Update articol:
CALL TO ACTION

Un profesionist din lumea energiei a lansat un Centru care transformă viețile familiilor cu copii cu nevoi speciale

* Centrul Aspera aduce în România o metodă de terapie răspândită pe plan internațional în școli, grădinițe și centre de terapie, dar aproape necunoscută la noi în țară, abordarea Floortime
* În medie, o familie trebuie să aloce aproximativ 1500 Euro pe lună pentru terapii pentru un copil cu nevoi speciale
* Suma investită din resurse proprii până în acest moment este de aproximativ 1 milion euro

Alina Munteanu, care a coordonat peste zece ani departamente de Proiecte Strategice Transformaționale în E.ON, Electrica și Engie, a pus bazele unui ONG și lansează acum Centrul ASPERA, un centru inovativ de recuperare pentru copiii cu tulburări în dezvoltarea psiho-motorie.

A decis, ghidată de viață, să transforme lumea prea puțin cunoscută, dar de mulți trăită, a familiilor care trăiesc cu un diagnostic de Autism, Sindrom Down, Sindrom X Fragil sau alte tulburări de dezvoltare (~62.000 copii diagnosticați, ~124.000 copii nediagnosticați și ~372.000 membrii ai familiei[1]).

***

De ce această schimbare de la corporație la ONG?

Alina Munteanu: Nu credeam că voi face vreodată o schimbare, deoarece rolul meu în companiile de utilități mă împlinea pe plan profesional, fiind implicată direct în marile transformări ale acestora. Atunci când, însă, a apărut un „proiect” mai mare pe plan personal, nu mi-a luat decât o săptămână să iau decizia de a-mi dedica energia recuperării copilului meu. În urmă cu un an băiatul meu cel mic a fost diagnosticat cu Sindromul X Fragil, principala cauză genetică care conduce la un diagnostic de autism.

În momentul în care am început să fac planul de proiect pentru construcția Centrului ASPERA, am înțeles de ce viața m-a purtat prin proiectele strategice ale marilor companii: ca să pot aduce o schimbare majoră în sistemul românesc, care pe segmentul îngrijirii persoanelor cu nevoi speciale este extrem de deficitar.

Nu m-am desprins de tot de sectorul energetic… după cum vedeți sunt prezentă și aici… și construiesc alături de oameni minunați, de profesioniști activi în domeniul energiei, care s-au oferit să acopere cu titlu gratuit și din inimă serviciile legale ale desfășurării activității centrului. Mulți dintre dumneavoastră cu siguranță îi cunoașteți: firma de avocatură act | Botezatu Estrade Partners. Le mulțumim și pe această cale pentru că ne sunt alături!

Ne dorim să creștem acest proiect cu sprijinul comunității formate din oameni și companii, să strângem fonduri pentru a veni în ajutorul familiilor a căror viață a fost schimbată complet de un diagnostic și pentru care efortul financiar necesar este imposibil de suportat: în medie o familie trebuie să aloce  aproximativ 1500 Euro pe lună pentru terapii, dar și multe alte fonduri pentru materiale și investigații medicale.  …și de ce nu, acesta să fie doar modelul de best practice pe care să îl extindem și în alte orașe ale țării.

Ce reprezintă Centrul Aspera?

Alina Munteanu: Centrul Aspera reprezintă pentru România o nouă modalitate de a aborda procesul terapeutic și de a sprijini segmentul copiilor cu nevoi speciale ascunse și familiile acestora.

Este un proiect gândit și construit cu mare grijă și dedicare sub îndrumarea profesioniștilor din afara țării, un centru organizat și dotat la nivel Gold Standard internațional. Abordarea în procesul terapeutic este cea întâlnită în centre din țări cu experiență vastă în domeniul susținerii dezvoltării copiilor cu nevoi speciale: o echipă multidisciplinară, în care se regăsesc specialiști cu pregătire pe aria lor specifică: logopedie, psihoterapie și terapie ocupațională, cărora li se asigură atât cursuri, cât și ghidare din partea profesioniștilor din afara țării.

