Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzPreședintele SUA, Donald Trump, a dat în judecată Wall Street Journal și proprietarii săi, inclusiv Rupert Murdoch, pentru cel puțin 10 miliarde de dolari, vineri, din cauza articolului publicat de ziar în care se afirma că numele său apărea pe o felicitare de ziua lui Jeffrey Epstein din 2003, care includea un desen cu conotații sexuale și o referire la secretele pe care le împărtășeau, potrivit Reuters.
Procesul intentat la tribunalul federal din Miami îi numește pe Murdoch, Dow Jones, News Corp și directorul executiv al acesteia, Robert Thomson, precum și doi reporteri ai Wall Street Journal ca pârâți, afirmând că aceștia l-au defăimat pe Trump și i-au cauzat prejudicii financiare și reputaționale „copleșitoare”.
Epstein, finanțistul căzut în dizgrație și infractor sexual, s-a sinucis într-o celulă din închisoarea din New York în 2019.
Cazul său a generat teorii conspiraționiste care au devenit populare în rândul susținătorilor lui Trump, care credeau că guvernul ascunde legăturile lui Epstein cu oamenii bogați și puternici.
Trump a declarat că s-a despărțit de Epstein înainte ca problemele legale ale finanțistului să devină publice în 2006.
Președintele a negat vehement raportul WSJ, pe care Reuters nu l-a verificat, și l-a avertizat pe Murdoch că intenționează să-l dea în judecată. Dow Jones, compania-mamă a ziarului, este o divizie a News Corp.
„Tocmai am intentat un proces POWERHOUSE împotriva tuturor celor implicați în publicarea „articolului” fals, rău intenționat, defăimător și FAKE NEWS în „ziarul de scandal” inutil care este The Wall Street Journal”, a scris Trump pe platforma sa Truth Social.
„Sper că Rupert și «prietenii» lui așteaptă cu nerăbdare numeroasele ore de depoziții și mărturii pe care vor trebui să le dea în acest caz”, a adăugat Trump.
Un purtător de cuvânt al Dow Jones a declarat într-un comunicat: „Avem încredere deplină în rigoarea și acuratețea reportajelor noastre și ne vom apăra cu fermitate împotriva oricărui proces”.
Procesul a calificat presupusul mesaj de felicitare de ziua lui Trump drept „fals” și a afirmat că Journal a publicat articolul pentru a leza reputația lui Trump.
„Este revelator faptul că articolul nu explică dacă pârâții au obținut o copie a scrisorii, au văzut-o, li s-a descris conținutul sau orice alte circumstanțe care ar putea conferi credibilitate articolului”, se arată în proces.
Pentru a câștiga procesul pentru defăimare, Trump trebuie să demonstreze că pârâții au acționat cu „răutate intenționată”, adică știau că articolul era fals sau au acționat cu neglijență față de adevăr.
O despăgubire de 10 miliarde de dolari ar depăși cu mult cele mai mari despăgubiri și acorduri pentru defăimare din istoria recentă.
Printre acestea se numără o despăgubire de 1,5 miliarde de dolari acordată teoreticianului conspiraționist Alex Jones și acordul Fox News cu Dominion Voting Systems pentru 787,5 milioane de dolari.
„Zece miliarde de dolari este o sumă ridicol de mare”, a declarat Jesse Gessin, avocat cu experiență în litigii de defăimare și Primul Amendament. „Ar fi cea mai mare sentință pentru defăimare din istoria Statelor Unite.”
CASA ALBĂ ÎN AGITAȚIE
Afacerea Epstein a neliniștit din ce în ce mai mult Casa Albă, după ce Departamentul Justiției a concluzionat luna aceasta că nu există dovezi care să susțină teoriile conspiraționiste de lungă durată despre clienții săi și moartea acestora.
Unii dintre cei mai loiali susținători ai lui Trump s-au înfuriat după ce administrația sa a revenit asupra promisiunii de a face publice dosarele lui Epstein.
Un memorandum al Departamentului Justiției publicat pe 7 iulie a concluzionat că Epstein s-a sinucis și a afirmat că nu există „nicio listă incriminatoare de clienți” sau dovezi că Epstein șantaja persoane proeminente.
Sub presiunea crescândă de a publica dosarele Epstein, Trump a declarat joi că i-a cerut procurorului general Pam Bondi să solicite unui tribunal publicarea mărturiilor marelui juriu despre Epstein.
Vineri, guvernul SUA a depus o moțiune la tribunalul federal din Manhattan pentru a dezvălui transcrierile marelui juriu în cazurile Epstein și ale fostei sale asociate, Ghislaine Maxwell.
Ea a fost condamnată în 2021 pentru cinci acuzații federale legate de rolul său în abuzul sexual al lui Epstein asupra unor fete minore. Maxwell a făcut apel la Curtea Supremă a SUA împotriva condamnării sale și a pedepsei de 20 de ani de închisoare.
„Funcționarii publici, legislatorii, experții și cetățenii obișnuiți rămân profund interesați și preocupați de cazul Epstein”, a declarat procurorul general adjunct Todd Blanche în documentul depus. „La urma urmei, Jeffrey Epstein este cel mai infam pedofil din istoria Americii.”
Blanche a spus că procurorii vor lucra pentru a redacta toate informațiile care identifică victimele înainte de a face publice orice informații.
Publicarea documentelor marelui juriu ar putea să nu corespundă așteptărilor multor susținători ai lui Trump, care doreau să aibă acces la dosarele cazului aflate în posesia administrației, iar un judecător ar putea respinge cererea administrației de a face publice transcrierile.
SCRISOARE OBSCENĂ
The Journal a afirmat că scrisoarea purtând numele lui Trump făcea parte dintr-un album de aniversare cu copertă din piele dedicat lui Epstein, care conținea mesaje de la alte personalități.
De asemenea, ziarul a precizat că scrisoarea conținea câteva rânduri de text dactilografiate, încadrate de conturul unei femei goale, care părea desenat de mână cu un marker gros.
Ziarul a precizat că scrisoarea se încheia cu „La mulți ani – și fie ca fiecare zi să fie un alt secret minunat” și era semnată „Donald”.
Acuzațiile că Epstein ar fi abuzat sexual fete au devenit publice în 2006, după ce ar fi fost realizată cartea de aniversare, iar el a fost arestat în același an, înainte de a accepta o înțelegere cu procuratura.
Epstein a murit la puțin peste o lună după ce a fost arestat pentru a doua oară și acuzat de conspirație la trafic sexual.
Trump a fost fotografiat de mai multe ori alături de Epstein în contexte sociale în anii 1990 și la începutul anilor 2000 și a fost vecinul lui Epstein în Florida.
În 2002, el a fost citat în revista New York spunând: „Îl cunosc pe Jeff de 15 ani. E un tip grozav. E foarte distractiv să fii în compania lui. Se spune chiar că îi plac femeile frumoase la fel de mult ca mie, iar multe dintre ele sunt mai tinere.”
În 2019, Trump a declarat reporterilor că el și Epstein s-au „certat” înainte ca finanțistul să fie arestat pentru prima dată.
Trump a spus că „îl cunoștea așa cum îl cunoșteau toți cei din Palm Beach”, dar că „m-am certat cu el. Nu am mai vorbit cu el de 15 ani. Nu eram un fan al lui, asta pot să vă spun.”
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…
This website uses cookies.
Read More