Electrocentrale București SA (ELCEN), principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din București și unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică la nivel național, anunță că astăzi, 02.02.2023, Tribunalul București a decis închiderea procedurii de insolvență și reintroducerea ELCEN în circuitul economic, potrivit unui comunicat al Elcen.
Sentința Tribunalului este următoarea:
“Ora estimata: 09:00
Complet: C20
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Aprobă propunerea administratorului judiciar SIERRA QUADRANT FILIALA BUCUREŞTI SPRL. În temeiul art.175 alin. 1 din Legea nr.85/2014 închide procedura insolvenţei împotriva debitorului ELECTROCENTRALE BUCUREŞTI S.A. Dispune reinserţia debitorului în activitatea de afaceri. În temeiul art.180 din Legea nr.85/2014 descarcă administratorul judiciar de orice îndatoriri şi responsabilităţi cu privire la procedură. În baza art. 179 din Legea nr.85/2014 sentinţa de închidere a procedurii va fi notificată Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucureşti în reprezentarea Administraţiei Fiscale pentru Contribuabili Mijlocii Bucureşti şi Oficiului Registrului Comertului Bucureşti de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru efectuarea menţiunii. Cu drept de a formula apel în termen de 7 de zile de la publicarea hotărârii în BPI, ce se va depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VII-a Civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 02.02.2023.
Document: Hotarâre 02.02.2023″
Cererea prin care Electrocentrale București SA a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă a fost admisă în 6 octombrie 2016, la Tribunalul Bucureşti.
ELCEN a acoperit în totalitate creanțele datorate. Închiderea procedurii de reorganizare judiciară și, implicit, a procedurii de insolvență prevede stingerea tuturor obligațiilor de plată asumate prin planul de reorganizare și a creanțelor curente scadente.
Drept urmare, Tribunalul București a decis astăzi, 02 februarie 2023, reintroducerea ELCEN în circuitul economic.
Ce înseamnă ieșirea din insolvență a ELCEN?
Ieșirea din dificultate financiară deschide calea ELCEN pentru a accesa fonduri europene nerambursabile sau surse de finanțare puse la dispoziție de instituții financiare naționale și internaționale, pentru a-și eficientiza CET-urile pe care le deține.
În următoarea perioadă, ELCEN se va concentra preponderent pe implementarea proiectelor majore de investiții, și anume construirea unor centrale termoelectrice noi în cogenerare de înaltă eficiență:
Studiul de Fezabilitate pentru această investiție a fost finalizat. Soluția optimă în SF prevede realizarea unei capacități noi de producție în cogenerare de înaltă eficiență, în incinta CET București Sud, cu o putere electrică brută de cca. 600 MWe și energie termică livrată de cca. 376 Gcal/h ce va utiliza gaz natural, ulterior în amestec cu hidrogen. Prin comparație, puterea electrică instalată în prezent în cele 4 CET-uri ale ELCEN este de 586,25 MW.
Ținând cont de estimările Dispecerului Energetic Național care avertizează că deficitul de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului va crește masiv mai ales în condiții de iarnă, în orele de vârf de sarcină, punerea în funcțiune a unei centrale noi, moderne, cu o putere electrică de 600 MWe reprezintă o contribuție majoră la menținerea siguranței în alimentarea cu energie electrică.
Totodată, cantitatea de 376 Gcal/h livrată din noua centrală va acoperi fără probleme necesarul de agent termic pentru alimentarea cu apă caldă și căldură a consumatorilor arondați acestei centrale.
Centrala va dispune de echipamente noi, performante, care vor putea asigura energia termica și electrică cu o eficiență globală de aprox. 86-90% și reduceri semnificative a emisiilor.
Modernizate și eficientizate, CET-urile ELCEN
Ieșirea din insolvență permite ELCEN punerea în aplicare a unei strategii de dezvoltare care să asigure suportul la nivel local, național și european prin implementarea rapidă și eficientă a tehnologiilor adecvate, corelate cu cerințele de mediu și cu noua realitate geopolitică de pe piața energiei.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene transmis, sâmbătă, explicaţii cu privire la reducerea alocării din PNRR…
În ultima zi a lunii martie, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a…
Oficialii ASFOR s-au întâlnit astăzi cu reprezentanții Asociației Forestierilor din Bulgaria (AFCB). Delegația bulgară a…
Rusia preia sâmbătă preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, responsabilitate pe care o…
Procurorii DIICOT Timişoara au trimis în judecată 35 de persoane, cetăţeni români şi libanezi, o…
Poliţia din New York a intrat "în alertă maximă" înaintea înfăţişării de marţi în faţa…