International

UE vrea să reducă risipa alimentară cu obiective constrângătoare pentru 2030

Comisia Europeană vrea să impună statelor membre ca, până în 2030, să reducă risipa de alimente cu 10% în sectorul prelucrării şi al producţiei şi cu 30% (per cap de locuitor) la nivelul comerţului cu amănuntul şi al consumului considerate împreună (restaurante, servicii alimentare şi gospodării), comparativ cu 2020, potrivit unei propuneri legislative prezentate miercuri, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit datelor Eurostat, în fiecare an în UE sunt generate aproape 59 milioane de tone de deşeuri alimentare (131 kg/locuitor), reprezentând o pierdere financiară estimată la 132 miliarde de euro. Aproximativ 10% din totalul alimentelor furnizate unităţilor de vânzare cu amănuntul, restaurantelor, serviciilor de alimentaţie (de exemplu, cantinelor şcolare şi ale întreprinderilor, spitalelor etc.) şi gospodăriilor sunt irosite.

“O asemenea risipă în condiţiile în care 30 de milioane de europeni nu pot lua o masă de calitate decât odată la două zile şi foamea se intensifică la nivel mondial este pur şi simplu inacceptabilă”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Textul, care va fi dezbătut de statele membre şi eurodeputaţi, vizează de asemenea reducerea resurselor necesare pentru a produce alimentele pe care le consumăm. Combaterea risipei alimentare conduce la o triplă reuşită: economiseşte alimente pentru consumul uman, reduce impactul producţiei şi al consumului de alimente asupra mediului şi ajută întreprinderile şi consumatorii să economisească bani.

Propunerea Comisiei ar trebui să stimuleze statele membre să ia măsuri ambiţioase şi să sprijine modificări comportamentale, precum şi să consolideze colaborarea dintre actorii din întregul lanţ valoric alimentar şi alţi actori relevanţi (de exemplu, mediul academic, ONG-uri, instituţii financiare etc.).

Eurostat a estimat că 5% din deşeurile alimentare generate în UE apar în gospodării, 7% în sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul şi 9% în restaurante şi în cadrul serviciilor alimentare. Alte sectoare care contribuie la risipa de alimente în UE sunt producţia primară (11%) şi prelucrarea şi fabricarea alimentelor (20%).

Comisia Europeană estimează că dacă risipa de alimente ar fi redusă în conformitate cu propunerea sa, o gospodărie de patru persoane ar economisi, în medie, aproximativ 400 euro pe an.

Articole recente

Trump spune că familia Murdoch ar putea fi partenerii potențiali în tranzacția TikTok

Președintele Donald Trump a declarat într-un interviu difuzat duminică că magnatul conservator al mass-media Rupert…

3 minute ago

Regatul Unit, Canada și Australia au recunoscut Statul Palestina

Regatul Unit, Australia și Canada au recunoscut oficial duminică Statul Palestina, în ajunul unor anunțuri…

17 minute ago

Aeroporturile europene se grăbesc să repare sistemele de check-in după un atac cibernetic major

Unele dintre cele mai mari aeroporturi din Europa, inclusiv Heathrow din Londra, cel mai aglomerat…

3 ore ago

Reuniune extraordinară luni a Consiliului de Securitate al ONU după incursiunea avioanelor de luptă ruseşti în Estonia

Ministerul estonian de Externe a anunţat duminică că o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate…

3 ore ago

Şefa Comisiei Europene transmite Moscovei: UE îşi va apăra fiecare centimetru al teritoriului său

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis - într-un interviu publicat duminică de…

3 ore ago

ASF alocă 68,4 milioane lei pentru servicii de dezvoltare de software şi sisteme informatice

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) alocă 68,4 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de dezvoltare…

4 ore ago

This website uses cookies.

Read More