Energie

Un nou regulament UE care vizează reducerea emisiilor de metan din sectorul energetic la nivel european și la nivelul lanțurilor noastre de aprovizionare mondiale

Comisia Europeană salută acordul provizoriu la care au ajuns ieri Parlamentul European și Consiliul cu privire la un nou regulament al UE care vizează reducerea emisiilor de metan din sectorul energetic la nivel european și la nivelul lanțurilor noastre de aprovizionare mondiale. Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, situându-se pe locul al doilea în ierarhia principalilor factori care contribuie la schimbările climatice, după dioxidul de carbon (CO2), dar și un important poluant atmosferic.

Acordul de ieri este esențial pentru realizarea obiectivelor Pactului verde european și pentru reducerea emisiilor noastre nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030. El va obliga sectoarele gazelor fosile, petrolului și cărbunelui să își măsoare, să își monitorizeze, să își raporteze și să își verifice în mod adecvat emisiile de metan, în conformitate cu cele mai înalte standarde de monitorizare, și să ia măsuri pentru reducerea acestoraAcordul precedă cu doar câteva săptămâni conferința COP28, în cadrul căreia UE își va continua colaborarea cu partenerii internaționali pe tema reducerii emisiilor de metan.

Reducerea emisiilor de metan în UE

Regulamentul convenit ieri urmărește să evite eliberarea metanului în atmosferă și să reducă la minimum scăpările de metan cauzate de întreprinderile din domeniul energiei fosile care își desfășoară activitatea în UE.

  • Impune operatorilor să raporteze periodic autorităților competente cu privire la cuantificarea și măsurarea emisiilor de metan la nivel de sursă, inclusiv pentru activele neexploatate.
  • Obligă întreprinderile din sectorul petrolului și din cel al gazelor să efectueze anchete periodice cu privire la echipamentele lor pentru a detecta și a remedia scăpările de metan de pe teritoriul UE în anumite termene.
  • Interzice acțiunile sistematice de evacuare în atmosferă și de ardere la faclă din sectorul petrolului și din cel al gazelor și le limitează pe cele nesistematice la circumstanțe inevitabile, de exemplu din motive de siguranță sau în caz de funcționare defectuoasă a echipamentelor.
  • Limitează evacuarea din minele de cărbune utilizat pentru producerea energiei termice începând din 2027 și impune condiții mai stricte după 2031.
  • Impune întreprinderilor din sectoarele petrolului, gazelor și cărbunelui să realizeze un inventar al activelor inactive, închise și abandonate, cum ar fi puțurile și minele, să își monitorizeze emisiile și să adopte un plan de atenuare a acestora cât mai curând posibil. 

Încurajarea transparenței și a acțiunilor privind emisiile generate de importurile de petrol, de gaze și de cărbune

UE importă o mare parte din petrolul, gazele și cărbunele pe care le consumă. Regulamentul va aborda, de asemenea, emisiile de metan legate de aceste importuri.

  • Instituie o bază de date privind transparența emisiilor de metan, în care datele raportate de importatori și de operatorii din UE vor fi puse la dispoziția publicului.
  • Impune Comisiei să întocmească profiluri de performanță în materie de metan ale țărilor și întreprinderilor, pentru a le permite importatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză cu privire la importurile lor de energie;
  • Comisia va institui, de asemenea, un instrument de monitorizare a emițătorilor de metan la nivel mondial și un mecanism de alertă rapidă pentru evenimentele cu emisii masive, care să ofere informații privind amploarea, recurența și amplasarea surselor cu emisii ridicate de metan, atât în interiorul, cât și în afara UE. Ca parte a acestui instrument, Comisia va putea solicita informații prompte cu privire la măsurile care vizează abordarea acestor scăpări luate de țările în cauză.
  • Începând din ianuarie 2027, regulamentul prevede că pot fi încheiate noi contracte de import pentru petrol, gaze și cărbune numai dacă exportatorii aplică aceleași obligații de monitorizare, raportare și verificare pe care le aplică și producătorii din UE. Regulamentul va stabili o metodologie de măsurare a intensității emisiilor de metan și niveluri maxime care trebuie respectate pentru noile contracte din sectoarele petrolului, gazelor și cărbunelui.

Aceste noi obligații de transparență impuse partenerilor internaționali vor sta la baza dialogurilor bilaterale și multilaterale ale UE cu partenerii mondiali din domeniul energiei. Peste 150 de țări s-au angajat să își reducă emisiile de metan prin semnarea Angajamentului mondial referitor la metan, cu scopul de a reduce emisiile de metan cu 30 % până în 2030, instrument care ne va ajuta să colaborăm cu partenerii pentru a atinge aceste obiective importante.

Etapele următoare

Acordul provizoriu de ieri mai trebuie să fie adoptat în mod oficial de Parlamentul European și de Consiliu. După încheierea acestui proces, noul act legislativ va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare.

Regulamentul UE privind metanul pentru sectorul energetic a fost propus în decembrie 2021 ca parte a propunerilor de implementare a Pactului verde european. Este vorba despre primul act legislativ adoptat vreodată de UE cu scopul de a reduce emisiile nocive de metan din sectorul energetic. Propunerea legislativă a reprezentat urmarea Strategiei UE privind metanul, adoptată în 2020.

Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, devansat doar de dioxidul de carbon din punctul de vedere al contribuției globale la schimbările climatice, și este responsabil pentru aproximativ o treime din încălzirea climatică actuală. Cel mai recent raport al IPCC subliniază că nivelurile metanului au ajuns la un nivel record, fiind cu mult peste nivelurile de emisii compatibile cu obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5 °C stabilit în Acordul de la Paris. Reducerea emisiilor de metan este una dintre cele mai rapide și mai eficiente modalități de încetinire a încălzirii globale. Pentru a realiza progrese semnificative în acest sens, este nevoie însă ca țările și industria de profil din întreaga lume să furnizeze date exacte, la nivel de sursă, privind emisiile de metan.

UE conduce acțiunile internaționale de combatere a emisiilor de metan. UE și SUA au lansat împreună Angajamentul mondial referitor la metan în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice, COP26, desfășurate la Glasgow în 2021. În cadrul conferinței COP27 de anul trecut, UE împreună cu Statele Unite, Japonia, Canada, Norvegia, Singapore și Regatul Unit au adoptat o declarație comună a importatorilor și exportatorilor de energie privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la combustibilii fosili, angajându-se să ia măsuri rapide pentru reducerea emisiilor de metan.

Articole recente

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

6 minute ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

7 minute ago

Grindeanu, întrebat dacă Neacşu ar trebui să îl înlocuiască pe Anastasiu: Nu cred că lucrurile trebuie discutate în această formă

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că nu crede că vicepremierul Marian…

9 minute ago

Comisia Europeană: Temu încalcă Regulamentul privind serviciile digitale în ceea ce priveşte produsele ilegale de pe platforma sa

Comisia Europeană a constat luni, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligaţia prevăzută în Regulamentul…

10 minute ago

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, dar momentan lipsesc normele metodologice (analiză)

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11%…

39 de minute ago

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE PRIVIND VÂNZAREA BUNURILOR DEBITOAREI MIDA MOBLUX SRL – în faliment

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Bastucescu Pârvu Insolvency SPRL, cu sediul ales în București, Str. Aviator Mircea…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More