Aparare

UE testează capacitatea băncilor de a face faţă şocurilor geopolitice şi războaielor comerciale

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunţat luni că va evalua modul în care băncile europene ar reacţiona la o ipotetică creştere a tensiunilor geopolitice şi, ulterior, războaielor comerciale, în viitoarele teste de stres, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Simularea, care presupune un efect semnificativ asupra economiei europene în urma şocurilor geopolitice şi comerciale, este anunţată în ziua în care preşedintele ales al SUA, Donald Trump, depune jurământul şi pregăteşte reanalizarea relaţiilor comerciale cu partenerii cheie.

Cu ocazia lansării celei mai recente runde de teste de stres, care acoperă 64 de bănci, reprezentând trei sferturi din activele bancare din UE şi Norvegia, Autoritatea Bancară Europeană a informat că va publica rezultatele în august.

Din cele 64 de bănci, 51 sunt din ţări în care sectorul bancar este supervizat de Banca Centrală Europeană. În paralel, BCE va efectua propriile teste de stres pentru băncile care nu sunt incluse în lista EBA.

În cel mai dificil scenariu, testele de stres vor testa rezilienţa băncilor în cazul în care şocurile geopolitice duc la un declin cumulat de 6,3% al PIB-ului în UE, în perioada 2024 – 2027. În acest scenariu, lanţurile de aprovizionare sunt afectate de tensiunile comerciale, inflaţia creşte, afectând încrederea consumatorilor şi nivelul şomajului, a precizat EBA.

Băncile au primit luni de la EBA toate documentele necesare pentru teste şi vor prezenta răspunsurile finale până la sfârşitul lunii iulie, între timp fiind programate termene limită intermediare.

Testele reprezintă un instrument prin care autoritatea bancară de supervizare evaluează necesarul de capital al creditorilor pentru a absorbi potenţialele pierderi şi pentru a sprijini economia în situaţii de criză. Rezultatele sunt incluse în procesul de supervizare.

Articole recente

De ce nu vin specialiștii în companiile de stat?

Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…

11 minute ago

Anastasiu: Statul român niciodată n-a fost corect şi nici astăzi nu este corect; Încurajez fiecare antreprenor să spună în ce condiţii s-a făcut business în România

  Vicepremierul Dragoş Anastasiu a lansat un mesaj către antreprenori şi îi roagă să spună…

21 de minute ago

Nazare: Abuzurile ANAF nu sunt lucruri noi

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…

28 de minute ago

Acțiunile cresc, euro se consolidează după acordul comercial dintre SUA și UE

Acțiunile globale au crescut și euro s-a consolidat luni, după ce un acord comercial între…

42 de minute ago

Elon Musk confirmă că Tesla a semnat un contract în valoare de 16,5 miliarde de dolari cu Samsung Electronics pentru furnizarea de cipuri

Samsung Electronics a încheiat un contract în valoare de 16,5 miliarde de dolari pentru furnizarea…

53 de minute ago

Acord UE-USA / Industria germană prevede “repercusiuni negative semnificative”

Taxele vamale de 15% la exporturile europene, convenite în cadrul acordului dintre SUA şi UE…

55 de minute ago

This website uses cookies.

Read More