Președintele Donald Trump l-a avertizat pe liderul iranian Ayatollah Ali Khamenei că este o „țintă ușoară” și că „răbdarea noastră se epuizează”.
Trump a cerut Teheranului să se predea în conflictul său tot mai intens cu Israelul.
Președintele Donald Trump l-a avertizat marți pe liderul iranian Ayatollahul Ali Khamenei că este o „țintă ușoară” și că „răbdarea noastră se epuizează”, înainte de a cere Teheranului să se predea în conflictul său escaladat cu Israelul, potrivit CNBC.
„Știm exact unde se ascunde așa-zisul «Lider Suprem»”, a scris Trump pe Truth Social.
„Este o țintă ușoară, dar este în siguranță acolo – nu îl vom elimina (ucide!), cel puțin nu pentru moment”, a scris el după ce a declarat „control total” asupra spațiului aerian al Iranului.
„Dar nu vrem rachete trase asupra civililor sau soldaților americani. Răbdarea noastră se epuizează.”
Trump a clarificat într-o postare ulterioară ce vrea de la Iran: „CAPITULARE NECONDIȚIONATĂ!”
Administrația Trump a insistat că SUA nu este implicată direct în ceea ce Israelul a numit vineri un atac preventiv împotriva Iranului, care a declanșat cinci zile de lansări de rachete între cele două puteri regionale
Dar ultimele comentarii ale lui Trump sugerează că SUA sunt acum cel puțin dispuse să amenințe cu o intervenție militară directă, întrucât susțin eforturile Israelului de a aduce Teheranul la ordine.
Trump s-a reunit marți după-amiază în Camera de criză pentru a discuta conflictul dintre Israel și Iran cu principalii săi consilieri de securitate națională, au declarat doi oficiali ai Casei Albe pentru NBC News.
Amenințarea președintelui SUA împotriva lui Khamenei a venit la două zile după ce mass-media a raportat că Trump nu a fost de acord cu un plan al Israelului de a-l asasina pe ayatollah.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a minimizat luni dezacordul său cu Trump în privința lui Khamenei, afirmând: „Nu m-aș grăbi să trag concluzii”.
The New York Times a raportat luni că Trump analizează posibilitatea de a ajuta Israelul să distrugă instalația subterană de îmbogățire a uraniului din Fordow, care ar putea fi realizată doar cu cea mai mare bombă „bunker buster” a SUA.
Casa Albă nu a răspuns imediat la solicitarea CNBC de a comenta acest raport sau alte întrebări despre ultimele evoluții din conflictul dintre Israel și Iran.
Liderul suprem iranian Ali Khamenei se adresează națiunii la televiziunea de stat
Acțiunile americane au scăzut marți după-amiază, pe fondul tensiunilor geopolitice crescânde. Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu peste 300 de puncte, sau 0,7%, în timp ce S&P 500 a scăzut cu 0,8% și Nasdaq cu 0,9%.
Contractele futures pe petrolul brut au crescut cu peste 4,5%, până la peste 75 de dolari pe baril, în jurul orei 14:45 ET.
Între timp, Pentagonul trimite mai multe nave de război și un alt portavion în Orientul Mijlociu, a raportat NBC. SUA au desfășurat anterior mijloace militare în regiune pentru a ajuta Israelul să doboare rachetele și proiectilele iraniene, potrivit NBC.
Trump a pregătit amenințarea de marți împotriva lui Khamenei cu o postare anterioară pe rețelele sociale, în care declara: „Acum avem control complet și total asupra spațiului aerian al Iranului”.
Teheranul „avea sisteme de urmărire aeriană și alte echipamente defensive, și în cantități mari, dar acestea nu se compară cu „echipamentele” concepute și fabricate în SUA”, a scris Trump.
Luni, Trump s-a întors brusc la Washington, D.C., din Canada, unde se deplasase pentru o reuniune a Grupului celor șapte națiuni.
Liderul uneia dintre aceste națiuni, președintele francez Emmanuel Macron, sugerase în Alberta că SUA vor încerca să obțină un armistițiu între Israel și Iran.
Trump l-a criticat rapid pe Macron online, numindu-l „în căutare de publicitate” și negând că ar fi părăsit summitul G7 în căutarea unui armistițiu.
„El nu are nicio idee de ce mă îndrept acum spre Washington, dar cu siguranță nu are nimic de-a face cu un armistițiu”, a scris Trump. „Rămâneți pe recepție!”