăzut nivel din septembrie.
Aurul la vedere a scăzut cu 3%, traderii lichidându-și pozițiile pe lingouri în urma unor scăderi mai ample ale pieței.
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
This website uses cookies.
Read More