Macroeconomie

UE creşte previziunile de inflație din cauza întreruperilor aprovizionării, a crizei energetice

  • Şeful Bundesbank, Joachim Nagel, este al doilea bancher central care a indicat în ultimele zile că BCE ar putea majora ratele în cursul acestui an.

  • Comisia a estimat că inflația anuală în zona euro va crește de la 2,6% în 2021 la 3,5% în 2022, pentru a scădea apoi la 1,7% în 2023.

  • Perspectivele pentru inflație, dar și pentru economia generală din Europa, sunt, de asemenea, dependente de tensiunile dintre Ucraina și Rusia.

 

Comisia Europeană și-a crescut joi așteptările privind inflația pentru acest an, dar se așteaptă în continuare ca prețurile să scadă sub ținta Băncii Centrale Europene de 2% în 2023, potrivit CNBC. Instituția cu sediul la Bruxelles a declarat că inflația va atinge 3,5% în acest an, de la o prognoză pentru noiembrie de 2,2%.

Dezbaterea asupra inflației în blocul de 19 membri este acerbă. Pe de o parte, unii susțin că presiunile inflaționiste actuale se vor atenua și că este nevoie de un anumit grad de politică monetară relaxată. Alții spun că BCE trebuie să înăsprească politica monetară după maximele lunare consecutive ale inflației.

Guvernatorul Bundesbank, Joachim Nagel, este al doilea bancher central care a indicat în ultimele zile că BCE ar putea majora ratele în cursul acestui an.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a declarat joi că presiunile inflaționiste vor scădea probabil anul viitor.

„După ce a atins o rată record de 4,6% în al patrulea trimestru al anului trecut, inflația din zona euro este estimată să atingă un vârf de 4,8% în primul trimestru al anului 2022 și să rămână peste 3% până în al treilea trimestru al anului”, a declarat comisia într-un comunicat.

„Pe măsură ce presiunile din cauza constrângerilor de aprovizionare și a prețurilor ridicate la energie se estompează, este de așteptat ca inflația să scadă la 2,1% în ultimul trimestru al anului, înainte de a trece sub ținta de 2% a Băncii Centrale Europene pe tot parcursul anului 2023”, a adăugat instituția.

Astfel, Comisia a estimat că inflația anuală în zona euro va crește de la 2,6% în 2021 la 3,5% în 2022, înainte de a scădea la 1,7% în 2023.

Aceste cifre indică totuși o revizuire ascendentă a previziunilor proprii de inflație ale BCE la următoarea sa întâlnire din martie.

Participanții de pe piață vor urmări îndeaproape întâlnirea pentru a înțelege dacă BCE își va reduce programul de cumpărare de obligațiuni sau va ajusta orice alți termeni ai politicii sale. Orice va decide banca centrală să facă ar putea avea un impact masiv asupra redresării economiilor din zona euro, dintre care unele au fost afectate în mod deosebit de pandemie.

Incertitudine mare

Perspectivele pentru inflație, dar și pentru economia globală din Europa, sunt, de asemenea, dependente de tensiunile dintre Ucraina și Rusia.

„Riscurile la adresa perspectivelor de creștere și inflație sunt agravate semnificativ de tensiunile geopolitice din Europa de Est”, a spus comisia într-un comunicat.

Vorbind cu CNBC luna trecută, președintele Eurogrupului Paschal Donohoe a avertizat, de asemenea, că aceste riscuri geopolitice ar putea avea un impact economic semnificativ.

Europa este foarte dependentă de gazele naturale din Rusia, dintre care unele ajung prin conducte în Ucraina. Orice escaladare a tensiunilor ar putea afecta fluxurile obișnuite de gaze și ar putea crește costurile, ceea ce ar influenţa inflația și mai mult.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

o oră ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

2 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

2 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

3 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

5 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

6 ore ago

This website uses cookies.

Read More