Categories: Tehnologie

Trans Sped face parte din echipa de dezvoltare a centrului de referinţă în domeniul comunicaţiilor cuantice Quantec

Consorţiul care va dezvolta Centrul Naţional de Referinţă în domeniul comunicaţiilor cuantice Quantec include compania românească de tehnologie Trans Sped, potrivit unui comunicat remis marţi de companie.

Centrul Naţional de Referinţă în domeniul comunicaţiilor cuantice Quantec va fi realizat de un consorţiu condus de Institutul de Ştiinţe Spaţiale care reuneşte mai multe instituţii şi companii de prestigiu din România, printre care: Agenţia Spaţială Română, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Academia Tehnică Militară “Ferdinand I”, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti, Romanian Inspace Engineering, Trans Sped, Control Data Systems şi Terrasigna, se menţionează în comunicat.

Centrul, care urmează să fie dezvoltat pe platforma de cercetare din Măgurele, are rolul de a asigura premisele pentru participarea instituţiilor de cercetare-dezvoltare şi a companiilor româneşti la proiectele de cercetare-dezvoltare şi de extindere de infrastructură din domeniul telecomunicaţiilor cuantice finanţate prin programele Uniunii Europene, din cadrul “Horizon Europe” şi “Digital Europe” cum sunt Quantum Flagship şi EuroQCI.

Practic, acest centru de cercetare-dezvoltare va avea rolul de a asimila şi dezvolta tehnologiile emergente din domeniul comunicaţiilor cuantice.

Proiectul are o valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro care va fi finanţată prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

Comunicaţiile cuantice reprezintă o aplicare a principiilor fizicii cuantice în domeniul telecomunicaţiilor, se menţionează în comunicatul remis de Trans Sped. Este vorba despre acele principii care permit mai multor particule – în general perechi de fotoni care se deplasează prin cablu optic – să rămână corelate cuantic în timpul propagării, ceea ce înseamnă în fapt că acestea pot transmite la distanţă multiple combinaţii de semnale digitale de tip 1 şi 0.

Din punctul de vedere al securităţii datelor, acest tip de comunicaţie este extrem de important, deoarece tentativa de observare sau de “interceptare” a acestor particule corelate duce la colapsul stării lor cuantice. În practică, acest lucru înseamnă că orice tentativă ilicită de decriptare este imposibilă.

În prezent există companii care utilizează reţele de comunicaţie cuantică pentru schimbul de date ultra-sensibile printr-un sistem numit quantum key distribution (QKD).

Acest sistem presupune transmiterea de informaţie criptată prin reţele convenţionale, în timp ce cheile de decriptare sunt trimise în stare cuantică, prin intermediul perechilor de fotoni corelaţi. Cea mai lungă asemenea reţea măsoară peste 2.000 de kilometri şi se află în China, între Bejing şi Shanghai, notează Trans Sped, potrivit Agerpres.

O reţea similară este în curs de implementare în SUA, între New York şi New Jersey. De asemenea, băncile şi companiile folosesc astfel de reţele pentru transferul de informaţie sensibilă. Această tehnologie, împreună cu internetul cuantic şi computerele cuantice, se numără printre tehnologiile în care statele şi companiile mari investesc anual sume considerabile.

În România, aceste tehnologii vor fi dezvoltate şi integrate în cadrul Centrului Naţional de Referinţă în domeniul comunicaţiilor cuantice Quantec, care va urmări dezvoltarea de competenţe pentru participarea la activităţile şi proiectele europene pentru dezvoltarea şi realizarea de echipamente, servicii şi infrastructură de comunicaţii cuantice.

Nu în ultimul rând, Centrul va urmări dezvoltarea de activităţi suport în domeniul educaţiei în domeniul comunicaţiilor şi criptografiei cuantice.

Compania românească de tehnologie Trans Sped oferă servicii de transformare digitală, fintech, digitalizare şi automatizare de procese, soluţii bazate pe certificatele digitale de semnături electronice calificate, avansate şi simple, precum şi mărci temporale calificate, sigilii electronice calificate şi soluţii de arhivare electronică certificate conform legislaţiei naţionale şi europene.

Trans Sped este furnizor de servicii de încredere (Trust Service Provider) recunoscut pe piaţa internaţională. Certificatele digitale emise de Trans Sped sunt recunoscute de către instituţiile, companiile şi organismele publice sau private din SUA şi din UE.

Produsele de digitalizare a proceselor şi de eficientizare dezvoltate de Trans Sped sunt folosite de companii din domeniile farmaceutic şi biotehnologie, financiar-bancar, asigurări, utilităţi, comerţ sau din industria auto.

Articole recente

Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a decis lansarea negocierilor de aderare cu România

Guvernul României salută adoptarea astăzi, 25 ianuarie 2022, a deciziei Consiliului Organizației pentru Cooperare și…

11 ore ago

XTB: Putin îi sperie pe investitori. Piețele încep să includă în prețuri riscul de război

Analiză XTB. Dispozițiile optimiste de la începutul unui nou an nu au fost de durată.…

11 ore ago

George Friedman: Misterul Rusiei – “Singura concluzie care trebuie trasă este că Rusia nu are intenția de a invada Ucraina”

Articol preluat din geopoliticalfutures.com, semnat George Friedman George Friedman este un strateg recunoscut la nivel internațional…

11 ore ago

Ministrul Energiei, replică pentru Dacian Cioloș: “Poate ar fi bine să-i ceară demisia și domnului Macron”

Ministrul Energiei Virgil Popescu a reacţionat în această seară, întrebat despre faptul că Dacian Cioloş i-a…

12 ore ago

Virgil Popescu: Noile plafoane: 80 bani/kWh pentru energie electrică şi 31 bani/kWh pentru gaze

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat marţi că Guvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea…

12 ore ago

Virgil Popescu: ANPC va putea aplica amenzi de până la 200.000 de lei furnizorilor care nu respectă legea

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marţi, la finalul şedinţei de guvern, că Autoritatea Naţională…

12 ore ago