Categories: Fără categorie

Transgaz și CEGH au semnat Acordul de Cooperare în vederea constituirii HUB-ului gazier în România

  • Transgaz inaugurează primul obiectiv de investiții de pe traseul BRUA: Stația de comprimare gaze naturale de la Jupa, investiţie de peste 100 milioane de lei
  • Ion Sterian, Transgaz: “În funcție de ceea ce hotărăște Statul Român, în Romanian Gas Hub pot intra, în calitate de acționari, companii/entități românești precum: Romgaz, OMV Petrom, alți producători de gaze din România, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, OPCOM, BRM, BVB etc”

Transgaz, operatorul de transport și sistem (OTS) din România, și Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH), Operatorul Punctului Virtual de Tranzacționare de la Baumgarten, Austria, au semnat  un Acord de Cooperare în vederea înființării societății române pe acțiuni ”Romanian Gas Hub”, societate mixtă ce va avea ca obiectiv operarea Punctului Virtual de Tranzacționare din România (PVT).

Acordul de Cooperare a fost semnat din partea Transgaz România, de domnul Ion Sterian, director general, și de domnul Gottfried Steiner, CEO al Central European Gas Hub AG.

Ulterior semnării acordului, vor începe demersurile pentru înființarea “Romanian Gas Hub”, societate ce va furniza servicii de hub gazier pentru România (inclusiv servicii de comercializare și servicii conexe) și va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzacționare din România (PVT). Transgaz va deține 51% din acțiuni, iar CEGH 49%.

Transgaz va nominaliza Directorul General, iar CEGH va nominaliza Directorul General Adjunct.

Ion Sterian, Director General al Transgaz SA: “Prin acest hub de gaze, Transgaz își afirmă rolul de leader în ceea ce privește asigurarea securității energetice în România și în regiune. Hub-ul Românesc de gaze este o reușită deosebit de importantă, care creează premisele pentru dezvoltarea economică și financiară a României. Transgaz are capacitatea și know-how-ul necesare pentru a gestiona proiectul. Cu sprijinul Ministerului Economiei, acționarul majoritar al Transgaz, al tuturor factorilor decizionali, vom reuși să dezvoltăm sectorul gazier, transformându-l într-unul din principalele motoare de dezvoltare ale țării. După implementarea calendarului privind înființarea noii societăți, Romanian Gas Hub, estimată pentru finalul lunii februarie 2020, se va putea efectua majorarea de capital social al acesteia, majorare la care, conform Acordului de Cooperare, CEGH nu va subscrie acțiuni noi. Funcție de ceea ce hotărăște Statul Român, în această societate pot intra în calitate de acționari, companii/entități românești precum: Romgaz, OMV Petrom, alți producători de gaze din România, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, OPCOM, BRM, BVB ș.a “.

Central European Gas Hub, în calitate de operator al Punctului Virtual de Tranzacționare de la Baumgarten, aduce în asociere cunoștințele sale în operarea unui hub gazier de succes, deoarece CEGH reprezintă cel mai important punct de comercializare a gazelor naturale din centrul și estul Europei.

Prin înființarea “Romanian Gas Hub” părțile doresc să asigure pe piață un cadru de tranzacționare lichidă a gazelor naturale în România și să sprijine comercianții gazieri în derularea afacerilor lor.

Gottfried Steiner, CEO al Central European Gas Hub AG, precizează: “România, având un sistem mare de conducte gaziere și o producție națională de gaze ridicată, asigură condițiile ideale pentru un cadru de tranzacționare a gazelor. CEGH a creat cu succes cel mai lichid loc de tranzacționare din centrul și estul Europei și este mândru să susțină Transgaz în dezvoltarea unui hub gazier în România.”

Conform oficialilor Transgaz, România se bucură de o poziție geostrategică fiind localizată pe importante coridoare de transport între piețele bine dezvoltate din centrul Europei și sursele de aprovizionare din SE Europei: “România are o rețea de conducte de peste 13.300 km, un nivel ridicat al producției interne de gaze naturale de aproximativ 10 mld. mc./an și un consum de aproximativ 11 mld.mc/an”.

