Cercetătorii de la Universitatea Oxford intenționează să testeze Ivermectina – un medicament care a arătat semne de reducere a deceselor cauzate de COVID-19 în țările în curs de dezvoltare. Ei planifică primul studiu mare și de înaltă calitate al acestui medicament ieftin, potrivit The Times.
Procedura Principle urmărește tratamente care ar putea fi utilizate acasă, la scurt timp după apariția simptomelor. Scopul este de a găsi un medicament care să aibă un impact în primele etape ale bolii, prevenind evoluţiile severe severe.
Următorul lot de medicamente pe care îl vor evalua cercetătorii de la Oxford va include Ivermectina. Folosit de zeci de ani pentru a trata animalele și persoanele infestate cu viermi paraziți, a fost salutat ca un presupus „medicament minune” pentru Covid de către susținători. Alți oameni de știință au spus că medicamentul nu a fost evaluat în mod corespunzător și că eficacitatea sa nu a fost încă cunoscută.
„Are potențiale proprietăți antivirale și antiinflamatorii și au existat destul de multe studii mai mici efectuate în țări cu venituri mici și medii, care arată că accelerează recuperarea, reduce inflamația și reduce spitalizarea”, a spus Chris Butler, profesor de asistență primară la Oxford și co-șef al procedurii Principle. „Dar există un decalaj în date. Nu a existat o încercare cu adevărat riguroasă”, a adăugat acesta.
Medicamentul funcționează blocând intrarea unei proteine în nucleii celulelor, limitând capacitatea de replicare a virusului, iar analiza inițială a Organizației Mondiale a Sănătății a arătat semne promițătoare, conform The Times.
„Ar putea salva mii de vieți pe zi”, a spus Paul Marik, de la Școala de Medicină din Virginia de Est, precizând: „Datele sunt convingătoare: în Mexic, India și America de Sud, mortalitatea a scăzut.”
Peter Horby, profesor la Universitatea Oxford care a ajutat la elaboarea celor mai mari studii din Marea Britanie COVID-19, a declarat luna aceasta că cele mai recente date sunt „interesante, poate încurajatoare, dar încă nu convingătoare”.
Ivermectina aproape a dispărut din farmaciile veterinare din România. Pe reţelele sociale, circulă intens informaţia că medicamentul folosit pentru câini şi pisici ar ucide virusul. Medicii veterinari avertizează însă că Ivermectina este periculoasă pentru oameni și poate duce chiar la orbire şi la paralizarea sistemului nervos.
Avertizare ANSVSA privind utilizarea produselor medicinale veterinare care conțin substanţa activă ivermectină în prevenţia şi tratamentul COVID-19
În continuarea comunicatului de presă emis în data de 10.04.2020 şi în contextul apariției unor noi informații în spațiul public cu privire la folosirea ivermectinei în prevenirea şi tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face următoarele precizări:
În prezent, toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale. Acestea trebuie utilizate numai de către medicii veterinari sau sub supravegherea acestora, conform indicaţiilor specificate în prospect.
În România pot fi comercializate doar produse medicinale veterinare autorizate pentru comercializare de către Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV) din subordinea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sau care sunt autorizate prin procedură centralizată, în baza Regulamentului (CE) nr. 726/2004. Produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare sunt înscrise în Nomenclatorul produselor medicinale veterinare autorizate în România, publicat pe site-ul ICBMV, folosind următorul link: http://www.icbmv.ro/ro/nomenclator-produse
În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice. Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.
Vă avertizăm ca utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane.
În cele ce urmează, redăm recomandările emise de către Colegiul Medicilor Veterinari din România referitoare la prescrierea, comercializarea, eliberarea și utilizarea produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină, în contextul pandemiei COVID-19:
CEO-ul celui mai mare producător de medicamente din România, Terapia Cluj, Dragoș Damian, a anunțat că vrea să doneze statului român 50.000 de tablete de Ivermectină.
Potrivit domniei sale, medicamentul are rezultate foarte bune în tratamentul împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2.
Irina Alexe a fost numită în funcţia de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne…
Consilierul prezidențial Andrei Muraru va fi numit ambasador al României în Statele Unite ale Americii,…
Asociația Colorăm Zâmbete anunță că mâine, 26 februarie, începând cu orele 11:30 aproximativ 100 de…
Uniunea Europeană face progrese cu noua legislaţie care forţează multinaţionalele să dezvăluie plata taxelor, impozitelor…
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat în această seară, la Antena 3, că poliţiştii pot…
Premierul armean Nikol Paşinian i-a solicitat joi opoziţiei să înceteze protestele şi a lansat o…
View Comments