Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzValdis Dombrovskis/ Sursa: Twitter
Uniunea Europeană nu are intenția de a se decupla de China, dar trebuie să se protejeze atunci când de deschiderea sa se abuzează, a declarat vicepreședintele executiv al UE, Valdis Dombrovskis, în timp ce ambele părți caută să calmeze tensiunile în creștere legate de geopolitică și comerț.
Relațiile au devenit tensionate din cauza legăturilor Beijingului cu Moscova, după ce forțele ruse au pătruns în Ucraina, și din cauza intenției UE de a se baza mai puțin pe a doua cea mai mare economie a lumii.
UE a înregistrat un comerț bilateral record cu China anul trecut, dar este „foarte dezechilibrat”, a spus Dombrovskis sâmbătă într-un discurs la conferința anuală a summit-ului Bund de la Shanghai, invocând un deficit comercial de aproape 400 de miliarde de euro (426,08 miliarde de dolari).
Dombrovskis, care este și comisarul comercial al UE, se află într-o vizită de patru zile în China, în căutarea unor legături economice mai echilibrate cu UE.
El a sosit la puțin peste o săptămână după ce Comisia Europeană a declarat că va investiga dacă să impună tarife punitive pentru a proteja producătorii europeni de importurile mai ieftine de vehicule electrice din China, despre care spune că beneficiază de subvenții de stat.
Călătoria este concepută pentru a reînnoi dialogul cu China după pandemia de COVID-19, ambele părți încercând să reducă tensiunile legate de probleme precum investiții străine, comerț și geopolitică, precum și criticile occidentale cu privire la legăturile mai strânse ale Beijingului cu Moscova după invazia Rusiei din 2022 a Ucrainei.
„Crearea unei piețe deschise printre membrii săi a fost unul dintre principiile fondatoare ale UE. De asemenea, ne angajăm în favoarea comerțului global liber și echitabil. Și „echitabil” este cuvântul cheie aici”, a spus el.
Citând deficitul comercial al blocului ca exemplu, a adăugat el, „UE trebuie, de asemenea, să se protejeze în situațiile în care de deschiderea sa se abuzează”.
„Acest lucru înseamnă minimizarea dependențelor noastre strategice pentru un număr selectat de produse strategice”, dar strategia economică a UE s-a axat pe eliminarea riscurilor, nu pe decuplare, a spus el.
„UE nu are intenția de a se decupla de China.”
UE dă vina pe deficitul său comercial de 400 de miliarde de euro, parțial, pe seama restricțiilor chineze asupra companiilor europene. „O mie” de bariere în calea accesului pe piață au propulsat deficitul comercial la „cel mai mare din istoria omenirii”, a deplâns ambasadorul UE în China, Jorge Toledo, joi, la un forum de la Beijing.
Dialogul economic și comercial de luni dintre Dombrovskis și vicepremierul chinez He Lifeng, a zecea discuție de acest gen din 2008, va fi un „test de turnesol” pentru cele două părți, a declarat joi tabloidul naționalist chinez Global Times.
Dombrovskis a declarat pentru Reuters în marja summit-ului că o „muncă tehnică substanțială” a precedat ancheta UE asupra vehiculelor electrice produse din China. „Suntem deschiși pentru concurență, inclusiv pentru concurența în sectorul vehiculelor electrice, dar concurența trebuie să fie corectă”, a spus el.
China a acuzat ancheta ca fiind protecționistă, iar Camera de Comerț Chineză a spus că avantajul sectorului nu se datorează subvențiilor.
Întrebat dacă UE se uită la alte sectoare, el a adăugat: „Există mai multe domenii la care ne uităm și acesta este unul dintre subiectele pe care le voi aborda și cu omologii mei chinezi. Pe de o parte, trebuie să discutăm despre modul în care avansăm relația noastră, dar, de asemenea, trebuie să putem discuta dacă există unele probleme sau bariere comerciale care trebuie abordate.”
El a refuzat să ofere detalii suplimentare. În discursul său, Dombrovskis a mai spus că China se confruntă cu un „proces dificil de ajustare macroeconomică”, dar a subliniat că Beijingul trebuie să extindă accesul afacerilor străine și să mențină un mediu de afaceri stabil pentru relații comerciale echitabile.
El a cerut, de asemenea, Chinei să ia o poziție împotriva „tacticii de înarmare a alimentelor” a Rusiei și să-și folosească influența pentru a revigora Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră, care a expirat în iulie, după renunțarea Moscovei.
Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a lansat un mesaj către antreprenori şi îi roagă să spună…
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…
Acțiunile globale au crescut și euro s-a consolidat luni, după ce un acord comercial între…
Samsung Electronics a încheiat un contract în valoare de 16,5 miliarde de dolari pentru furnizarea…
Taxele vamale de 15% la exporturile europene, convenite în cadrul acordului dintre SUA şi UE…
This website uses cookies.
Read More