Rețeaua este operată de Transgaz și dispune de cele mai bune condiții esențiale pentru crearea unui hub de gaze funcțional, lichid și bine acceptat pe piața energetică.

Hub-ul Gazier român presupune o nouă viziune asupra pieței gazelor naturale, anume aceea de a construi o piață liberă, lichidă, responsabilă, atent supravegheată, dezvoltând modalități de susținere a clienților vulnerabili, unic dispecerizată pentru prevenirea crizelor în situații excepționale și total integrată în Uniunea Energetică Europeană.

De asemenea, hub-ul presupune regândirea tuturor activităților din sectorul gazelor naturale într-un singur scop, acela de a facilita tranzacționarea gazelor naturale cu scopul obținerii celor mai bune prețuri ale gazelor la un moment dat.

Transgaz inaugurează primul obiectiv de investiții de pe traseul BRUA: Stația de comprimare gaze naturale de la Jupa

SNTGN Transgaz SA a inaugurat, astăzi, Stația de Comprimare Gaze Naturale Jupa, parte din Proiectul BRUA Faza 1, proiect aflat pe lista Proiectelor de Interes Comun ale Uniunii Europene și care se dezvoltă în contextul necesității diversificării surselor de gaze în țările din UE.

Evenimentul a avut loc în prezența unor înalți oficiali români și europeni. Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Economiei, domnul Ilie Călin Bodea, a prezentat cu prilejul evenimentului, mesajul Ministrului Economiei, domnul Niculae Bădălău.

PROIECTUL BRUA-Faza I constă în realizarea următoarelor obiective: conductă Podişor – Recaş 32” x 63 bar în lungime de 479 km, precum și 3 staţii de comprimare gaze naturale (STC Podișor, STC Bibești şi STC Jupa) fiecare stație fiind echipată cu două agregate de comprimare (unul în funcțiune și unul de rezervă), cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze. Proiectul asigură capacități de transport bidirecțional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an în/din direcția Bulgaria, și 4,4 miliarde de metri cubi pe an în/din direcția Ungaria. Stația de Comprimare Gaze Jupa este o instalație tehnologică interconectată la următoarele conducte magistrale de gaze: DN 32” SCG Bibesti – SCG Jupa, DN 32” SCG Jupa – Ungaria, DN 20” Vest 1,DN 20” Vest 2. Scopul SCG Jupa județul Caraș Severin este comprimarea gazelor din conductele magistrale la care este conectată, în vederea compensării pierderilor de presiune care sunt inerente procesului de transport al gazelor naturale. Stația este bidirecțională; ea poate comprima gaze atât din direcția Bibești către direcția Ungaria, cât și din direcția Ungaria către direcția Bibești. STC Jupa include două Unități de Comprimare a Gazelor (una în funcțiune și una de rezervă) fabricate de firma SOLAR TURBINES din SUA având o putere de 4,6 MW/buc fiecare și compusă din: 3 – Compresor centrifugal SOLAR C40, care are drept scop creșterea presiunii gazelor în vederea transportului; – Turbina de gaze SOLAR CENTAUR 50, care este motorul de acționare al compresorului centrifugal.

Valoarea contractului de execuție la 31.08.2019 (fără mentenanță) pentru STC Jupa este de 103,56 milioane lei. Valoarea celor două unități de comprimare instalate în STC Jupa este de 12,6 milioane Euro.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost transmis în data de 16 aprilie 2018.

Numărul mediu de lucrători și specialiști români și americani în santier este de 160, iar numărul maxim – 210.

Cu prilejul evenimentului menționat, domnul Ion Sterian, Directorul General al Trangaz, a declarat: “Prin modul în care a gestionat până acum proiectul BRUA, Transgaz a dovedit că este capabil să gestioneze inițiative strategice de amploare europeană. BRUA este în grafic, așa cum am spus de fiecare dată, iar în perioada următoare vom continua să inaugurăm noi obiective de investiții din cadrul acestui proiect. Mulțumesc tuturor angajaților Transgaz, precum și tuturor contractorilor, pentru efortul depus. Pe lângă BRUA, Transgaz gestionează, simultan, alte proiecte majore de investiții, precum cele care permit dezvoltarea Sistemului Național de Transport Gaze Naturale astfel încât fiecare comunitate locală să aibă acces la gaze, dar și gazoductul Ungheni-Chișinău, care va duce la creșterea gradului de securitate energetică regională și va oferi o nouă perspectivă economică și energetică Republicii Moldova”.

  • Viorica Dăncilă: “HUB-ul de gaze în România este un obiectiv ambiţios, care susţine pe deplin consolidarea Uniunii Energetice Europene”

Premierul României, Viorica Dăncilă, a declarat, cu prilejul inaugurării primului obiectiv finalizat din cadrul proiectului BRUA – faza 1: “Transgaz, cu sprijinul Guvernului, a reușit să ofere o perspectiva certă de realizare  pe teritoriul României a proiectului BRUA. Stația de comprimare a gazelor naturale de la JUPA este primul obiectiv de investiții finalizat din cadrul BRUA- faza 1, o etapă extrem de importantă pentru acest proiect energetic.

BRUA este un proiect esențial atat pentru România, cat și pentru Uniunea Europeană, fapt confirmat și de componenta financiară consistentă ce provine din fonduri europene. Însă valenţele BRUA sunt reprezentate nu doar de securitatea și independența energetică a României, cât și de contribuţia la integrarea piețelor europene de gaze naturale. Proiectul ne permite accesul la noi surse de gaze, precum și facilitarea transportului de gaz Caspic către piețele din Europa Centrală și de Est și asigură capacități importante de transport bidirecțional în/din direcția Bulgariei și Ungariei, oferind României rute diversificate pentru aprovizionarea cu gaze și a interconectării la piața energetică regională și europeană.

          O altă dovadă fermă privind angajamentul României de a deveni un furnizor de securitate energetică este acordul de cooperare semnat în această vară, la 1 august 2019, între TRANSGAZ România și CEGH AG din Austria prin care se pun bazele realizarii unul Hub Românesc de Gaze.

         HUB-ul de gaze în România este un obiectiv ambiţios, care susţine pe deplin consolidarea Uniunii Energetice Europene, plasând ţara noastră pe harta proiectelor inteligente şi inovatoare la nivel naţional, regional, european şi internaţional. Acest proiect va aduce o viziune nouă asupra pieței gazelor naturale, fiind cea mai mare piață gazieră din regiune, cu cea mai mică dependență de importuri. Venim, astfel, în susținerea proiectelor energetice majore de importanță geostrategică pe care România le gestionează la ora actuală, beneficiind şi de sprijin partea Uniunii Europene. Guvernul României va continua să sprijine Transgaz în toate demersurile pe care această companie strategică le va depune pentru a crește nivelul de securitate energetică!”

  • Niculae Bădălău: „BRUA reprezintă o prioritate fiind un proiect deosebit de important atât pentru securitatea și independența energetică a României cât și pentru integrarea piețelor europene de gaze naturale”

Construcția gazoductului BRUA este un proiect de interes național și de interes regional care va contribui semnificativ la creșterea siguranței în aprovizionarea cu gaze, spune ministrul Economiei Niculae Bădălău, adăugând: “Este un proiect deosebit de important pentru România și pentru Uniunea Europeană, lucru confirmat și de importanta componentă financiară ce provine din fonduri europene.

Valoarea întregii investiții este de aproape 479 milioane de euro, din care aproximativ 180 milioane de euro sunt fonduri europene. Doar aici, la Stația de la Jupa, valoarea contractului de execuție a lucrărilor (fără mentenanță)  este de aproximativ 22 milioane de euro iar valoarea grupurilor de comprimare de 12,56 milioane de euro.

Este un proiect extrem de ambițios, care a însemnat munca a mii de oameni, organizați în zeci de șantiere, care a presupus realizări inginerești remarcabile. Doar aici, la această stație, a fost un număr mediu de 160 de lucrători pe șantier, iar vârful de activitate a implicat peste 200 de persoane simultan.

BRUA reprezintă o prioritate fiind un proiect deosebit de important atât pentru securitatea și independența energetică a României cât și pentru integrarea piețelor europene de gaze naturale.

  • BRUA permite accesul la noi surse de gaze, precum și facilitarea transportului de gaz Caspic către piețele din Europa Centrală și de Est.
  • Proiectul asigură capacități de transport bidirecțional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an în/din direcția Bulgaria, și 4,4 miliarde de metri cubi pe an în/din direcția Ungaria.

Salut buna colaborare între Transgaz și autoritățile județene și locale ale UAT-urilor pe raza cărora va trece conducta și se află cele 3 stații de comprimare. Este o relație firească, având în vedere faptul că și comunitățile locale au avut și vor avea beneficii de pe urma proiectului.

Realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va ridica nivelul de securitate energetică a României prin asigurarea, în perspectivă a accesului la surse și rute diversificate pentru aprovizionarea cu gaze și a interconectării la piața energetică regională și europeană.

O altă dovadă fermă, dincolo de orice dubiu sau suspiciune, referitoare la angajamentul României de a deveni un furnizor de securitate energetică este acordul de cooperare semnat între TRANSGAZ România și CEGH AG din Austria prin care se pun bazele inițiative unui Hub Românesc de Gaze.

      În «Romanian Gas Hub», așa cum se va numi această societate mixtă, care va deveni operatorul Punctului Virtual de Tranzacționare din România, TRANSGAZ, operatorul național de sistem, va deține 51% din acțiuni, iar partea austriacă 49%.

Prin HUB-ul românesc de gaze, reușim să aducem câteva avantaje clare:

  • Consumatorii casnici și industriali din România vor beneficia de surse sigure de gaze naturale și de prețuri în sistem concurențial prin conectarea la culoarele regionale de transport;
  • Operatorii de transport și sistem regionali se vor bucura de venituri crescute realizate din tarifele de transport prin creșterea volumelor transportate;
  • Accesul producătorilor de gaze din România la piețele regionale și europene va stimula investițiile în infrastructura energetică.

         Ministerul Economiei va fi un ferm susținător al tuturor proiectelor de dezvoltare ale SNTGN Transgaz. Vom căuta să ajutăm compania să dezvolte proiectele de investiții, așa cum am făcut-o și în acest an, atunci când am lăsat 50% din profitul Transgaz la dispoziția societății, pentru a asigura finanțarea. Avem datoria de a construi infrastructura energetică din România, pentru ca sectorul energetic să devină motorul dezvoltării țării în plan național și European.

De când am preluat portofoliul Ministerului Economiei am susținut, cu tărie, necesitatea investițiilor majore. BRUA, Ungheni-Chișinău, Pojorâta-Vatra Dornei, toate dezvoltările Sistemului Național de Transport Gaze, dar și conductele Vadu-T1 și Tuzla Podișor, care permit preluarea gazelor ce vor rezulta din exploatarea perimetrelor off-shore, toate acestea sunt dovezi ale acestor investiții majore, pe termen mediu și lung, cu efecte concrete în economia națională. România are un potențial energetic enorm, dar acest potențial are nevoie de infrastructură pentru a fi atins”.

Ion Marcel Vela, senator PNL de Caraş Severin, a declarat: “Astăzi se inaugurează Stația de Comprimare Gaze Naturale Jupa de pe coridorul BRUA (magistrala de gaz Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria), un proiect drag început de Transgaz pe vremea cand eram primar, ca răspuns al Uniunii Europene la problemele legate de magistrala de gaze Nabuco.

