Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzTranselectrica a raportat un profit net în sumă de 418 milioane lei, la 30 septembrie 2022, față de 81 milioane lei, în intervalul similar din 2021, conform raportului transmis Bursei de Valori București.
Cheltuielile totale operationale (inclusiv amortizare) au inregistrat de asemenea o crestere semnificativa comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, 4.388 mil lei in 9L 2022 fata de 2.182 mil lei in 9L 2021, determinata in principal de cresterea pretului mediu al energiei electrice.
Segmentul activitatilor cu profit permis: Pe zona principala a activitatilor de baza s-a inregistrat o crestere de ▲83% a veniturilor care a depasit cresterea de ▲44% a cheltuielilor operationale (inclusiv amortizarea) determinata de cresterea venitului din tarif transport aprobat de ANRE, cresterea veniturilor din interconexiune precum si de recunoasterea veniturilor din capitalizarea consumului propriu tehnologic (CPT) conform noilor prevederi legale. Potrivit OUG nr. 119/2022 pentru modificarea si completarea OUG nr. 27/2022 costurile suplimentare cu achizitia de energie electrica realizate in perioada 1 ianuarie 2022 – 31 august 2023, in vederea acoperirii CPT, fata de costurile incluse in tarifele reglementate, se capitalizeaza, iar activele rezultate in urma capitalizarii se amortizeaza pe o perioada de 5 ani.
Astfel, la data de 30 septembrie 2022, Compania a inregistrat venituri din capitalizarea CPT in suma de 279 mil. lei, reprezentand CPT suplimentar calculat ca diferenta dintre costul net cu achizitia CPT si costul CPT inclus in tariful de reglementare, pentru perioada 01 ianuarie – 30 septembrie 2022.
Costurile cu achizitia energiei pentru acoperirea consumul propriu tehnologic (CPT) sunt in suma de 636 mil lei in primele 9L ale anului 2022, cu 354 mil lei mai mari decat in anul precedent (+121%), depasind semnificativ valorile inregistrate in ultimii ani.
In pofida unui an foarte dificil si a dificultatilor intampinate in primele 9L 2022, in care preturile la energie au fost considerabil mai mari in toata Uniunea Europeana, context accentuat si de conflictul din Ucraina, Compania si-a respectat toate obligatiile financiare.
Segmentul activitatilor cu profit zero: Pe zona principala a activitatilor cu profit zero, s-a inregistrat o crestere in primele 9L ale anului 2022 a veniturilor si a costurilor pe piata de echilibrare de peste doua ori mai mare fata de 9L 2021. Potrivit reglementarilor ANRE, soldurile lunare nenule (surplusuri de venit) rezultate din desfasurarea acestei activitati vor fi compensate prin corectie tarifara ex-post (corectie negativa) aplicata de ANRE tarifului in anii urmatori celui in care s-au inregistrat.
In intervalul ianuarie-septembrie 2022, consumul de energie electrica la nivelul SEN a inregistrat scaderi in toate cele noua luni calendaristice. Influenta a avut pe de o parte cresterea preturilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat in pretul final al energiei electrice, iar pe de alta parte, temperaturile medii lunare care au inregistrat sistematic anomalii pozitive, situandu-se peste normele climatologice.
Guvernul chinez anunţă plata unei alocaţii anuale fără precedent de aproximativ 420 de euro pentru…
Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…
Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…
Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…
Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…
This website uses cookies.
Read More