International

Un membru al Consiliului guvernatorilor BCE estimează că inflaţia va ajunge la 2% la începutul lui 2025

Ritmul de creştere a preţurilor de consum în zona euro va atinge ţinta de 2% vizată de Banca Centrală Europeană la începutul lui 2025, a estimat sâmbătă guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

“Suntem pe o traiectorie bună pentru a învinge inflaţia şi asta este o veste bună. Ar putea fi unele creşteri temporare în lunile următoare, dar asta este un efect tehnic. În absenţa unor mari şocuri externe, vom avea o inflaţie de 2% anul viitor, cel mai probabil la începutul anului”, a spus Francois Villeroy de Galhau pentru postul de radio France Inter.

Cele mai recente prognoze ale BCE, care datează din luna septembrie, arătau că ţinta de inflaţie de 2% va fi atinsă în ultimul trimestru al anului următor, chiar dacă zilele trecute o serie de oficiali din cadrul BCE au dezvăluit pentru Bloomberg că se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple în primul trimestru din 2025.

Datele Eurostat arată că, în zona euro, rata anuală a inflaţiei s-a redus de la 2,2% în luna august, până la 1,7% în luna septembrie. În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut uşor, de la 2,8%, până la 2,7%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Banca Centrală Europeană a redus deja de trei ori dobânda de politică monetară în acest an, şi pieţele financiare mizează pe noi reduceri la următoarele reuniuni ale consiliului guvernatorilor, începând chiar din decembrie, iar unii investitori sunt de părere că ar putea fi vorba chiar de o reducere cu 50 de puncte de bază.

“Este probabil că vor fi şi alte reduceri. Dar vom decide asta în funcţie de datele existente. Eu fac un apel pentru pragmatism agil. Agil, pentru că trebuie să decidem reducerea dobânzilor atunci când putem. Pragmatism, pentru că trebuie să ne uităm la data şi să nu pierdem din vedere pădurea din cauza copacilor”, a spus Francois Villeroy de Galhau.

Joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda cu 25 puncte de bază, pentru a treia oară în acest an şi în linie cu estimările, pe măsură ce inflaţia încetineşte iar creşterea economică pierde din elan. Începând cu data de 23 octombrie, rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi redusă la 3,25%, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 3,40% şi, respectiv, 3,65%. 

Articole recente

Poate exista prosperitate fără educație financiară? Cum eliminăm inegalitățile economice printr-o abordare sistemică  (analiză ISF)

Valentin Ionescu (foto stânga), Președintele Institutului de Studii Financiare (ISF) și Ieronim Ștefan (dreapta), coordonatorul…

o oră ago

Foto și video de la erupția vulcanului Klyuchevskoy

 Serviciul Geofizic al Academiei Ruse de Științe a publicat pe canalul său de Telegram foto…

o oră ago

Robert Cosmin Pană, numit Director General Adjunct al SAI Muntenia Invest, pentru un mandat de patru ani

Robert Cosmin Până a fost  numit Director General Adjunct al SAI Muntenia Invest, pentru un…

2 ore ago

Emiratele Arabe Unite construiesc o conductă care va transporta apă desalinizată către sudul Fâşiei Gaza

Emiratele Arabe Unite (EAU) vor începe, cu acordul Israelului, construcţia unei conducte importante ce va…

3 ore ago

Nicușor Dan spune că vizita în SUA ar putea fi la începutul anului viitor: Trebuie pregătită foarte bine

Președintele Nicușor Dan a anunțat, miercuri, că vizita sa oficială în Statele Unite ale Americii…

3 ore ago

Economia Germaniei în stagnare în semestrul I; după doi ani de ajustare, economia Germaniei va reveni pe creștere începând cu 2025 (Andrei Rădulescu)

de Andrei Rădulescu Destatis a publicat astăzi estimările preliminare cu privire la evoluția economiei Germaniei…

4 ore ago

This website uses cookies.

Read More