Update articol:
PE FONDUL DEFICITULUI DE CONT CURENT ÎN CREȘTERE

Tradeville estimează că dividendele vor continua să aducă randamente record și în 2018

Sursa Tradeville

Tradeville estimează că, în 2018, companiile cu capital privat vor păstra aceeaşi rată de distribuţie a profitului, iar pentru companiile unde Statul român are o participaţie majoritară a urmărit două scenarii: în cazul unei rate de distribuție de 50%, investitorii ar urma să câștige 7,67%, în timp ce o rată de distribuție de 90% ar atrage un randament de 8,83%.

Astfel, analiza Tradeville, pe baza celor mai recente raportări financiare ale companiilor incluse în indicele BET, estimează că, și în anul 2018, dividendele își vor menține dinamica pozitivă, după ce, anul trecut, dividendele pe piața din România au avut un randament mediu impresionant, de 7-8%, cu mult peste media europeană de 2-3%.

Astfel, România s-a situat pe primul loc la nivel mondial în ceea ce privește randamentele dividendelor pe care le oferă investitorilor.

Această performanță a avut loc în contextul în care statul a impus companiilor din portofoliu o distribuție de 90% a profiturilor, față de 50% anterior.

Având în vedere deficitul de cont curent în creștere al României, casa de brokeraj nu exclude ca în anumite cazuri, rata de distribuție a profitului să depășească nivelul de 90%.

Potrivit Tradeville, există o tendință de creștere a valorii dividendelor la nivel global, aceasta atingând nivelul record de 497,4 miliarde dolari în al doilea trimestru din 2018, în creștere cu aproximativ 13% față de aceeași perioadă a anului precedent. Noi valori record ale dividendelor au fost înregistrare în 12 țări, inclusiv Franța, Japonia și Statele Unite. Tot în al doilea trimestru, rata de distribuție a dividendelor la nivel global a crescut cu 9,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

În SUA, sectorul financiar și sectorul IT au înregistrat cele mai mari rate de creștere a dividendelor, cele două sectoare reprezentând o treime din nivelul total al dividendelor înregistrate pe piață americană. Din cele două sectoare cele mai mari creșteri au fost înregistrate de Apple, Microsoft, JP Morgan și Bank of America. Valoarea dividendelor în SUA a crescut cu 4.5%, la 117 miliarde USD.

În T2 2018, Canada a înregistrat o rată de creștere a dividendelor de 10.6%, net superioară celei din SUA, însumând o valoare a profiturilor repartizate acționarilor de 10.2 miliarde USD. Principalul sector care a contribuit la creșterea dividendelor este sectorul petrolier, din care remarcăm: Enbridge, Pembina Pipeline, Canadian Natural Resources, notează analiștii.

Totodată, în T2 2018, la nivelul Europei s-a înregistrat un nivel record al dividendelor de 176.5 miliarde USD, în creștere cu aproximativ 19% față de aceeași perioada a anului precedent. Franța, Germania, Elveția, Olanda, Belgia, Danemarca și Irlanda au înregistrat un nivel record al dividendelor;

La nivelul piețelor emergente, în T2 2018 s-a înregistrat o creștere a dividendelor de 11.5% până la 26.8 miliarde USD. În cadrul piețelor emergente se remarcă China și Indonezia, acestea înregistrând o creștere a dividendelor de 56.2%, respectiv 17.9%.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2024)

Reconectarea Unitatii 1 CNE Cernavoda la sistemul energetic national

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni