International

Ucraina va insista în discuțiile cu Rusia asupra întâlnirii celor doi președinți – Zelenski

Oficialii ucraineni care negociază cu omologii lor ruși trebuie să asigure discuții directe între liderii țărilor, care ar putea duce la aducerea păcii, a declarat duminică seara președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Următoarea rundă a discuțiilor privind războiul din Ucraina dintre cei doi vecini este programată luni, online. Deși oficialii au dat evaluări optimiste în ultima vreme, rezultatele pozitive ale negocierilor încă nu se întrezăresc.

Ucraina a cerut în mod repetat discuții directe între Zelenski și președintele rus Vladimir Putin, arătând că liderul rus este cel care ia toate deciziile finale. “Delegația noastră are o sarcină clară – să facă totul pentru a asigura o întâlnire a președinților. Întâlnirea pe care sunt sigur că oamenii o așteaptă”, a spus Zelenski în discursul său video zilnic.

“Evident că aceasta este o poveste dificilă. O cale grea. Dar această cale este necesară. Și scopul nostru este ca Ucraina să obțină rezultatul necesar în această luptă, în această muncă de negociere. Necesar pentru pace. Și pentru securitate”, a mai spus Zelenski.

Rusia a declarat anterior că Kremlinul nu va refuza o astfel de întâlnire pentru a discuta probleme „specifice”, dar nu au existat alte detalii.

Trei runde de discuții între cele două părți din Belarus s-au concentrat în principal pe probleme umanitare și au dus la deschiderea limitată a unor coridoare pentru ca civilii să scape de lupte. Putin a declarat vineri că au existat unele „schimbări pozitive” în discuții, dar nu a dat detalii.

Articole recente

Siegfried Mureşan, în plenul Parlamentului European: Tot ceea ce facem pentru Ucraina trebuie să facem şi pentru Republica Moldova

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), vicepreşedintele Grupului PPE din Parlamentul European şi preşedinte…

26 de minute ago

Qatargate: Parlamentul European a votat pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella şi Andrea Cozzolino

Parlamentul European a votat joi, la Bruxelles, pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella (Belgia)…

29 de minute ago

Lavrov: Rusia vrea încetarea conflictului din Ucraina, dar va răspunde livrării de arme cu rază lungă Kievului

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că forţele ruse vor răspunde…

31 de minute ago

UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate

Autorităţile de reglementare din UE au lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale…

32 de minute ago

BRD Groupe Societe Generale a acordat o finanțare verde în valoare de 24,3 milioane euro pentru două clădiri rezidențiale dezvoltate de Speedwell în Timișoara

Ca parte a angajamentului său de a sprijini proiecte sustenabile în România, BRD Groupe Societe…

34 de minute ago