Fără categorie

Ucraina este dispusă să discute cu Rusia despre Crimeea, dacă următoarea contraofensivă va avea succes (Financial Times)

Kievul este dispus să discute despre viitorul Crimeei cu Moscova dacă forțele Ucrainei ajung la granița peninsulei ocupate de Rusia, a declarat pentru Financial Times un consilier de top al președintelui Volodimir Zelenski.

Comentariile lui Andriy Sybiha, adjunctul șefului de cabinei al lui  Zelensky, sunt declarația cea mai explicită a interesului Ucrainei pentru negocieri de când a întrerupt discuțiile de pace cu Kremlinul în aprilie anul trecut, scrie FT.

„Dacă vom reuși să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă și când ne vom afla la granița administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem [o] pagină diplomatică pentru a discuta această problemă”, a spus Sybiha, referindu-se la contraofensiva ucraineană anunțată de ceva timp de Kiev.

El a adăugat: „Nu înseamnă că excludem calea de eliberare [a Crimeei] de către armata noastră”.

Remarcile lui Sybiha ar putea să îi facă pe oficialii occidentali să răsufle uşuraţi, aceştia fiind sceptici cu privire la capacitatea Ucrainei de a-și revendica peninsula. Occidentalii își fac griji că orice încercare de a ocupa militar Ucraina ar putea determina pe președintele Vladimir Putin să escaladeze războiul, posibil cu arme nucleare.

Până în prezent, Zelensky a exclus discuțiile de pace până când forțele ruse părăsesc toată Ucraina, inclusiv Crimeea.

Sybiha este un diplomat de carieră care se concentrează pe politica externă în biroul președintelui și a fost alături de Zelenskyy în momente cheie ale războiului. El a spus că președintele și consilierii săi vorbesc acum în mod special despre Crimeea, pe măsură ce armata ucraineană se apropie de lansarea contraofensivei pentru recâștigarea teritoriului.

Contraamiralul Tim Woods, atașatul britanic al apărării la Washington, a declarat miercuri că Crimeea va avea nevoie de „o soluție politică doar din cauza concentrării de forță care este acolo și a ceea ce ar însemna pentru ucraineni să intre acolo”.

El a adăugat: „Nu cred că va exista o soluție militară foarte rapidă . . . prin urmare, trebuie să vedem care sunt condițiile favorabile pentru ca Ucraina să negocieze și cred că Ucraina ar fi pregătită pentru asta.”

În primele zile ale războiului, Ucraina a fost dispusă să negocieze cu Moscova asupra viitorului Crimeei, în loc să insiste să o recâștige militar cu orice preț. Dar, în prezent, singurele contacte cunoscute între Kiev și Moscova sunt negocierea schimburilor de prizonieri de război și întoarcerea copiilor deportați forțat în Rusia.

Ucraina a întrerupt negocierile de pace cu Moscova după descoperirea presupuselor crime de război rusești în suburbia Kievului Bucea, iar Zelensky a semnat un decret prin care declară imposibile negocierile cu Putin după ce Kremlinul a anexat patru provincii în septembrie. Președintele Ucrainei și-a precizat în mod repetat obiectivul final de a aduce toate pământurile țării sale, inclusiv Crimeea, sub controlul Kievului.

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Zelenski, a declarat miercuri pentru Radio Europa Liberă că forţele ucrainene vor fi „la uşa Crimeei” în „cinci până la şapte luni”.

Dar unii dintre aliații occidentali ai Ucrainei se tem că Putin ar putea recurge la arme nucleare tactice pentru a apăra peninsula, al cărei statut spune Kremlinul că este nenegociabil.

„Unora dintre ei le este atât de frică de apropierea Ucrainei de granița administrativă a Crimeei, încât încearcă direct sau indirect să amâne acest moment”, a declarat Alyona Getmanchuk, director la New Europe Centre, un think-tank cu sediul la Kiev.

 

Articole recente

Iohannis: Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală

Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…

8 ore ago

Franţa: După reţinerea unei jurnaliste, un militar este investigat pentru divulgarea de secrete militare

Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…

9 ore ago

Şefa diplomaţiei germane cere modernizarea ONU

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…

9 ore ago

Iohannis: Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă; calculat greşit

Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…

9 ore ago

Germania: Semnificativă orientare spre extrema dreaptă alegătorilor germani (studiu)

Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…

9 ore ago

Trump cere blocarea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, pentru scăpa de procesele federale

Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…

9 ore ago