Președintele Donald Trump a semnat joi acțiuni executive care amână cu aproape o lună tarifele pentru toate produsele din Mexic și Canada care sunt acoperite de tratatul de liber schimb USMCA, o întoarcere semnificativă a planului economic semnat de administrație care a zguduit piețele, companiile și consumatorii, potrivit CNN.
Acțiunile executive urmează unei discuții pe care Trump a avut-o joi cu președintele mexican Claudia Sheinbaum și negocierilor dintre oficialii administrației canadiene și Trump.
„După ce am vorbit cu președinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, am convenit că Mexicul nu va fi obligat să plătească tarife pentru nimic din ceea ce intră sub incidența Acordului USMCA”, a scris Trump joi pe Truth Social, după o conversație telefonică cu președintele mexican. El a spus că tarifele vor fi amânate până la 2 aprilie. USMCA este Acordul Statele Unite-Mexic-Canada, negociat de Trump în timpul primului său mandat, care face din cele trei țări nord-americane o zonă de liber schimb.
„Am făcut acest lucru ca o acomodare și din respect pentru președintele Sheinbaum. Relația noastră a fost una foarte bună și lucrăm din greu, împreună, la graniță, atât în ceea ce privește oprirea imigranților ilegali să intre în Statele Unite, cât și, la fel, oprirea Fentanylului”, a adăugat Trump. „Îi mulțumesc președintelui Sheinbaum pentru munca grea și cooperarea sa!”
Sheinbaum, într-o postare pe X, i-a mulțumit președintelui american Donald Trump pentru o discuție „respectuoasă” despre tarifele pe care le-a impus.
Sheinbaum a declarat că „practic tot” comerțul Mexicului cu Statele Unite este inclus în Acordul SUA-Mexic-Canada.
„Practic, toate schimburile comerciale pe care le avem cu Statele Unite sunt incluse în Acordul Mexic, Statele Unite, Canada. Există o parte care are de-a face cu regulile de origine, dar totul este practic în cadrul acordului comercial”, a declarat Sheinbaum în cadrul unei conferințe de presă joi.
Cu toate acestea, un oficial al Casei Albe, în cadrul unei convorbiri cu presa, a adăugat unele nuanțe la acest argument: Aproximativ 50% din importurile din Mexic și 36% din importurile din Canada sunt acoperite de acord, a spus oficialul, dar mult mai multe produse – cum ar fi avocado – nu sunt în general acoperite din cauza costurilor ridicate de conformare.
Este o politică comercială complicată, iar oficialul de la Casa Albă a sugerat că producătorii acestor bunuri s-ar putea înregistra pentru a se conforma normelor USMCA, pentru a evita tariful de 25 % timp de o lună.
„A fost o discuţie foarte respectuoasă. Acest lucru trebuie subliniat. Întotdeauna a existat respect. S-ar putea să nu fim de acord asupra unor lucruri, dar trebuie subliniat faptul că am avut o conversație respectuoasă”, a spus Sheinbaum despre convorbirea cu Trump.
Printre bunurile conforme cu USMCA se numără automobilele, despre care Trump a anunțat miercuri că vor beneficia de o amânare de o lună a tarifelor. Administrația a declarat că această amânare le va da timp producătorilor de automobile să mute mai multă producție în Statele Unite pentru a evita tarifele, care urmează să intre în vigoare luna viitoare. Dar este aproape sigur că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece ar reprezenta o lucrare semnificativă, care ar necesita angajări masive, investiții și planificare strategică.
Cu toate acestea, energia din Canada nu este inclusă în USMCA, a declarat oficialul Casei Albe. Prin urmare, se preconizează că tariful redus de 10 % va rămâne în vigoare, ceea ce va duce la creșterea prețurilor la gaze în nord-estul Statelor Unite.
Complicații cu Canada
Trump a lăudat-o frecvent pe Sheinbaum, dar l-a criticat aspru pe premierul canadian Justin Trudeau, pe care l-a acuzat că încearcă să capitalizeze politic pe seama neliniștii legate de tarife pe care au simțit-o canadienii. A fost notabil faptul că Trump a anunțat inițial o amânare pentru Mexic, dar nu și pentru Canada, deși în cele din urmă a acordat una și pentru Canada.
