„Trebuie să ne oprim” – prima alianţă diplomatică din lume pentru a menține petrolul și gazul în pământ

Costa Rica și Danemarca sunt cele două ţări care conduc eforturile de a construi prima alianță diplomatică din lume pentru a gestiona declinul producției de petrol și gaze, potrivit CNBC.

Co-liderii inițiativei, cunoscută sub numele de „Beyond Oil and Gas Alliance”, încearcă să stabilească un termen limită pentru sfârșitul producției de petrol și gaze, care să aducă țările în concordanță cu Acordul de la Paris din 2015. Acest tratat obligatoriu din punct de vedere juridic își propune să limiteze încălzirea globală la sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale – și de preferabil la 1,5 grade Celsius. Îndeplinirea condițiilor acordului este larg recunoscută ca fiind extrem de importantă pentru a evita o criză climatică ireversibilă.

„Beyond Oil and Gas Alliance”  este aşteptată să se lanseze oficial la discuțiile climatice intermediate de ONU la începutul lunii noiembrie, un summit cunoscut sub numele de COP26.

Până atunci, Costa Rica și Danemarca încearcă să convingă cât mai multe țări și jurisdicții să se alăture lor pentru a pune capăt producției de petrol și gaze.

Acţiunea vine într-un moment în care factorii de decizie politică sunt supuși unei presiuni intense pentru a răspunde cerințelor de urgență climatică. Arderea combustibililor fosili, cum ar fi petrolul și gazul, este principalul motor al crizei climatice și se așteaptă ca dependența mondială de combustibili fosili să se înrăutățească și în deceniile următoare.

Vorbind joi în cadrul unui webinar online găzduit de Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă, Dan Jorgensen, ministrul pentru climă, energie și utilități din Danemarca, a declarat: „Știința este clară. Nu putem negocia cu natura. ”

Acesta a mai spus: „Nu există niciun scenariu în care să ardem tot petrolul și gazul pe care îl putem găsi și în care să rămânem sub 2 grade – și cu siguranță nu 1,5. Pur și simplu nu este posibil, așa că trebuie să ne oprim”.

Danemarca s-a angajat în decembrie anul trecut să pună capăt tuturor viitoarelor runde de licențiere în explorarea petrolului și gazelor din Marea Nordului și să pună ca dată de oprire anul 2050 pentru producția de petrol și gaze. La acea vreme, țara europeană relativ mică era cel mai mare producător de petrol din Uniunea Europeană.

„Pe de o parte, dacă te uiți la ea, este un lucru uriaș să ceri aşa ceva unei astfel de țări”, a spus Jorgensen, recunoscând provocarea de a încerca să-i convingă pe ceilalți să se înscrie în alianță.

„Unul dintre adversarii mei politici a spus, atunci când am propus acest lucru în Danemarca:

  • Deci, practic vrei să spunem nu banilor liberi? Vrei să nu mai pompăm bani din pământ pentru ca alții să o poată face în locul nostru?

Și a trebuit să spun: Ei bine, da”, a continuat Jorgensen, menţionând: „Dar este pentru un motiv bine întemeiat.”

Ipocrizie climatică

Andrea Meza, ministrul mediului și energiei din Costa Rica, a declarat joi că unele partide politice de opoziție împing guvernul țării să ia în considerare utilizarea veniturilor din petrol și gaze pentru a plăti tranziția lor energetică. „Este foarte clar că aceasta nu este calea potrivită”, a spus Meza.

Costa Rica, o țară din America Centrală cu aproximativ 5 milioane de oameni, nu a extras niciodată petrol. Mai mult, în prezent are în vedere un proiect de lege pentru interzicerea permanentă a explorării combustibililor fosili, pentru a se asigura că niciun guvern viitor nu o va face.

Când a fost întrebat în cadrul aceluiași seminar web de ce alte țări ar lua în considerare aderarea la inițiativa lor, Meza a spus că platforme precum „Beyond Oil and Gas Alliance” trebuie să existe pentru a le arăta altora că este posibil.

„Avem o singură planetă”, a spus Meza, explicând: „Nu este vorba de a face lucrurile în mod corect în interiorul țărilor noastre și de a vinde … toate vechile tehnologii în afara granițelor noastre. Nu e drept.”

Cercetările publicate în revista științifică Nature pe 9 septembrie au arătat că marea majoritate a rezervelor de combustibili fosili din lume trebuie păstrate în pământ pentru a avea o speranță în  a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Separat, analiza publicată recent de Carbon Action Tracker a arătat că niciuna dintre economiile majore ale lumii nu este în prezent capabilă stăpânească încălzirea globală până la obiectivul Acordului de la Paris de 1,5 grade Celsius.

Jorgensen a spus că ar fi „nepoliticos” să numim anumite țări, dar a descris ca un „paradox” faptul că multe guverne își promovează angajamentul de a obține zero emisii de carbon până în 2050, planificând în același timp în liniște să extragă petrol și gaze pentru a le vinde altora. Aceste țări includ SUA, Canada, Norvegia și Marea Britanie, printre altele.

Vorbind alături de Jorgensen și Meza, fostul șef al climei de la ONU, Christiana Figueres, a abordat nevoia urgentă ca guvernele să reducă dramatic consumul de combustibili fosili. Ea a spus că poluarea aerului, cauzată în principal de arderea combustibililor fosili, ucide anual aproximativ 7 milioane de oameni în întreaga lume.

Figueres a mai spus că sfârșitul producției de gaze ar putea dura mai mult, având în vedere că este recunoscut ca combustibil de tranziție, dar nu mai mult de 20 până la 30 de ani, deoarece există combustibili alternativi care vin pe piață, cum ar fi hidrogenul și amoniacul.

Articole recente

În vizită în Turcia, Angela Merkel îi mulţumeşte lui Erdogan pentru colaborare, fără a omite criticile

Cancelarul german Angela Merkel, aflată în vizită de rămas bun în Turcia, a salutat sâmbătă…

10 ore ago

Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național

SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda a fost reconectata la Sistemul…

11 ore ago

Rusia face apel la negocieri în privinţa crizei gazelor din UE

Rusia consideră că o nouă criză a gazelor este posibilă în Europa, în viitor, relatează…

13 ore ago

Iran: Zece ani de închisoare pentru un fost guvernator al Băncii centrale

Un fost guvernator al Băncii centrale a Iranului a fost condamnat sâmbătă la 10 ani…

13 ore ago

Rusia consideră că o nouă criză a gazelor este posibilă în Europa, în viitor

Rusia consideră că o nouă criză a gazelor este posibilă în Europa, în viitor, relatează…

14 ore ago