Categories: AfaceriIndustrie

U-TacS şi Aerostar au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru crearea consorțiului Watchkeeper, pentru dezvoltarea în România a celui mai mare program de drone tactice din Europa

Companiile U-TacS şi Aerostar S.A. au semnat astăzi un Memorandum de Înțelegere pentru crearea consorțiului Watchkeeper. Acest consorțiu, care va angrena şi participarea companiilor Thales Systems Romania și Romaero S.A., dar şi a Institutului Național de Cercetare Aerospațială din România „Elie Carafoli” (INCAS), va sta la baza parteneriatului economic pe care compania britanică U-TacS îl propune României în cadrul programului Watchkeeper și va fi un model de bune practici în industria de apărare din România.

Evenimentul a avut loc la sediul Aerostar S.A. din Bacău, în prezența unor invitați oficiali ai instituţiilor statului, diplomați şi reprezentanţi de companii din industria de apărare din România. Un model al dronei tactice Watchkeeper este expus într-unul dintre hangarele Aerostar.

”Sistemul Watchkeeper a fost dezvoltat conform standardelor NATO și cerințelor specifice ale armatei britanice. România va putea să beneficieze de infrastructura deja existentă pentru acest sistem de drone tactice, inclusiv de programe de instruire și de faptul că este un sistem integrat NATO. Reprezentanții armatei române sunt oricând bineveniți să vadă Watchkeeper și să se antreneze împreună cu forțele britanice. Știm că soldații românii au văzut drona în acțiune în Afganistan”, a declarat Geraint Lloyd – Director de Dezvoltare și Strategie în cadrul U-TacS.

Watchkeeper X este a doua generație a dronei tactice, interoperabilă NATO și gata de implementare. Sistemul Watchkeeper X este propunerea pentru programul de achiziție a 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, anunțat de Ministerul Apărării Naționale din România.

”Drona tactică Watchkeeper poate fi asamblată și personalizată în România și mai multe componente pot fi produse în plan local. Programul include, de asemenea, instruire și suport logistic. Un parteneriat industrial este reciproc avantajos, întrucât România are o industrie de apărare care poate fi valoroasă și pentru programul britanic Watchkeeper. Astfel, România și Marea Britanie vor putea colabora pentru dezvoltarea acestui program în viitor”, a declarat Grigore Filip, Director General Aerostar S.A.

Compania U-TacS, un joint-venture Elbit UK – Thales UK, este lider comercial în Marea Britanie în proiectarea, fabricarea, implementarea şi asistenţa sistemelor tactice de tip UAS (Unmanned Aircraft Systems) și dezvoltatorul Watchkeeper, cel mai mare program de drone tactice din Europa.

Watchkeeper este cel mai mare program de drone tactice din Europa. Sistemul a fost testat în  misiune în Afganistan și Irak, unde a avut un rol crucial în protejarea trupelor. Watchkeeper operează în zone terestre, maritime și de litoral, zi și noapte, în condiții de vreme extremă și de vizibilitate redusă, inclusiv în zone fără acoperire GPS. Este un sistem certificat la standarde NATO și, de asemenea, certificat pentru a zbura în spațiul aerian civil. În august anul trecut, Watchkeeper a monitorizat Canalul Mânecii, sprijinind eforturile de combatere a migrației ilegale. Designul modular al sistemului (arhitectura scalabilă) permite dezvoltări ulterioare care să țină pasul cu avansul tehnologic, dar și personalizări în funcție de cerințele și nevoile utilizatorului.

Articole recente

Fitch confirmă ratingul KazMunayGas la “BBB minus” cu perspectivă stabilă

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat luni ratingul "BBB minus" cu perspectivă stabilă…

36 de minute ago

Incendiu la Rafinăria Petrotel Lukoil din Ploieşti

Un incendiu a izbucnit marţi la Rafinăria Petrotel Lukoil din Ploieşti. "Incendiul care a izbucnit…

o oră ago

Burnete(Concordia): Salariul minim trebuie să crească nu mai devreme de ianuarie, companiile au bugetele făcute pentru întregul an

Guvernul ar trebui să majoreze salariul minim pe economie din luna ianuarie a anului viitor,…

o oră ago

Marea Britanie: Numele a 250 de interpreţi afgani, dezvăluite din greşeală

Ministerul Apărării britanic a anunţat deschiderea unei anchete după dezvăluirea din greşeală a datelor personale…

o oră ago

Primul test pentru criza datoriilor Evergrande vine săptămâna aceasta

Evergrande urmează să plătească dobânzi în valoare de 83 de milioane de dolari pentru obligațiuni…

o oră ago