„Credeți sau nu, în ciuda muncii groaznice pe care a făcut-o pentru Canada, cred că Justin Trudeau se folosește de problema tarifelor, pe care a cauzat-o în mare parte, pentru a candida din nou pentru funcția de prim-ministru”, a scris Trump într-o postare pe Adevărul Social. „Atât de distractiv de urmărit!”
Trudeau l-a criticat în egală măsură și public pe Trump și a declarat joi, într-o conferință de presă, că se așteaptă ca SUA şi Canada să fie într-un război comercial în viitorul apropiat.
Și Trudeau a spus că toate măsurile de retorsiune ale țării sale vor rămâne în vigoare, cu excepția cazului în care Statele Unite își reduc complet tarifele, nu doar temporar.
Premierul din Ontario, Doug Ford, i-a declarat joi lui Wolf Blitzer de la CNN că provincia sa va implementa săptămâna viitoare un tarif de 25% la exporturile de electricitate către casele a 1,5 milioane de americani din Minnesota, Michigan și New York.
„Chiar mă deranjează că trebuie să facem asta”, a spus Ford. „Haideți să renunțăm la aceste tarife. Să renegociem acordul USMCA pe care el l-a creat. Acesta nu s-a schimbat de când era în funcție, iar el a spus că a fost cel mai bun acord din toate timpurile.”
Luni, Ford a amenințat că va întrerupe exporturile de energie din Ontario către Statele Unite „cu zâmbetul pe buze” dacă tarifele impuse de președintele american Donald Trump asupra produselor canadiene rămân în vigoare.
Acțiunile se prăbușesc
Acțiunile au scăzut puternic joi și au rămas în scădere după ce Trump nu a reușit inițial să anunțe o amânare pentru Canada. Dar acțiunile și-au redus o parte din pierderi după semnarea acțiunilor executive. Dow Jones a scăzut cu aproximativ 400 de puncte, sau 0,9%. Indicele mai larg S&P 500 a scăzut cu 1,6%, iar indicele tehnologic Nasdaq a scăzut cu 2,2%.
Piața a scăzut în timpul președinției lui Trump, în parte din cauza incertitudinii cauzate de politica comercială a administrației. Nasdaq a scăzut cu 6,4% de la preluarea mandatului de către Trump, iar S&P 500 a scăzut cu mai mult de 3%. Întreprinderile au întrerupt angajările, încrederea consumatorilor s-a prăbușit, iar investitorii au renunțat la acțiuni și s-au îndreptat către valori sigure, cum ar fi obligațiunile guvernamentale.
„Faptul că piața bursieră crește sau scade cu o jumătate de procent în fiecare zi nu este motorul rezultatelor noastre”, a declarat secretarul pentru comerț Howard Lutnick într-o declarație.
În discursul său comun în fața Congresului de marți seară, Trump a recunoscut că tarifele sunt nepopulare și ar putea provoca unele dureri, în special prin creșterea prețurilor pentru un public american deja îngrijorat de inflație. Într-unul dintre momentele sale cele mai vulnerabile din timpul discursului, Trump a pledat pentru răbdare, cerând fermierilor care ar putea fi afectați de tarifele de retorsiune să „aibă răbdare cu mine” și a spus că „va exista o mică perturbare”.
Mexicul, China și Canada sunt primii trei parteneri comerciali ai Statelor Unite. Colectiv, aceștia au expediat anul trecut în SUA bunuri în valoare de 1,4 trilioane de dolari, conform datelor Departamentului Comerțului. Aceasta reprezintă mai mult de 40% din valoarea tuturor bunurilor importate de SUA anul trecut.
Un război comercial între cele trei națiuni prezintă riscuri semnificative pentru toate cele trei economii, amenințând să frâneze creșterea, să crească prețurile și să coste locurile de muncă ale lucrătorilor.