Categories: International

Ucraina: Boris Johnson avertizează că o invazie rusă ar fi dezastruoasă

Premierul Boris Johnson a avertizat Rusia că invadarea Ucrainei ar fi „dezastruoasă” și ar fi o „afacere dureroasă, violentă și sângeroasă”, potrivit BBC.

Vorbind în timp ce Ministerul de Externe a decis ca o parte din personalul ambasadei din Ucraina să plece, premierul britanic a spus că situația este „destul de sumbră”, dar războiul nu este inevitabil. El a spus că Regatul Unit „este lider în crearea unui pachet de sancțiuni economice” împotriva Rusiei și furnizează armament defensiv Ucrainei.

NATO a pus forțele în așteptare, potrivit BBC, în condiţiile în care aliații NATO trimit nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est pentru a întări apărarea și a crește descurajarea, ca răspuns la acumularea continuă a forțelor ruse.

Rusia a negat planurile de acțiune militară, dar se estimează că 100.000 de soldați s-au adunat la granița cu Ucraina. Șeful NATO a avertizat despre riscul unui nou conflict în Europa.

Kremlinul a acuzat NATO de escaladarea tensiunilor odată cu această mișcare. Rusia consideră alianța drept o amenințare și cere garanții legale că nu se va extinde mai la est, inclusiv în Ucraina. Dar SUA au spus că problema reală este agresiunea Rusiei, nu expansiunea NATO.

Președintele american Joe Biden urmează să aibă o conferință video cu liderii UE, secretarul general al NATO și Boris Johnson mai târziu în această seară.

Johnson a spus: „Informațiile sunt foarte clare, există 60 de grupuri de luptă ruse la granițele Ucrainei, planul pentru un război fulger care ar putea distruge Kievul este unul pe care toată lumea îl poate vedea. Trebuie să lămurim foarte clar Kremlin şi Rusia că acesta ar fi un pas dezastruos”.

Articole recente

Elena Popescu (Ministerul Energiei): Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe gaz

Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe…

o oră ago

OMS va folosi termenul de “mpox” în loc de variola maimuţei pentru a combate stigmatizarea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că va începe să folosească termenul "mpox"…

4 ore ago

Protecţia datelor: Meta va plăti o amendă de 265 milioane euro pentru că nu a protejat suficient datele utilizatorilor

Grupul american Meta, compania-mamă a Facebook, va trebui să plătească o amendă de 265 de…

4 ore ago

Christine Lagarde: Rata inflaţiei în zona euro nu a atins încă nivelul de vârf

Rata inflaţiei în zona euro nu a atins încă nivelul de vârf şi există riscul…

4 ore ago

Ministrul Energiei: Se pot depune proiecte pentru finanţarea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a semnat luni ordinul pentru aprobarea schemei privind sprijinirea investiţiilor în…

4 ore ago

ACER consideră că ar putea fi destul de dificil pentru Europa să cumpere gaze în 2023

Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) consideră că pentru Uniunea Europeană…

4 ore ago