Centrul aduce în România o metodă de terapie răspândită pe plan internațional în școli, grădinițe și centre de terapie, dar aproape necunoscută la noi în țară, abordarea Floortime. Este o abordare 360 de grade, care își concentrează atenția nu doar asupra copilului, cum se practică actualmente în România, cât și asupra familiei, aceasta fiind partenerul fără de care atât copilul cât și terapeutul sunt limitați în obținerea de rezultate. Important este individul, nu comportamentul său și totul se desfășoară prin joacă și cu respect față de persoană. ICDL (Interdisciplinary Council on Development and Learning), organizația care a dezvoltat metodologia Floortime, creditează Centrul Aspera și îi este alături prin ghidare, atât terapeutică cât și organizatorică.

Ce ne face diferiți față de alte cabinete sau centre terapeutice: abordarea terapeutică – Floortime, o echipă multidisciplinară în jurul copilului, totul în același loc, pregătire și/sau cursuri de specialitate din afara țării, focus pe familie și implicarea acesteia în procesul terapeutic.

Care este echipa ASPERA?

Alina Munteanu: Întreaga echipă este formată din oameni care îmbină profesionalismul cu căldura și inspiră încredere atât prin ceea ce fac, cât și ca oameni. Am format echipa pe doi stâlpi puternici, necesari pentru a susține o structură menită să ofere sprijin terapeutic și financiar familiilor cu copii cu nevoi speciale: echipa terapeutică și cea organizatorică și de strângere de fonduri…iar cel mai frumos este că există și o întrepătrundere între ele.

În ceea ce privește partea terapeutică pentru copii, am reușit să definitivăm echipa de bază formată din 3 psihoterapeuți, un logoped și un terapeut ocupațional, astfel încât să putem oferi trio-ul necesar dezvoltării copiilor cu astfel de întârzieri în dezvoltare. Echipa din jurul copiilor este completată și cu un consilier în analiza mișcării și dans-terapie și sperăm ca în scurt timp să întregim echipa cu un kinetoterapeut.

Cu toții sunt în ASPERA de ceva vreme, deoarece ne-am dorit ca atunci când ne vor călca pragul, să fim pregătiți și din punct de vedere al metodologiei Floortime. Cu toții, inclusiv eu (pentru că îmi place să înțeleg ceea ce organizez cât mai bine și pentru că învăț pentru copilul meu), am parcurs multiple cursuri de Floortime.

Pe zona de adulți sunt alături de noi doi psihoterapeuți cu vastă experiență în domeniu, iar în spatele tuturor mai suntem încă 3 persoane, care gestionăm partea administrativă și de fundraising.

Îi considerăm parte din echipă și pe sponsorii noștri, fără de care nu am fi reușit să construim atât de bine.

Care e publicul țintă pentru serviciile Centrului Aspera și care sunt costurile pentru un beneficiar?

Alina Munteanu: Imaginea în cifre a nevoii din România indică, așa cum menționam și la început, faptul că sunt aproximativ 560.000 de persoane a căror viață este afectată de o cauză generată de dizabilitate. Este de avut în vedere și faptul că mai puțin de 50% din copiii diagnosticați din București beneficiază de servicii de specialitate, iar situația nu arată mai bine în restul tării. Autism, sindrom Down, epilepsie, sindrom X Fragil, ADHD sunt câteva din cele mai cunoscute afecțiuni cărora ne adresăm.

Prin intermediul programelor pe care le-am gândit și sprijinindu-ne pe echipa interdisciplinară pe care am format-o, răspundem în egală măsură atât necesitaților copiilor cât și familiilor acestora.

Toți copiii trec printr-un proces de evaluare complex, în urma căruia se stabilesc terapiile cele mai potrivite și frecvența cu care să fie urmate. Astfel, costurile vor varia în funcție de profilul fiecărui beneficiar. Plecând de la o medie, costurile se ridică la aproximativ 1500 Euro pe lună, la care se adaugă multe alte vizite medicale, materiale și medicamente.

Pentru a veni în sprijinul acestor familii, asociația îi ghidează și le facilitează strângerea de fonduri pentru a plăti terapiile, iar pe măsură ce vom găsi resurse prin sponsorizări venite de la comunitate, vom acoperi noi aceste costuri pentru cei care au mai mare nevoie. Crezul nostru este: oamenii și-au fost și își sunt sprijin dintotdeauna în momentele grele…și aici este CALL TO ACTION!

