Preşedintele Donald Trump vrea să revoce accesul de securitate sporit pe care îl au unii dintre foștii responsabili ai agențiilor americane de informații, cum ar fi John Brennan, fostul director al CIA pînă în mai 2017, James Comey, fost șef al FBI, James Clapper, fost director al informaţiilor americane până la începutul lui 2017, Michael Hayden, fost şef al NSA şi apoi al CIA, Susan Rice, fost consilier pentru securitate naţională a lui Barack Obama, Andrew McCabe, fost adjunct și director interimar al FBI până în august 2017, potrivit informațiilor din presa internațională.
Aceștia, deși nu mai lucrează pentru guvern, păstrează, în general, o autorizație de securitate, astfel încât administrația actuală să îi poată consulta cu privire la aspectele relevante pentru securitatea națională.
Sarah Sanders, purtător de cuvânt de la Casa Albă, a declarat, luni, că Donald Trump vrea să facă acest lucru, pentru că foștii responsabili ai agențiilor americane de informații au politizat şi, în unele cazuri, au profitat financiar de funcţiile lor publice şi de autorizaţiile de securitate. De asemenea, Sanders a spus:
“Este extrem de inadecvat că persoane care deţin acest acces de securitate aduc acuzaţii fără fundament și dau legitimitate inadecvată unor acuzaţii fără nicio probă”.
Brennan, Comey, Clapper şi Hayden l-au criticat public pe Donald Trump de la preluarea mandatului său, în ianuarie 2017.
Propunerea lui Trump a generat o reacție rapidă în comunitatea americană de informații și la Washington. Imediat, un purtător de cuvânt al lui McCabe a precizat pe Twitter că accesul său de securitate a fost anulat atunci când a fost concediat. Washington Post a scris că nici Comey nu mai dispune de acces de securitate de mai multe luni, iar James Clapper a declarat că o astfel de iniţiativă ar fi un lucru foarte, foarte meschin.
Istoric, administrațiile prezidențiale americane s-au bazat pe foștii lideri, cum ar fi șefii CIA și FBI, care de obicei păstrează o autorizație de securitate după terminarea serviciului lor, în scopul consilierii oficialilor actuali în chestiuni de securitate națională.
Presa americană susține că, într-un moment de criză, acești oameni pot oferi o experiență valoroasă și o expertiză care ar putea contribui la luarea unor decizii corecte de către actuala administrație.
După întâlnirea dintre Donald Trump și Vladimir Putin de la 16 iulie, John Brennan l-a făcut trădător pe actualul președinte american, iar Clapper a spus că Trump “pare intimidat de Vladimir Putin”. Hayden a declarat că este de acord cu afirmațiile potrivit cărora Trump crede mai mult în spusele președintelui Rusiei decât în probele aduse de agențiile americane de informații.
Fostul secretar al apărării Chuck Hagel, care nu a fost nominalizat încă de Casa Albă, a declarat că Trump “a eșuat în America” prin modul în care s-a comportat cu Vladimir Putin. Ash Carter, un alt fost secretar de apărare, a declarat că atitudinea lui Trump în fața lui Putin a fost “ca și cum ar fi urmărit distrugerea unei catedrale”.