Obiectivul este să finalizăm Strategia Națională pentru Hidrogen, într-un an, a spus Tudor Toncea, director în Ministerul Energiei, la Romanian International Gas Conference, Ediția a patra. El a precizat că realizarea consultanței pentru strategie va fi finanțată din PNRR, având ca punct final trimestrul I din 2023.
Tudor Toncea a spus că procesul de colectare a datelor privind situația curentă din România va demara la începutul anului viitor.
Hidrogenul este foarte important pentru viitorul economiilor noastre, a mai spus Tudor Toncea: “Decarbonizarea sectorul energetic, eliminarea utilizării cărbunelui și trecerea la gaze naturale și energie regenerabilă este o măsură necesară și urgentă, care ne va permite să ne atingem obiectivele de mediu și obiectivele energetice.”
El s-a referit la țintele la nivel european, prevăzute în pachetul Fit for 55 – planul Comisiei Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030.
Tudor Toncea a menționat că gazele naturale reprezintă un aspect foarte important pentru România: “Acestea vor facilita trecerea de la cărbune către energia verde. România este al doilea cel mai mare producător de gaze naturale din Europa, după Olanda. Dispunem de resurse foarte importante în platforma continentală a Mării Negre.”
Potrivit domniei sale, viitorul îl reprezintă hidrogenul produs din surse cu conținut redus de carbon, cum ar fi energiile regenerabile sau gazele naturale, cu stocare de CO2.