Categories: International

Ucraina poate conta pe NATO ”atât timp cât va fi necesar” (Stoltenberg)

Ucraina poate conta pe susţinerea NATO ”atât timp cât va fi necesar”, a declarat miercuri la Madrid secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, ai cărei lideri au denunţat “cruzimea revoltătoare” a Moscovei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Ucraina poate conta pe noi atât timp cât va fi necesar”, a declarat Jens Stoltenberg în cadrul unui summit al organizaţiei de la Madrid, în contextul în care invazia rusă a intrat în a cincea lună.

Într-o declaraţie comună, liderii Alianţei Nord-Atlantice se angajează “să întărească şi mai mult susţinerea lor politică şi practică” pentru Ucraina.

Ei susţin că s-au pus de acord cu Kievul asupra unui nou plan de ajutor, care urmează în special “să accelereze livrarea de echipamente militare neletale” şi să amelioreze apărarea ucraineană împotriva atacurilor cibernetice.

“Cruzimea revoltătoare a Rusiei provoacă imense suferinţe umane şi deplasări masive, afectând într-un mod disproporţionat femeile şi copiii. Rusia poartă întreaga responsabilitate a acestei catastrofe umanitare”, menţionează liderii NATO în document.

Ei somează Moscova să furnizeze un acces umanitar “fără obstacole” la zonele afectate şi să-şi retragă “imediat” trupele, promiţând să coopereze pentru urmărirea în justiţie a responsabililor de crime de război, “inclusiv violenţe sexuale legate de conflict”.

Cele 30 de ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice susţin că “lucrează îndeaproape” pentru a permite exporturile de cereale ucrainene, acuzând Rusia că “exacerbează intenţionat crizele alimentară şi energetică mondiale”.

Articole recente

Ciucă: Măsurile de plafonare şi compensare a preţului la energie rămân active pentru protejarea populaţiei şi economiei

Măsurile de plafonare şi compensare a preţului la energie vor rămâne active în formula necesară…

2 ore ago

Chimcomplex închide 14 zile activitatea de producţie de la Borzeşti, din cauza prețurilor în creștere la energie electrică și gaze naturale

Chimcomplex închide 14 zile activitatea de producţie de la Borzeşti, din cauza prețurilor în creștere…

2 ore ago

OMS avertizează că vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este un medicament miraculos

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat miercuri că vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este un…

2 ore ago

Nuclear/Zaporojie: Trebuie să ne pregătim pentru orice fel de scenariu (ministru ucrainean)

Ucraina trebuie să se pregătească pentru "toate scenariile" referitoare la centrala nucleară din Zaporojie, ocupată…

2 ore ago

Electrica a înregistrat, în primul semestru, o pierdere de 176 milioane de RON, faţă de un profit de 76 milioane lei, în S1 2021

Evoluția principalilor indicatori în semestrul I al anului 2022: ▪ EBITDA – pozitivă în valoare…

3 ore ago

NATO cere o inspecţie ”urgentă” a AIEA la centrala de la Zaporojie

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că este "urgent" ca o "inspecţie"…

5 ore ago