Energie

Transgaz trebuie să aibă o rețea de transport gaze pregătită să transporte cantități tot mai mari de combustibili alternativi, cum ar fi biometanul și mai ales hidrogenul (Strategia Climatică și de Decarbonizare)

Transgaz trebuie să aibă o rețea de transport gaze pregătită să transporte cantități tot mai mari de combustibili alternativi, cum ar fi biometanul și mai ales hidrogenul. Utilizarea hidrogenului în amestec cu gazele naturale sau în stare pură sau biometan implică necesitatea de a echipa rețeaua planificată cu măsuri care să facă posibilă operarea în condiții de siguranță totală, se arată în Strategia Climatică și de Decarbonizare a Transgaz, inclusiv planul de implicare a părților interesate.

Aceste măsuri se referă la selectarea materialelor și echipamentelor adecvate pentru transportul și utilizarea amestecului și la asigurarea unui sistem de monitorizare și control de la distanță, sau la terminalele rețelei, a tuturor parametrilor de funcționare.

 

Bibliografia tehnică disponibilă în prezent descrie diverse experiențe realizate până în prezent la nivel internațional de către companii și instituții de cercetare, bine sintetizate în documentul “Estimarea costurilor acceptării hidrogenului în infrastructura existentă de gaze naturale și utilizarea finală” (2023), elaborat de MARCOGAZ – Asociația tehnică a industriei europene a gazelor naturale. Acest document raportează, pentru fiecare element constructiv al lanțului de aprovizionare cu gaze naturale, gradul de compatibilitate cu utilizarea amestecurilor de hidrogen, exprimat ca procent din volumul amestecului (făcând distincția între elemente adecvate, potrivite cu adoptarea unor măsuri de corecție corespunzătoare și situații neadecvate care trebuie analizate din cauza lipsei de elemente suficiente pentru a defini gradul de compatibilitate până în prezent).

Strategia spune: “Din analiza unui astfel de document, de exemplu, conductele din oțel pentru rețelele de transport și distribuție sunt date preliminar ca fiind adecvate pentru transportul unui amestec de hidrogen și gaze naturale cu un procent de hidrogen (în volum) de 10%, cu rezultate în mare parte pozitive până la 100%, dar cu posibile modificări care ar putea fi necesare. Pe de altă parte, în ceea ce privește echipamentele accesorii (dispozitive de interceptare, reducere, măsurare, utilizare pentru utilizări industriale), limita concentrației de hidrogen (în volum) variază de la 10% la 30%.

În acest context, Transgaz, în calitate de operator de transport gaze naturale în România, nu este o companie obișnuită din perspectiva decarbonizării, ci joacă un rol esențial pentru decarbonizarea întregului sistem energetic românesc. Concret, la ora actuală, a fost elaborată “Strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, care se află în consultare publică.

Într-adevăr, gazele naturale transportate în rețea și apoi arse de utilizatorii finali din sectorul industrial și civil sunt responsabile pentru o parte considerabilă a emisiilor de gaze cu efect de seră în România.

Prin urmare, exploatarea infrastructurii Transgaz în scopul tranziției energetice poate fi fundamentală și favorabilă pentru atingerea obiectivelor naționale de decarbonizare. În acest context, pasul esențial care trebuie realizat de Transgaz este acela de a avea o rețea de transport gaze pregătită să transporte cantități tot mai mari de combustibili alternativi, cum ar fi biometanul și mai ales hidrogenul. Așa cum s-a anticipat în măsura LT3 cu referire la utilizarea acestor combustibili în stațiile de comprimare Transgaz, acești combustibili au avantajul de a produce zero
emisii de GES în timpul arderii lor: hidrogenul, deoarece nu este prezent niciun atom de carbon, biometanul, deoarece cantitatea de dioxid de carbon generată în timpul arderii metanului este egală cu cantitatea sechestrată de biomasa utilizată pentru producerea biometanului în timpul creșterii sale.

Trebuie subliniat faptul că, datorită rolului său de operator de transport gaze, Transgaz nu ar fi implicat în producerea hidrogenului sau biometanului care urmează să fie injectat în rețeaua sa, dar pentru a permite decarbonizarea țării, rolul Transgaz ar fi acela de a-și adapta infrastructura (conducte, stații de comprimare, stații de măsurare reglare, echipamente auxiliare, etc.) pentru a fi adecvată pentru
funcționarea cu procentul semnificativ de acești combustibili care este așteptat în viitor. Investițiile pentru a obține această adecvare ar putea fi semnificative, dar ar putea constitui o oportunitate importantă pentru Transgaz de a face față riscurilor semnificative de tranziție legate de climă, asociate cu reducerea cererii de gaze naturale în următoarele decenii”.

Articole recente

Z.ai, cel mai recent model de IA al Chinei, spune că este mai ieftin de utilizat decât DeepSeek

Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…

3 minute ago

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României (Concordia)

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…

10 minute ago

Trump avertizează Iranul că instalaţiile sale nucleare ar putea fi bombardate din nou

Preşedintele american Donald Trump a avertizat luni că va ordona noi atacuri americane asupra instalaţiilor…

13 minute ago

Trump îi dă lui Putin alt termen, de 10-12 zile, pentru a ajunge la o încetare a focului în Ucraina

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că acordă Rusiei un nou termen limită de…

15 minute ago

Durov, fondatorul Telegram, interogat în Franța în legătură cu presupus conținut ilegal pe aplicație

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost interogat luni de magistrații anchetatori din Paris în legătură…

17 minute ago

Eturia: În ultimii ani, Malaezia cucerește turiștii români

Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…

48 de minute ago

This website uses cookies.

Read More