-
UBS a fost de acord să cumpere duminică rivalul său, Credit Suisse, pentru 3 miliarde de franci elveţieni (3,2 miliarde de dolari).
-
Termenii acordului vor prevedea ca acționarii Credit Suisse să primească 1 acțiune UBS pentru fiecare 22,48 acțiuni Credit Suisse pe care le dețin.
-
Banca Națională Elvețiană a promis, de asemenea, un împrumut de până la 100 de miliarde de franci elvețieni (108 miliarde de dolari) pentru a sprijini preluarea.
UBS a fost de acord să cumpere rivalul său conflictual Credit Suisse
pentru 3 miliarde de franci elvețieni (3,2 miliarde de dolari) duminică, autoritățile de reglementare elvețiene jucând un rol esențial în acord, în timp ce guvernele încercau să stopeze o contagiune care amenința sistemul bancar global, potrivit CNBC .
„Odată cu preluarea Credit Suisse de către UBS, a fost găsită o soluție pentru a asigura stabilitatea financiară și a proteja economia elvețiană în această situație excepțională”, se arată într-o declarație a Băncii Naționale Elvețiene, care a menționat că banca centrală a colaborat cu guvernul elvețian și Autoritatea Elvețiană de Supraveghere a Pieței Financiare pentru a realiza fuziunea celor două mari bănci ale țării.
Termenii acordului vor prevedea ca acționarii Credit Suisse să primească 1 acțiune UBS pentru fiecare 22,48 acțiuni Credit Suisse pe care le dețin.
„Această achiziție este atractivă pentru acționarii UBS, dar, să fim clari, în ceea ce privește Credit Suisse, aceasta este o salvare de urgență. Am structurat o tranzacție care va păstra valoarea rămasă în afacere, limitând în același timp expunerea noastră la declin”, a declarat președintele UBS, Colm Kelleher, într-un comunicat.
Banca combinată va avea active investite de 5 trilioane de dolari, potrivit UBS.
„Ne angajăm să facem din această afacere un mare succes. Nu există opțiuni în acest sens”, a spus Kelleher când a fost întrebat în timpul conferinței de presă dacă banca ar putea renunța la tranzacție. „Acest lucru este absolut esențial pentru structura financiară a Elveției și… pentru finanțele globale.”
Banca Națională Elvețiană a promis un împrumut de până la 100 de miliarde de franci elvețieni (108 miliarde de dolari) pentru a sprijini preluarea. Guvernul elvețian a acordat, de asemenea, o garanție pentru a-și asuma pierderi de până la 9 miliarde de franci elvețieni din anumite active peste un prag prestabilit „pentru a reduce orice risc pentru UBS”, se arată într-un comunicat separat al guvernului.
„Aceasta este o soluție comercială și nu o salvare”, a declarat Karin Keller-Sutter, ministrul de finanțe elvețian, într-o conferință de presă duminică.
Acordul UBS a fost făcut înainte ca piețele să se redeschidă luni pentru tranzacționare, după ce acțiunile Credit Suisse au înregistrat cel mai grav declin săptămânal de la debutul pandemiei de coronavirus. Pierderile au venit în ciuda unui nou împrumut de până la 50 de miliarde de franci elvețieni (54 de miliarde de dolari) acordat de banca centrală elvețiană săptămâna trecută, într-un efort de a opri declinul și de a restabili încrederea în bancă.
Vestea acordului a fost salutată de secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, și de președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, într-o declarație. „Pozițiile de capital și lichiditate ale sistemului bancar din SUA sunt puternice, iar sistemul financiar al SUA este rezistent. Am fost în contact strâns cu omologii noștri internaționali pentru a sprijini implementarea lor”, au spus aceștia.
Credit Suisse avusese deja cu o serie de pierderi și scandaluri, iar în ultimele două săptămâni, banca a fost zguduită din nou, pe măsură ce băncile din SUA au fost influenţate de prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank.
Protecția autorităților de reglementare din SUA pentru depozitele neasigurate în băncile falimentate și crearea unei noi facilități de finanțare pentru instituțiile financiare cu probleme nu au reușit să oprească șocul și amenință să afecteze mai multe bănci atât în SUA, cât și în străinătate.
Președintele Credit Suisse, Axel Lehmann, a declarat în conferința de presă că instabilitatea financiară provocată de prăbușirea băncilor regionale din SUA a lovit banca la momentul nepotrivit.
În ciuda implicării autorităților de reglementare, acordul oferă UBS autonomia de a gestiona activele achiziționate așa cum consideră de cuviință, ceea ce ar putea însemna reduceri semnificative de locuri de muncă, au declarat sursele citate de CNBC.
Amploarea și impactul potențial al Credit Suisse asupra economiei globale sunt mult mai mari decât băncile regionale din SUA, care au făcut presiuni asupra autorităților de reglementare elvețiene să găsească o modalitate de a reuni cele mai mari două instituții financiare ale țării. Bilanțul Credit Suisse este de aproximativ două ori mai mare decât cel al lui Lehman Brothers când s-a prăbușit, la aproximativ 530 de miliarde de franci elvețieni la sfârșitul anului 2022. Este, de asemenea, mult mai interconectat la nivel global, cu mai multe filiale internaționale – făcând și mai importantă gestionarea ordonată a situației Credit Suisse.
Aducerea celor doi rivali împreună nu a fost lipsită de lupte, dar presiunea de a evita o criză sistemică a câștigat în cele din urmă. UBS s-a oferit inițial să cumpere Credit Suisse pentru aproximativ 1 miliard de dolari duminică, potrivit mai multor rapoarte din presă. Credit Suisse a renunțat la ofertă, argumentând că este prea scăzută și că ar dăuna acționarilor și angajaților, au declarat pentru Bloomberg persoane care cunosc această problemă.
Până duminică după-amiază, UBS era în discuții pentru a cumpăra banca pentru „substanțial” mai mult de 1 miliard de franci elvețieni, au declarat surse pentru Faber de la CNBC. El a spus că prețul înțelegerii a crescut pe parcursul negocierilor din ziua de azi.
Credit Suisse a pierdut aproximativ 38% din depozitele sale în al patrulea trimestru al anului 2022, a raportat o pierdere netă pe tot anul de 7,3 miliarde de franci elvețieni pentru 2022 și se așteaptă la o nouă pierdere „substanțială” în 2023.
Banca a anunțat anterior o restructuare strategică masivă în încercarea de a aborda aceste probleme cronice, actualul CEO și veteran al Credit Suisse, Ulrich Koerner, preluând conducerea în iulie.