• BRUA permite accesul la noi surse de gaze, precum și facilitarea transportului de gaz Caspic către piețele din Europa Centrală și de Est, ulterior conectându-se și cu rezervele din Marea Neagră.
• Proiectul asigură capacități de transport bidirecțional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an în/din direcția Bulgaria, și 4,4 miliarde de metri cubi pe an în/din direcția Ungaria.
•Scopul amplasării SCG la Jupa este comprimarea gazelor din conductele magistrale la care este conectată, în vederea compensării pierderilor de presiune care sunt inerente procesului de transport a gazelor naturale. Stația este bidirecțională, ea poate comprima gaze atât din direcția Bulgaria către Ungaria, cât și din Ungaria către Bulgaria.
•Un avantaj al proiectului BRUA pentru județul nostru este și posibilitatea furnizării de gaze suplimentar în rețeaua națională și extinderea acesteia spre localitățile care acum nu beneficiază de alimentarea cu gaz metan.
•Proiectul BRUA, cu susținerea financiară a UE și a BERD, este de 479 de miloane de euro, iar pentru Stația de la Jupa valoarea contractului de execuție a lucrărilor (fără mentenanță) este de aproximativ 22 milioane de euro (doar valoarea grupurilor de comprimare fiind de 12,56 mil.Euro).
•Această stație este o șansă în plus pentru furnizarea suplimentară de gaze in Caraș-Severin, dar si o sursă extrem de importantă pentru venituri suplimentare la bugetul local și bugetul județean.

Mulțumesc președintelui CA și Director Generalal al Transgaz, profesor onorific la Oxford, domnului Ioan Sterian, un prieten deosebit, profesionist și patriot, care duce ambiția și realizarea acestui proiect european pe umerii săi de aproape 7 ani de zile!

Mulțumesc pentru faptul că una din cele trei stații de comprimare de pe teritoriul României s-a proiectat și realizat langă Caransebeș.

Mult succes STC Jupa, mult succes Transgaz, mult succes BRUA!!”

 

Central European Gas Hub: Central European Gas Hub AG (CEGH) este operatorul Punctului Virtual de Tranzacționare (PVT) din Austria și asigură o platformă de nominalizare a gazelor pentru companii internaționale. Produsele de pe Bursa Gazieră pentru piața austriacă și cehă sunt oferite pe platforma PEGAS prin cooperare între Powernext și CEGH. CEGH este subsidiara OMV Gas&Power (65%), Wiener Boerse (20%) și Eustream (15%). CEGH s-a demonstrat a fi una din platformele de tranzacționare de top din Europa Centrală cu volume nominalizate de 659 TWh de gaze naturale în PVT CEGH și un volum comercializat de 133 TWh pe piața bursieră de gaze PEGAS CEGH (2018).

TRANSGAZ SA este unicul operator al Sistemului National de Transport al gazelor naturale (SNT) care asigură transportul în condiții de siguranță, eficiență şi competitivitate, a peste 90% din gazul natural consumat în România, în conformitate cu standardele UE de performantă şi mediu înconjurător. Transgaz este o prezență activă pe piața de capital din România, fiind listat la Bursa de Valori București. 58.5097% din acțiuni sunt deținute de Statul Român prin Ministerul Economiei iar 41.4903% (free-float) de către acționari minoritari. Compania operează o rețea de peste 13.300 km de conducte de transport gaze naturale, cu o capacitate totală de transport de 30 mld.mc și a gestionat în anul 2018 o cantitate de 13.07 mld. mc. gaze naturale. În calitate de operator de sistem și de transport gaze naturale certificat conform celui deAl Treilea Pachet Energetic, din iulie 2010 TRANSGAZ este membru ENTSOG.

Articole recente

Angajamente propuse de Vodafone România, în tranzacția Telekom România Mobile Communications

Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…

10 minute ago

DNSC: Continuă campaniile frauduloase care promovează o aşa-zisă platformă de investiţii de stat

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…

45 de minute ago

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de către DIGI România și Vodafone România

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…

50 de minute ago

Z.ai, cel mai recent model de IA al Chinei, spune că este mai ieftin de utilizat decât DeepSeek

Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…

54 de minute ago

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României (Concordia)

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…

o oră ago

Trump avertizează Iranul că instalaţiile sale nucleare ar putea fi bombardate din nou

Preşedintele american Donald Trump a avertizat luni că va ordona noi atacuri americane asupra instalaţiilor…

o oră ago

This website uses cookies.

Read More