Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuz
Președintele Donald Trump a trimis miercuri scrisori prin care impune noi tarife vamale pentru importurile din cel puțin șapte țări, continuând abordarea agresivă de resetare a relațiilor comerciale globale ale Americii, potrivit CNBC.
Ultimele scrisori, dezvăluite de Trump prin capturi de ecran de pe Truth Social, au fost trimise liderilor din Filipine, Brunei, Moldova, Algeria, Irak, Libia și Sri Lanka.
Trump a anunțat marți seara că va face un anunț miercuri dimineață, scriind pe rețelele de socializare că va dezvălui „cel puțin 7 țări” și „un număr suplimentar de țări” în cursul după-amiezii.
Noua rundă vine la două zile după ce Trump a trimis scrisori în care informa liderii a 14 țări că exporturile lor către SUA vor fi supuse unor noi tarife vamale drastice începând cu 1 august.
Scrisorile de două pagini, aproape identice, semnate de Trump luni, au fost trimise către Japonia, Coreea de Sud, Malaezia, Kazahstan, Africa de Sud, Laos, Myanmar, Bosnia și Herțegovina, Tunisia, Indonezia, Bangladesh, Serbia, Cambodgia și Thailanda.
Tarifele vamale pentru cele 21 de țări vizate până în prezent variază între 20% și 40%.
Scrisorile menționează că SUA vor „poate” lua în considerare ajustarea noilor niveluri tarifare, „în funcție de relațiile noastre cu țara dumneavoastră”.
Toate scrisorile menționează că tarifele sunt menite să fie „mult mai mici decât ceea ce este necesar pentru a elimina disparitatea deficitului comercial pe care îl avem cu țara dumneavoastră”. Trump susține frecvent că deficitele comerciale arată că SUA sunt exploatate, deși mulți experți nu sunt de acord.
O serie de țări care au primit scrisori până în prezent sunt parteneri comerciali relativ minori ai SUA. Și, deși SUA are deficite comerciale cu toate aceste țări, unele dintre aceste diferențe sunt nesemnificative.
De exemplu, deficitul comercial al Americii cu Moldova în 2024 a totalizat doar 85 de milioane de dolari, potrivit datelor SUA.
Multe dintre noile rate sunt apropiate de cele impuse de Trump în cadrul „zilei eliberării” din 2 aprilie, care a stabilit o taxă de bază de 10% pentru aproape toate țările de pe glob și a impus taxe mult mai mari pentru zeci de țări individuale.
Anunțul a declanșat o săptămână de turbulențe pe piețele mondiale, care s-a încheiat abia când Trump a declarat brusc că va suspenda aceste rate mai mari pentru 90 de zile.
Această amânare urma să expire miercuri. Însă luni, Trump a semnat un decret prezidențial prin care amână termenul limită pentru aplicarea tarifelor până la 1 august.
Într-o altă postare de marți, Trump a afirmat că „nu va fi nicio schimbare” în ceea ce privește data de începere din august.
„Nu se vor acorda prelungiri”, a spus el.
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
Problema transilvană este prima şi cea mai importantă teză a dialogului româno-maghiar, iat esenţa sa…
Forţele armate israeliene au anunţat duminică o pauză în activităţile militare în trei zone din…
This website uses cookies.
Read More