Sursa foto: pixabay.com
Ministerul ucrainean al Agriculturii a calificat miercuri drept “neadecvată” decizia Comisiei Europene de prelungi, până pe data de 15 septembrie, restricţiile pentru importurile de cereale din Ucraina în anumite state membre UE, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Executivul comunitar a decis luni că restricţiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia se prelungesc până pe data 15 septembrie.
“Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei din Ucraina consideră drept neadecvată decizia Comisiei Europene de a prelungi restricţiile la importurile de produse agricole ucrainene până la data de 15 septembrie”, a anunţat instituţia într-un comunicat de presă în care îşi exprimă speranţa că nu va exista o nouă prelungire.
În luna iunie 2012, UE a liberalizat, pentru o perioadă iniţială de 12 luni, toate importurile din Ucraina în ideea de a ajuta autorităţile de la Kiev să contracareze invazia rusească. Luna trecută, Executivul comunitar a decis să prelungească, pentru încă un an, eliminarea tarifelor vamale pentru importurile din Ucraina.
Însă Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia s-au plâns că, odată cu eliminarea tarifelor vamale, au crescut exploziv importurile de cereale ieftine din Ucraina, astfel că producţia locală a devenit neprofitabilă. Toate aceste importuri au distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor pierderi compensate doar parţial prin despăgubirile aprobate de Comisia Europeană.
Majoritatea investiţiilor anuale de 2.000 miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice în ţările în…
Sectorul petrol și gaze a reprezentat aproximativ 3,8% din PIB în anul 2022, potrivit raportului…
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că nu are nicio problemă cu "ameninţările din industria păcănelelor",…
Meta Estate Trust este un portal între piața de capital și piața imobiliară de investiții,…
În momentul în care Marcel Ciolacu îmi va spune numele întreg, îl voi da în…
Statele membre UE se gândesc să renunţe la o parte centrală a reformei pieţei de…