International

Turcia, membră a NATO, va trimite trupe în Kosovo, pe fondul tulburărilor din nordul ţării

Turcia intenţionează să trimită comandouri în Kosovo duminică şi luni, ca răspuns la solicitarea NATO de a se alătura forţei sale de menţinere a păcii KFOR, ca urmare a tulburărilor din nordul ţării, a anunţat Ministerul turc al Apărării, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat difuzat sâmbătă, preluat de Reuters, ministerul a făcut apel la reţinere şi la un dialog constructiv pentru a rezolva o criză despre care a spus că ar putea afecta securitatea şi stabilitatea regională.

”Unitatea noastră desemnată (un batalion de comando) este planificată să fie desfăşurată în … Kosovo pe 4-5 iunie”, a precizat ministerul.

O criză politică ce a degenerat în violenţe în nordul Kosovo s-a intensificat de când primari de etnie albaneză şi-au preluat mandatul în zona majoritar sârbă din regiune, fapt pentru care SUA şi aliaţii lor au criticat Pristina. Populaţia majoritar sârbă a boicotat alegerile din aprilie, care au permis să fie aleşi etnici albanezi.

În violenţele de luni, 30 de membri ai forţelor de menţinere a păcii şi 52 de sârbi care au protestat împotriva instalării primarilor au fost răniţi.

Violenţele au determinat NATO să anunţe că va trimite trupe suplimentare, pe lângă cei 700 de soldaţi care se află deja în drum spre ţara balcanică, pentru a consolida misiunea sa de 4.000 de soldaţi.

Articole recente

Din cauza celor 1000 de cutremure din zonă, producția de gaze din zăcământul olandez de gaz Groningen va fi oprită complet la 1 octombrie 2023

Doar în situații speciale, precum frigul extrem, va fi posibilă extragerea temporară a gazelor și,…

15 minute ago

Peter DE BOER, DN AGRAR: Investim mult în robotizare; Până la sfârșitul anului, vom avea doi roboți care reduc cu 50% munca manuală

DN Agrar pune accent pe investițiile în robotizare, iar, până la sfârșitul anului, va avea…

51 de minute ago

TTS fost nominalizata pentru ”European Small & Mid-Cap Awards 2023”

EuropeanIssuers – organizatia pan-europeana care reprezinta interesele companiilor europene listate pe bursele de valori, a anuntat pe…

o oră ago

FMI vine la Bucureşti pentru consultările anuale cu România în baza Articolului IV

O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România,…

2 ore ago