Energie

Toma Petcu, reacție la atacul lui Daniel Zamfir: PNL s-a luptat să păstreze tarifele mici pentru consumatorii casnici și tarife sustenabile pentru mediul de afaceri; unitățile de producție de energie pe cărbune au fost salvate de la faliment de PNL și Virgil Popescu

* Toma Petcu: “Unitățile de producție de energie pe cărbune nu se închid,  ci chiar au fost salvate de la faliment de PNL și Virgil Popescu”

 

PNL este partidul care s-a luptat să păstreze tarifele mici pentru consumatorii casnici și tarife sustenabile pentru mediul de afaceri, a scris, pe Facebook, senatorul PNL Toma Petcu,  membru al Comisiei parlamentare de anchetă pentru stabilirea cauzelor creşterii substanţiale a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice.

Toma Petcu a scris pe Facebook: “Pare că unii colegi nu au aflat că nu mai sunt în opoziție, ci la guvernare, domnul Daniel Zamfir de la PSD fiind un exemplu. Dar pentru că își doresc să vorbim deschis, haideți să o facem:

-PNL e partidul care s-a luptat să păstreze tarifele mici pentru consumatorii casnici și tarife sustenabile pentru mediul de afaceri. Datorită PNL, plafoanele au fost menținute și românii vor fi protejați de creșterile galopante ale energiei de pe piețele internaționale, dar va fi păstrată și competitivitatea companiilor românești.

-O noutate foarte importantă pe care o aduce ordonanța pe energie este că apare instrumentul achiziției centralizate, prin care vor putea fi temperate fluctuațiile de preț de pe piața internă.

-Costuri necontrolate și speculă am fi avut dacă acceptam acele propuneri care prevedeau ca achizitorul unic să-și stabilească singur tarifele percepute. Abia această idee ar fi dus la creșterea netransparentă și incontrolabilă a costurilor energiei electrice și, implicit, a costului plătit de consumatorul final de energie electrică.

De unde aceste atacuri constante și virulente împotriva lui Virgil Popescu? O să vă spun doar două fapte concrete și vă las pe voi să trageți concluziile:

-Virgil Popescu este ministrul care a reușit să deblocheze Legea Offshore, care a deblocat investițiile din Marea Neagră și care ne reduce dependența de gazul rusesc.

-Tot Virgil Popescu e ministrul în mandatul căruia România a obținut de la SUA finanțarea necesară construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, prin care România face pași concreți pentru câștigarea independenței energetice.

Independența energetică înseamnă nu doar securitate energetică regională, dar și faptul că românii pot beneficia de prețuri mai mici la utilități. Asta vă sperie atât de tare ?
PS : Nu se închide nici o unitate de producție a energiei electrice pe cărbune, ele nu se închid, ci chiar au fost salvate de la faliment de PNL și Virgil Popescu !

Anterior, senatorul PSD Daniel Zamfir, președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru stabilirea cauzelor creşterii substanţiale a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, a scris pe Facebook:

Oameni buni, haideți să vorbim deschis:

E drept să ne reproșați nouă că PNL și USR au negociat cu Comisia Europeană niște jaloane și ținte aberante, pe care mulți dintre noi, le aflăm chiar acum?
Ați uitat atât de repede că un grup de iresponsabili în frunte cu Citu, Ghinea, Popescu și Turcan au negociat împotriva intereselor României?
Ne cereți să ieșim de la guvernare că nu-l demite Ciucă pe Popescu de la Energie.
Popescu a creat, încă de la liberalizarea făcută în interesul băieților deștepți, cel mai mare haos în piață energetică.
El trebuia demis de premier de multă vreme. Dar, va întreb onest: ieșirea de la guvernare și revenirea USR alături de PNL e o soluție mai bună?
Ministrul Muncii, Marius Budai, a stat pe capul celor de la Bruxelles până a scos procentul ăla mizerabil de 9,4% pt pensii.
La capitolul energie, Popescu și ai lui de la minister mint cu nerușinare Comisia Europeană spunându-le că n-avem nicio problema dacă închidem centralele pe cărbune.
Doar pentru că a mințit Comisia, lovind în interesele României, ar fi trebuit demis imediat.
PSD a impus în Parlamentul European un amendament prin care va fi posibilă renegocierea PNRR. Adică repararea nenorocirilor făcute de Citu, Ghinea și Popescu.
Poate că aveați așteptări mai mari, dar va rog să va imaginați cum ar fi arătat România dacă am fi avut azi un guvern PNL-USR.
Și nu ne oprim aici.
Nu-l vom lasă pe Popescu să nenoroceasca economia și nici pe Ghinea și ai lui să încaseze miliardele pe consultanță”.

View Comments

Articole recente

SUA permit anumite tranzacții cu titluri International Investment Bank, aflată sub sancțiuni

Departamentul Trezoreriei SUA a eliberat miercuri o licență care autorizează anumite tranzacții cu titluri care…

5 ore ago

Budapesta consideră că este ”inutil” ca PE să se opună preşedinţiei ungare a Consiliului UE

Budapesta a respins ca inutilă cererea Parlamentului European de a împiedica Ungaria să preia preşedinţia…

7 ore ago

Blinken: NATO trebuie să întărească Ucraina pentru a putea descuraja viitoare atacuri

NATO trebuie să coopereze pentru a dezvolta şi mai mult armata ucraineană în următorii ani…

7 ore ago

Japonia anunţă un plan de 25 de miliarde de euro pentru a stopa scăderea natalităţii

Premierul japonez Fumio Kishida a anunţat joi un plan de 25 de miliarde de dolari…

7 ore ago

Ungaria nu e de acord ca aderarea Ucrainei la NATO să fie pe agenda summitului de la Vilnius

Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate pe afla pe agendă la summitul Alianţei Nord-Atlantice…

8 ore ago

Iohannis: Negocierile politice pentru rotaţie vor fi finalizate cât de curând şi se va trece la treabă

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu există "niciun fel de complicaţie" în cadrul…

8 ore ago