Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzPatru țări din Europa Centrală și-au intensificat presiunea asupra Bruxelles-ului pentru a acționa împotriva Germaniei din cauza unui tarif la gaze despre care spun că le subminează securitatea energetică, arată un document văzut de Reuters.
Acesta este o moștenire a crizei energetice care a atins apogeul în 2022, după ce Moscova a redus fluxurile de gaze către Europa. Este vorba de o taxă suplimentară pentru combustibilul scos din depozitul de gaz al Germaniei, pentru a încerca să recupereze miliardele de euro pe care le-a cheltuit pentru cumpărarea de gaze nerusești la prețuri foarte mari, pentru a evita penuria de combustibil.
Austria, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia au spus că măsura le afectează eforturile de a renunța la gazul rusesc, prin scumpirea achiziționării de combustibil nerusesc livrat prin Germania. În documentul comun, cele patru țări au îndemnat Comisia să „transpună cuvintele în acțiuni concrete” pentru a rezolva problema.
Comisia a pregătit o acțiune în justiție împotriva Germaniei din cauza tarifului, considerat că încalcă regulile pieței unice a UE, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea, dar, până acum, nu a lansat un proces.
“Împreună cu încheierea programată a tranzitului gazului rusesc prin Ucraina până la sfârșitul acestui an, taxa va reduce semnificativ securitatea aprovizionării în întreaga regiune ECE (Europa Centrală și de Est)”, au spus cele patru țări.
Austria și Ungaria rămân puternic dependente de gazul rusesc. Ministrul austriac al
energiei a declarat în februarie că țara se străduiește să își diversifice aprovizionarea, iar ministerul încearcă să pună capăt contractului pe termen lung al companiei energetice OMV cu Rusia.
Miniștrii energiei din țările UE și Comisia sunt așteptați să discute despre taxa germană la o întâlnire de joi la Bruxelles, au declarat oficialii UE.
Ministerul Economiei din Germania nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Ministerul a declarat anterior că taxa este nediscriminatorie și că alte țări UE au beneficiat în timpul crizei energetice de faptul că Germania și-a umplut rapid depozitul de gaz, cel mai mare din UE. Comisia a declarat săptămâna trecută că este în discuții cu guvernul german, ridicând îndoieli cu privire la legalitatea taxei. Regulile UE privind piața unică interzic tarifele pentru comerțul dintre țările membre.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More
View Comments