Update articol:

Ucraina este dispusă să schimbe metale rare pentru ajutor militar american, afirmă Zelenski

Volodimir Zelenski/ Sursa foto: president.gov.ua
  • Olaf Scholz din Germania critică politica externă tranzacțională a lui Trump ca fiind „foarte egoistă, foarte egocentrică”

Ucraina este deschisă la „investiții” din partea aliaților atât timp cât aceștia o ajută să lupte împotriva Rusiei, afirmă președintele Volodimir Zelenski, după ce Donald Trump a cerut Kievului să furnizeze SUA resurse de pământuri rare – elemente critice utilizate în electronică – în schimbul ajutorului militar, potrivit The Guardian.

Propunerea președintelui american a fost criticată ca exploatând invazia Rusiei pentru câștiguri materiale, cancelarul german, Olaf Scholz, calificând planul drept „egoist”. Cu toate acestea, presa ucraineană a relatat că ideea ar putea proveni de la Kiev, ca un stimulent pentru a menține fluxul de transport de arme către țară.

Adresându-se luni reporterilor la Casa Albă, Trump a spus că dorește „egalizarea” din partea Ucrainei pentru sprijinul „aproape de 300 de miliarde de dolari” al Washingtonului. „Îi spunem Ucrainei că are pământuri rare foarte valoroase”, a spus Trump. „Căutăm să facem o înțelegere cu Ucraina în care să-și asigure ceea ce le oferim cu pământurile lor rare și alte lucruri.”

Nu a fost clar dacă Trump se referea la o înțelegere în care Ucraina să furnizeze minerale în mod gratuit în schimbul ajutorului militar american sau pur și simplu a fost de acord să le vândă, eventual la un preț avantajos.

Marți, când a fost întrebat despre propunere, Zelenski a declarat reporterilor că Ucraina este deschisă la „investiții” din partea „partenerilor care ne ajută să ne apărăm țara și să respingem inamicul cu armele lor, cu prezența lor și cu pachetele de sancțiuni. Și acest lucru este absolut corect”.

Zelenski a declarat că a discutat anterior problema cu Trump și că echipele sale se pregătesc pentru o vizită a unei delegații americane.

„Pământuri rare” se referă la un grup de 17 elemente apreciate pentru proprietățile lor magnetice și electrochimice unice. Ele sunt utilizate în multe produse moderne, de la smartphone-uri la baterii pentru vehicule electrice și medicamente pentru tratarea cancerului.

China este de departe cel mai mare producător mondial de pământuri rare, reprezentând aproximativ 70% din producția mondială. Elementele au fost desemnate drept critice de către US Geological Survey pentru sectoare care includ apărarea națională, iar Washingtonul a încercat să își reducă dependența de Beijing.

Scholz a criticat politica externă tranzacțională a lui Trump, afirmând că „ar fi foarte egoistă, foarte egocentrică”. Germania este al doilea mare donator militar al Ucrainei, după SUA.

Aceste resurse ar fi mai bine utilizate pentru reconstrucția Ucrainei după război, a declarat Scholz, vorbind după o reuniune a liderilor UE care a avut loc luni la Bruxelles.

Kyiv Independent a citat o sursă din cadrul biroului prezidențial al Ucrainei care a declarat că un acord cu aliații privind resursele țării a fost de fapt propus pentru prima dată în „planul de victorie” al lui Zelenski, care include un amestec de stimulente economice și de securitate și cerințe din partea aliaților occidentali.

Zelenski a prezentat propunerea liderilor străini în timpul campaniei prezidențiale din SUA, știind că o administrație Trump ar spori presiunea asupra Kievului pentru a ajunge la un acord cu Moscova.

Planul oferă oferte privind zăcămintele minerale strategice din Ucraina, despre care Zelenski a spus că valorează trilioane de dolari. Acestea includ uraniu, titan, litiu și grafit, care nu sunt metale de pământuri rare, dar și „alte resurse valoroase din punct de vedere strategic” fără nume.

Moscova a declarat marți că dorința lui Trump pentru metalele de pământuri rare a fost o ofertă clară pentru Ucraina de a cumpăra asistența SUA. „Ar fi mai bine, desigur, ca asistența să nu fie oferită deloc, deoarece acest lucru ar contribui la sfârșitul acestui conflict”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vladimir Putin a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în 2022. Rusia a avansat treptat, dar constant, în estul țării în ultimele luni, în ciuda numărului record de victime.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025