International

Trump amână până pe 9 iulie aplicarea tarifelor de 50% asupra importurilor din UE; Trump spune că SUA vrea să producă tancuri, nu tricouri

Președintele Donald Trump a declarat duminică că a acceptat să amâne până la 9 iulie aplicarea tarifelor de 50% la importurile din Uniunea Europeană, acesta fiind cel mai recent exemplu în care Trump a anunțat aplicarea unor tarife iminente, aruncând piețele în confuzie, pentru ca ulterior să renunțe la taxele amenințătoare, scrie CNN.

Trump a declarat că el și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut o „discuție foarte plăcută” care a dus la amânare. “(Von der Leyen) a spus că vrea să treacă la negocieri serioase„, a declarat Trump reporterilor la Aeroportul Municipal Morristown din New Jersey, adăugând: ”9 iulie ar fi ziua, aceasta a fost data pe care a solicitat-o. Putem să o mutăm de la 1 iunie la 9 iulie? Am fost de acord să facem asta”.

”Ea a spus că ne vom reuni rapid și vom vedea dacă putem ajunge la o înțelegere”, a adăugat el.

Vineri, Trump a declarat că ”nu caută un acord” cu UE și că rata tarifelor a fost stabilită la 50% și va intra în vigoare la 1 iunie. Această rată ar fi urmat după ce el impusese deja în aprilie o taxă reciprocă de 20% asupra UE – care, la rândul ei, a fost amânată, la fel ca și alte așa-numite taxe reciproce.

La câteva minute după ce a vorbit cu reporterii, Trump a postat pe Truth Social că „discuțiile vor începe rapid”.

Mai devreme în aceeași zi, von der Leyen a postat pe X că a avut o „discuție bună” cu Trump. „UE și SUA au cele mai importante și strânse relații comerciale din lume”, a scris von der Leyen. “Europa este gata să avanseze rapid și decisiv în negocieri. Pentru a ajunge la un acord bun, avem nevoie de timp până pe 9 iulie”.

După anunțarea amânării, piețele bursiere din Asia au înregistrat luni creșteri modeste. Indicele de referință Nikkei 225 din Japonia a crescut cu 0,8% în primele ore de tranzacționare, în timp ce KOSPI din Coreea de Sud a câștigat 0,9%. Indicele Shanghai Composite din China a crescut cu 0,3%. Indicele TAIEX din Taiwan și indicele S&P/ASX 200 din Australia au înregistrat tranzacții relativ stabile, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 0,3%.

Trump a ridicat o problemă specială în legătură cu „barierele comerciale nemonetare”, așa cum le-a numit în repetate rânduri, precum și în legătură cu țările sau blocurile comerciale care înregistrează deficite comerciale cu Statele Unite. Acestea apar atunci când SUA cumpără mai mult de la un partener comercial decât cumpără acea țară de la SUA. Anul trecut, Statele Unite au înregistrat un deficit comercial de 236 miliarde de dolari cu UE, potrivit datelor Departamentului Comerțului al SUA.

  • Trump spune că SUA vrea să producă tancuri, nu tricouri

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat duminică că politica sa tarifară are ca scop promovarea producției interne de tancuri și produse tehnologice, nu de adidași și tricouri.  „Vrem să facem lucruri mari. Vrem să facem «chestia cu IA» cu computerele”, a spus el.

În declarațiile făcute reporterilor înainte de a se îmbarca în Air Force One în New Jersey, Trump a afirmat că este de acord cu comentariile secretarului Trezoreriei, Scott Bessent, din 29 aprilie, potrivit cărora SUA nu au neapărat nevoie de o „industrie textilă în plină expansiune” – comentarii care au stârnit critici din partea Consiliului Național al Organizațiilor Textile.

„Nu vrem să producem adidași și tricouri. Vrem să producem echipament militar. Vrem să producem lucruri mari. Vrem să producem, să facem lucruri legate de inteligența artificială”, a declarat Trump.

“Sincer să fiu, nu vreau să producem tricouri. Nu vreau să producem șosete. Putem face asta foarte bine în alte locuri. Vrem să producem cipuri și computere și multe alte lucruri, precum tancuri și nave”, a declarat Trump.

Asociația Americană pentru Îmbrăcăminte și Încălțăminte a răspuns la declarațiile lui Trump afirmând că tarifele nu sunt bune pentru industrie.

„Având în vedere că 97% din hainele și încălțămintea pe care le purtăm sunt importate și că hainele și încălțămintea sunt deja industria cu cele mai mari tarife din SUA, trebuie să ne concentrăm pe soluții de bun simț care pot schimba situația”, a declarat Steve Lamar, președintele AAPA, într-un comunicat. „Mai multe tarife vor însemna doar costuri mai mari pentru producătorii americani și prețuri mai mari, care vor afecta consumatorii cu venituri mai mici.”

 

Articole recente

Allianz Life anunţă un atac cibernetic major: Datele personale ale majorităţii clienţilor, furate

Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…

o oră ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică o conferinţă de presă, în contextul scandalului legat de mita dată timp de opt ani unui funcţionar ANAF

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…

o oră ago

Qatarul ameninţă că va întrerupe exporturile de gaze LNG în UE, din cauza legii privind sustenabilitatea

Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…

2 ore ago

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…

2 ore ago

Israelul anunţă întreruperea operaţiunilor militare în trei zone din Fâşia Gaza

Forţele armate israeliene au anunţat duminică o pauză în activităţile militare în trei zone din…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More