Categories: Fără categorie

Turcan: Dintre membrii Comisiei de Prognoză nici măcar unul nu era inginer specialist pe partea de transporturi

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a declarat joi că dintre membrii Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză care erau responsabili pentru proiecte de infrastructură “nici măcar unul nu era inginer specialist în domeniu”, potrivit Agerpres.

Precizările au fost făcute pentru Digi 24, după ce Guvernul a dezbătut joi, în primă lectură, proiectul de ordonanţă care vizează anularea procedurilor de contractare a investiţiilor în parteneriat public-privat aflate în derulare la nivelul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

“A fost o primă lectură a unei decizii pe care a luat-o Guvernul PSD la presiunea celebrului Vâlcov, de a perverti instituţia parteneriatului public-privat, pentru ca ea să conducă la sifonarea banilor, în parteneriat cu statul, pentru anumiţi privaţi, în loc ca proiecte viabile să primească bani, în special din partea de fonduri europene. (…) Imaginaţi-vă că responsabili pentru proiecte de infrastructură – doar pentru a fi pixul la acoliţii domnului Vâlcov – erau unii membri ai Comisiei de Prognoză dintre care nici măcar unul nu era inginer specialist pe partea de transporturi. Deci, pur şi simplu au creat o comisie, au transferat proiecte mari, bănoase, de infrastructură, astfel încât acest parteneriat public-privat să însemne de fapt o sifonare a banului public”, a susţinut Turcan.

Ea a menţionat că Guvernul vizează simplificarea procedurilor de achiziţii publice.

“Parteneriatele public-privat merg pe partea de negociere, de încredinţare directă. Deci, nu mai treci prin procedura de licitaţie. În România, din nefericire, tot ce înseamnă licitaţie publică a fost foarte mult sufocată de birocraţie. (…) Birocraţia conduce la pârghii de corupţie şi (…) de aceea, pe partea de achiziţii, în plan legislativ, urmărim simplificarea procedurii de achiziţii publice”, a spus ea.

Turcan a afirmat că Guvernul îşi doreşte ca proiectele de infrastructură să fie susţinute fie prin finanţare europeană, fie prin PNDL, subliniind că pentru acesta din urmă vor fi sporite condiţiile de exigenţă.

“În privinţa banilor care merg pe proiecte mari de investiţii, avem două mari surse de finanţare: PNDL, care conţine bani pentru comunităţile locale, pentru proiecte de dezvoltare – şi de multe ori, acest program a fost suspectat ca fiind o puşculiţă de partid (…) – şi fondurile europene, care, din cauza percepţiei de corupţie din România, aveau o structură foarte stufoasă. Şi atunci, noi vrem să facem următorul lucru: să scădem birocraţia, tocmai pentru că percepţia de corupţie în România nu mai există în momentul de faţă şi acest lucru e vizibil în dialogul cu toţi partenerii internaţionali, să scădem stufoşenia procedurii de folosire a fondurilor europene, să creştem condiţiile de exigenţă pentru banii naţionali din PNDL”, a declarat ea.

Articole recente

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

21 de minute ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

23 de minute ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

3 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

3 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

4 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

4 ore ago

This website uses cookies.

Read More