Categories: Fără categorie

UE pregăteşte sancţiuni împotriva Turciei, ca reacţie la forajele maritime din jurul Ciprului

Uniunea Europeană pregăteşte suspendarea dialogului la nivel înalt cu Ankara şi a negocierilor privind transportul aerian, ca reacţie la forajele maritime ale Turciei în zona economică exclusivă a Ciprului, considerate ilegale, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Agenţia a consultat un proiect de rezoluţie care urmează să fie discutat joi de reprezentanţii statelor membre ale Uniunii, în vederea adoptării la reuniunea de luni a miniştrilor de externe.

“Având în vedere activităţile ilegale de foraj continue şi recente ale Turciei, (UE) decide să suspende negocierile privind Acordul Cuprinzător pentru Transportul Aerian şi convine să nu desfăşoare deocamdată alte întâlniri în cadrul dialogurilor la nivel înalt”, arată documentul.

“Consiliul sprijină propunerea Comisiei (Europene) de a reduce asistenţa pre-aderare pentru Turcia în 2020 şi solicită Băncii Europene de Investiţii să îşi revizuiască activităţile de creditare din Turcia, în special în legătură cu împrumuturile garantate de stat”, se mai propune în proiectul de rezoluţie.

Decizia care urmează să fie adoptată mai prevede disponibilitatea UE de a adopta şi alte măsuri restrictive, în caz că Turcia nu renunţă la foraje.

Un diplomat european implicat în negocierea rezoluţiei a declarat agenţiei Reuters că urmează să fie vizate “doar persoanele legate exact de aceste activităţi ilegale” şi că “încercăm o calibrare atentă, deoarece avem nevoie de cooperarea Turciei în privinţa migraţiei, a NATO şi a combaterii terorismului”. De asemenea, unele state membre ale UE depind de Turcia pentru tranzitul de energie, deci “trebuie să păşim cu atenţie”. Prin urmare, a explicat sursa respectivă, “nu vă aşteptaţi la sancţiuni economice extinse”.

Miercuri, Ankara a respins acuzaţiile Greciei şi ale Uniunii Europene, care consideră ilegale forajele pentru explorarea zăcămintelor de gaze din largul coastelor Ciprului.

Partea greacă a insulei face parte din UE, în timp ce republica separatistă turcă din nordul insulei este recunoscută doar de Turcia. Guvernul de la Nicosia insistă pentru un limbaj mai dur referitor la sancţiuni, însă – potrivit unor diplomaţi – alte ţări membre ale Uniunii sunt îngrijorate de o eventuală blocare a tuturor canalelor de comunicare la nivel înalt cu Turcia.

Uniunea Europeană a îngheţat deja negocierile de aderare cu Turcia, care nu mai avansau de multă vreme, precum şi tratativele pentru dezvoltarea uniunii vamale, din cauza încălcării drepturilor omului de către regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. 

Articole recente

Rusia consideră că acordul comercial UE-SUA dă o “lovitură foarte dură” industriei europene

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a estimat luni că acordul anunţat duminică între SUA şi…

2 minute ago

Compania aeriană rusă Aeroflot anulează zeci de zboruri după o pană informatică

Compania aeriană rusă Aeroflot şi-a anulat luni zeci de zboruri, după un incident pe care…

27 de minute ago

Ucraina a semnat un acord cu SOCAR pentru a importa gaze naturale prin ruta transbalcanică

Compania energetică de stat Naftogaz din Ucraina a anunţat luni că a semnat primul său…

36 de minute ago

Spre un Summit UE – China la aniversarea a 75 de ani de relații bilaterale (opinie Liviu Mureșan)

În urmă cu câteva zile s-a desfășurat la Beijing Summitul UE - China în cadrul…

37 de minute ago

ANAR: Utilajele Apelor Române Siret sunt mobilizate pentru deblocarea drumurilor de acces, în urma precipitaţiilor abundente

Utilajele Apelor Române Siret sunt mobilizate şi relocate pentru deblocarea drumurilor de acces, după ce…

40 de minute ago

This website uses cookies.

Read More