Gândim și altfel de programe gratuite, cum ar fi cel de creare a unui grup terapeutic pentru părinții acestor copii; un grup terapeutic cu o durată de 6 luni, în cadrul căruia participanții sunt ajutați să accepte diagnosticul copilului lor, să găsească soluții de readaptare a vieților lor, de reinventare a drumului pe care îl au de parcurs în viitor. Costul lunar pentru a susține acest tip de grup în care participă 10 persoane este de 1000 Euro.

Care au fost investițiile realizate până în acest moment?

Alina Munteanu: Centrul Aspera a fost gândit încă de la început ca o a doua casă, nu doar pentru copilul nostru ci pentru toți copiii care ne vor călca pragul, astfel încât nu am făcut rabat de la nimic din ceea ce îi poate ajuta să evolueze. Este o investiție pe viață, deoarece majoritatea copiilor cum este și al nostru, vor avea nevoie toată viața lor de aceste terapii.

Prima achiziție pe care am făcut-o a fost casa pe care ulterior am transformat-o și am echipat-o respectând toate normele de siguranță și toate cerințele necesare desfășurării unui act terapeutic de calitate. Majoritatea echipamentelor sunt achiziționate din afara țării, de la firmele de top pe plan mondial, producătoare de astfel de echipamente.

Pe lângă sălile clasice de terapie am amenajat spații pentru terapii conexe, care să vină în completarea proceselor de învățare și recuperare. Aș menționa aici: salina, camera senzorială Snoezelen, grădina interioară.

Totodată, am investit și în oameni prin participarea lor la cursuri și în supervizări cu specialiști din afara țării, pentru a le servi copiilor cât mai bine.

Suma investită până în acest moment este de aproximativ 1 milion euro.

Care sunt instrumentele prin care oamenii de business pot sprijini proiectul?

Alina Munteanu: Mijloacele prin care companiile ne pot sprijini sunt diverse. Dacă vorbim de sponsorizări în bani, aici companiile au la dispoziție acea redirecționare trimestrială de 20% din impozitul pe venit sau redirecționarea anuală de 20% din impozitul pe profit în cazul în care cifra de afaceri trece de pragul de 1 milion Euro. Menționez că aceste redirecționări din impozitul pe profit sau venit, nu afectează cu nimic profitul companiei. În cazul în care nu se optează pentru redirecționarea către un ONG, banii vor merge automat către Bugetul de Stat.

O altă modalitate prin care companiile ne pot sprijini o reprezintă sponsorizările în produse sau servicii, cum ar fi: electricitate, gaz, apă (suprafața totală a centrului nostru este de ~600mp, ceea ce generează costuri de întreținere destul de mari) sau echipamente relevante activității de învățare pentru copii. Totodată, sponsorizarea cu produse diverse din portofoliile companiilor, produse pe care noi să le valorificăm financiar pentru susținerea programelor terapeutice, poate fi o opțiune de luat în calcul. Pe site-ul nostru am creat o secțiune aparte “Produse primite în sprijinul Aspera”, prin intermediul căreia încercăm să valorificăm toate produsele primite prin contracte de dar manual de la persoane fizice sau juridice.

ȘI MAI MULT…căutăm parteneri pe termen lung pentru că sunt atât de multe de făcut pentru acești copii și familiile lor, care implică întreaga comunitate. Unul din proiectele noastre pentru anul următor este realizarea unei campanii ample de conștientizare și acceptare a copiilor cu aceste tipuri de afecțiuni, iar pentru un impact cât mai mare și relevant și pentru reușita ei vom avea nevoie de parteneri puternici și de încredere.

Dacă vrei să te implici personal, am trecut aici mai multe detalii: https://centrul-aspera.ro/implica-te/

***

Mai multe informații cu privire la activitatea centrului Aspera, aici:
Website – https://centrul-aspera.ro/
Facebook – https://www.facebook.com/CentrulASPERA/
LinkedIn –  https://www.linkedin.com/company/centrul-aspera/
Tel. +40747773724,  Email: contact@centrul-aspera.ro,  Adresa: Strada Plantelor nr. 20, Sector 2, București
[1] Sursa: http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2019/04/Analiza_situatie_Autism_-2019.pdf

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (22/01/2025)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2024

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (22/01/2025)

Incetare activitate Administrator de Risc