Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuzpixabay.com
Comisia Europeană salută acordul provizoriu la care au ajuns ieri Parlamentul European și Consiliul cu privire la un nou regulament al UE care vizează reducerea emisiilor de metan din sectorul energetic la nivel european și la nivelul lanțurilor noastre de aprovizionare mondiale. Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, situându-se pe locul al doilea în ierarhia principalilor factori care contribuie la schimbările climatice, după dioxidul de carbon (CO2), dar și un important poluant atmosferic.
Acordul de ieri este esențial pentru realizarea obiectivelor Pactului verde european și pentru reducerea emisiilor noastre nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030. El va obliga sectoarele gazelor fosile, petrolului și cărbunelui să își măsoare, să își monitorizeze, să își raporteze și să își verifice în mod adecvat emisiile de metan, în conformitate cu cele mai înalte standarde de monitorizare, și să ia măsuri pentru reducerea acestora. Acordul precedă cu doar câteva săptămâni conferința COP28, în cadrul căreia UE își va continua colaborarea cu partenerii internaționali pe tema reducerii emisiilor de metan.
Reducerea emisiilor de metan în UE
Regulamentul convenit ieri urmărește să evite eliberarea metanului în atmosferă și să reducă la minimum scăpările de metan cauzate de întreprinderile din domeniul energiei fosile care își desfășoară activitatea în UE.
Încurajarea transparenței și a acțiunilor privind emisiile generate de importurile de petrol, de gaze și de cărbune
UE importă o mare parte din petrolul, gazele și cărbunele pe care le consumă. Regulamentul va aborda, de asemenea, emisiile de metan legate de aceste importuri.
Aceste noi obligații de transparență impuse partenerilor internaționali vor sta la baza dialogurilor bilaterale și multilaterale ale UE cu partenerii mondiali din domeniul energiei. Peste 150 de țări s-au angajat să își reducă emisiile de metan prin semnarea Angajamentului mondial referitor la metan, cu scopul de a reduce emisiile de metan cu 30 % până în 2030, instrument care ne va ajuta să colaborăm cu partenerii pentru a atinge aceste obiective importante.
Etapele următoare
Acordul provizoriu de ieri mai trebuie să fie adoptat în mod oficial de Parlamentul European și de Consiliu. După încheierea acestui proces, noul act legislativ va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare.
Regulamentul UE privind metanul pentru sectorul energetic a fost propus în decembrie 2021 ca parte a propunerilor de implementare a Pactului verde european. Este vorba despre primul act legislativ adoptat vreodată de UE cu scopul de a reduce emisiile nocive de metan din sectorul energetic. Propunerea legislativă a reprezentat urmarea Strategiei UE privind metanul, adoptată în 2020.
Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, devansat doar de dioxidul de carbon din punctul de vedere al contribuției globale la schimbările climatice, și este responsabil pentru aproximativ o treime din încălzirea climatică actuală. Cel mai recent raport al IPCC subliniază că nivelurile metanului au ajuns la un nivel record, fiind cu mult peste nivelurile de emisii compatibile cu obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5 °C stabilit în Acordul de la Paris. Reducerea emisiilor de metan este una dintre cele mai rapide și mai eficiente modalități de încetinire a încălzirii globale. Pentru a realiza progrese semnificative în acest sens, este nevoie însă ca țările și industria de profil din întreaga lume să furnizeze date exacte, la nivel de sursă, privind emisiile de metan.
UE conduce acțiunile internaționale de combatere a emisiilor de metan. UE și SUA au lansat împreună Angajamentul mondial referitor la metan în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice, COP26, desfășurate la Glasgow în 2021. În cadrul conferinței COP27 de anul trecut, UE împreună cu Statele Unite, Japonia, Canada, Norvegia, Singapore și Regatul Unit au adoptat o declarație comună a importatorilor și exportatorilor de energie privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la combustibilii fosili, angajându-se să ia măsuri rapide pentru reducerea emisiilor de metan.
Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că nu crede că vicepremierul Marian…
Comisia Europeană a constat luni, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligaţia prevăzută în Regulamentul…
Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11%…
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Bastucescu Pârvu Insolvency SPRL, cu sediul ales în București, Str. Aviator Mircea…
This website uses cookies.
Read More