Categories: International

Theresa May îi va trimite lui Donald Tusk o scrisoare pentru amânarea ieşirii Marii Britanii din UE

Premierul britanic Theresa May îi va trimite marţi sau miercuri preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, o scrisoare ce va conţine solicitarea unei amânări a Brexitului, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al executivului de la Londra, citat de agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Echipa premierului May împreună cu principalii miniştri au discutat marţi timp de 90 de minute, inclusiv despre implicaţiile deciziei preşedintelui Camerei Comunelor, John Bercow, care a estimat că guvernul nu poate supune pentru a treia oară votului acestei camere a parlamentului acordul privind Brexitul respins deja de două ori, cu excepţia cazului în care acest document va fi revizuit substanţial.

Potrivit unei informaţii difuzate de editorul politic al BBC, Laura Kuenssberg, premierul Theresa May ar urma să le ceară liderilor europeni amânarea Brexitului până la finalul lunii iunie, cu opţiunea unei amânări prelungite pentru încă doi ani. Conform unei surse citate de BBC, la reuniunea guvernului desfăşurată marţi oficialii britanici nu au ajuns la un consens, în timp ce o altă sursă a deplâns faptul că Theresa May evită din nou să ia o decizie, deşi ar prefera o amânare scurtă pentru a încerca să găsească o cale de a a obţine aprobarea acordului de retragere din UE.

Liderii europeni trebuie să se pronunţe asupra oricărei amânări la summitul din 21-22 martie, în condiţiile în care data Brexitului este stabilită în prezent pentru 29 martie. Potrivit ministrului belgian de externe, Didier Reynders, liderii europeni ar putea să se abţină deocamdată să ia o decizie privind amânarea Brexitului, aşteptând să vadă ce decizii se iau la Londra.

La rândul său, un oficial al preşedinţiei franceze a estimat că în lipsa unui nou vot în parlamentul britanic şi în lipsa unor propuneri alternative, ne vom îndrepta către un ”no-deal”, respectiv ieşirea Regatului Unit din UE fără un acord.

Articole recente

Conducerea PSD a decis excluderea din partid a deputatului Aurel Bălășoiu, după scandalul sexual în care este implicat

Conducerea PSD a decis astăzi excluderea din partid a deputatului Aurel Bălășoiu, după scandalul sexual în…

10 ore ago

Gazprom anunţă că a suspendat livrările către Italia din cauza unei probleme cu operatorul austriac

Gazprom a emis sâmbătă un comunicat în care a explicat că 'transportul de gaz rusesc…

10 ore ago

1 octombrie – Ziua Forestierului! De la țapină la casa pasivă. Avem nevoie să creștem conștiința forestieră a românilor!

Este pentru al doilea an în care sărbătorim Ziua Forestierului la 1 octombrie. Istoria silvică…

10 ore ago

Ucraina: Liderul cecen Kadîrov crede că ar trebui utilizate ‘arme nucleare de mică putere’

Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a afirmat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia…

10 ore ago

Nord Stream: Echipă comună de anchetă Germania-Danemarca-Suedia

Germania va forma o echipă comună cu Danemarca şi Suedia pentru a ancheta scurgerile care…

10 ore ago

Giorgia Meloni promite că Italia va reveni la apărarea mai puternică a propriilor interese

Italia se va concentra mai mult în viitor din nou asupra intereselor sale, a indicat…

11 ore ago