Politica

Theodor Stolojan: Sistemul judecătoresc nu poate lua ostatic tot poporul român; Să nu punem în pericol absorbția fondurilor europene, doar pentru că magistraţii s-au obișnuit cu pensii de peste 10 ori mai mari decât pensia medie

Sistemul judecătoresc nu poate lua ostatic tot poporul român. Să nu punem în pericol absorbția fondurilor europene, doar pentru că magistraţii s-au obișnuit cu pensii de peste 10 ori mai mari decât pensia medie, este de părere fostul premier Theodor Stolojan. 

Domnia sa a explicat: “Guvernul trebuie susținut cu toată forța pentru reușita proiectului de modificare a legii cu privire la pensionarea magistraților.

Sistemul judecătoresc din România nu poate lua ostatic tot poporul român, doar pentru că nu este de acord să revină la un sistem decent de pensii și de vârstă la care să aibă dreptul să se pensioneze.

Proiectul de lege are două prevederi foarte bune:
* limitarea pensiei la 65 % din venituri în loc de 80% ca până în prezent;
* mărirea treptată în timp a vârstei de pensionare la 65 de ani, la fel ca la toți românii.

Nu avem dreptul să punem în pericol absorbția fondurilor europene, de care beneficiază întreaga populație doar pentru că un grup profesional s-a obișnuit cu pensii de peste 10 ori mai mari decât pensia medie din România.

Toate lamentările sistemului judiciar cu privire la afectarea independenței justiției , dacă umblăm la sistemul lor actual de pensii, sunt de un egoism greu de explicat. Vor avea , în continuare, pensii de circa 8 ori mai mari decât pensia medie din România”.

Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au depus în Parlament luni, 14 aprilie 2025, proiectul de lege care va limita pensiile judecătorilor și procurorilor, concomitent cu creșterea vârstei de pensionare.

Astfel, din 2026 până în 2045, vârsta de pensionare va crește etapizat de la 48 la 65 de ani. În schimb, vechimea minimă necesară în specialitate va rămâne constantă la 25 de ani, potrivit luju.ro.

Totodată, pensia de serviciu nu va putea depăși 65% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de dată eliberării din funcție, raportate la un judecător sau procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad profesional. În prezent, acest nivel este de 80%.

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

19 minute ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

2 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

3 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

3 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

6 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

6 ore ago

This website uses cookies.

Read More