Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt aşteptate să stabilească un nou record în acest an în termeni de capacităţi regenerabile instalate, arată prognozele Comisiei Europene, chiar dacă anumite părţi din acest sector avertizează că reducerea sprijinului guvernamental ar putea afecta această tendinţă de creştere, transmite Reuters.
Potrivit prognozelor executivului comunitar, consultate de Reuters, ţările UE ar urma să adauge în acest an 89 GW de noi capacităţi de producţie a energiei regenerabile, dintre care 70 GW de capacităţi fotovoltaice şi 19 GW de capacităţi de producţie a energiei eoliene.
O astfel de cifră ar reprezenta un nivel record privind capacităţile instalate pe parcursul anul an, atât pentru energia eoliană cât şi pentru energia fotovoltaică. În 2024, în blocul comunitar au fost instalate 65,5 GW de noi capacităţi de producţie a energiei fotovoltaice şi 12,9 GW de capacităţi eoliene.
O extindere rapidă a capacităţilor de producţie a energiei regenerabile este necesară pentru ca UE să îşi atingă obiectivele climatice, şi să înlocuiască o parte din consumul de gaze naturale, ajutând la îndeplinirea obiectivului blocului comunitar de a elimina importurile de gaze din Rusia în 2027.
Cu toate acestea, firmele care activează în sectorul regenerabilelor se confruntă cu numeroase obstacole, inclusiv cu întârzieri de ordinul anilor până când obţin autorizaţiile necesare.
De exemplu, SolarPower Europe, una din organizaţiile reprezentative ale industriei regenerabilelor, a avertizat că ar putea să îşi revizuiască, în jos, estimările privind capacităţile instalate în 2025, după ce autorităţile franceze au prezentat în luna februarie o serie de planuri vizând reducerea tarifului garantat la panourile fotovoltaice instalate pe acoperiş.
“O parte din marile pieţe au făcut paşi semnificativ înapoi în ultimele luni. Se pare că este din ce în ce mai puţin probabil să atingem nivelul de 70 de GW în acest an”, a declarat directorul de la SolarPower Europe, Walburga Hemetsberger.
Noile capacităţi fotovoltaice instalate în Europa au înregistrat o scădere de 4% anul trecut, după ce un an înainte au crescut cu peste 50%. Uniunea Europeană trebuie să instaleze, în fiecare an, noi capacităţi fotovoltaice de 70 GW pentru a-şi atinge obiectivele climatice propuse pentru 2030.
La rândul său,organismul reprezentativ WindEurope a informat în luna februarie că se aşteaptă ca UE să adauge în acest an noi capacităţi eoliene de 17,4 GW, o creştere de 35% comparativ cu noile capacităţi instalate anul trecut.