Sanatate

Un studiu israelian arată o imunitate naturală mult mai eficientă decât vaccinurile, în cazul variantei Delta

Protecția imunitară naturală care se dezvoltă după o infecție cu SARS-CoV-2 oferă mult mai multă protecție împotriva variantei Delta a coronavirusului decât două doze de vaccin Pfizer-BioNTech, potrivit unui amplu studiu israelian, citat de sciencemag.org. Datele recent publicate arată că persoanele care au avut o dată o infecție cu SARS-CoV-2 au fost mai puţin expuse să fie infectate cu varianta Delta, să dezvolte simptome din cauza acesteia sau să fie spitalizate grav cu COVID-19.

Studiul demonstrează puterea sistemului imunitar uman, dar experții în boli infecțioase au subliniat că acest vaccin și altele pentru COVID-19 rămân totuși extrem de protectoare împotriva bolilor severe și a morții. Și avertizează că infecția în rândul persoanelor nevaccinate este extrem de riscantă.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele care au avut anterior SARS-CoV-2 și apoi au primit o doză de vaccin Pfizer-BioNTech messenger ARN (ARNm) au fost mai protejate împotriva re-infecției decât cei care au avut o dată virusul și au fost încă nevaccinați.

Noul studiu ar putea redeschide discuțiile dacă persoanele infectate anterior trebuie să mai primească ambele doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau un vaccin similar cu ARNm de la Moderna. O doză de ARNm ar putea fi suficientă, susțin unii oameni de știință. Unele țări, inclusiv Germania, Franța, Italia și Israel administrează o singură doză de vaccin persoanelor infectate anterior.

Studiul, efectuat într-una dintre cele mai puternice țări vaccinate împotriva COVID-19 din lume, a examinat dosarele medicale a zeci de mii de israelieni, prezentând infecțiile, simptomele și internările acestora între 1 iunie și 14 august, când a predominat varianta Delta în Israel. Este cel mai mare studiu de observație din lumea reală de până acum pentru a compara imunitatea naturală și cea indusă de vaccin cu SARS-CoV-2.

Această analiză a demonstrat că imunitatea naturală oferă o protecție mai durabilă și mai puternică împotriva infecțiilor, bolilor simptomatice și spitalizării, în cazul variantei delta”, au spus cercetătorii. (Bloomberg)

Cercetarea i-a impresionat pe alți oameni de știință. „Este un exemplu de manual despre modul în care imunitatea naturală este cu adevărat mai bună decât vaccinarea”, spune Charlotte Thålin, medic și cercetător în imunologie la Spitalul Danderyd și Institutul Karolinska, care studiază răspunsurile imune la SARS-CoV-2.

Totuși, Thålin și alți cercetători subliniază că infecția deliberată în rândul persoanelor nevaccinate le-ar pune într-un risc semnificativ de boli severe și de moarte. Studiul arată beneficiile imunității naturale, dar „nu ține cont de ceea ce face acest virus corpului pentru a ajunge la acel punct”, spune Marion Pepper, imunolog la Universitatea din Washington, Seattle. COVID-19 a ucis deja peste 4 milioane de oameni din întreaga lume și există îngrijorări că Delta și alte variante SARS-CoV-2 sunt mai letale decât virusul original.

Noua analiză se bazează pe baza de date a Maccabi Healthcare Services, care conține aproximativ 2,5 milioane de israelieni. Studiul, condus de Tal Patalon și Sivan Gazit la KSM, o organizaţie de cercetare și inovare a sistemului de sănătate, a constatat în două analize că persoanele care au fost vaccinate în ianuarie și februarie au fost, în iunie, iulie și prima jumătate a lunii august, de la șase până la 13 ori mai probabil să se infecteze decât persoanele nevaccinate care au fost anterior infectate cu coronavirus. Într-o analiză, comparând peste 32.000 de persoane din sistemul de sănătate, riscul de a dezvolta COVID-19 simptomatic a fost de 27 de ori mai mare în rândul celor vaccinați, iar riscul de spitalizare de opt ori mai mare.

Articole recente

Tuţă (comisie parlamentară de specialitate): Securitatea cibernetică nu poate fi organizată ca un serviciu de pompieri

Securitatea cibernetică nu poate fi organizată ca un serviciu de pompieri şi nu putem aştepta…

19 minute ago

Plasa de siguranță a sistemului bancar în acțiune: exemplul american

Autor: Cristian Bichi, Consilier guvernator, Cancelaria BNR  Confruntate în ultimele zile cu prăbușirea a trei…

21 de minute ago

Rog (Cyberint)/Românii au o boală când vorbim despre ”igienă” cibernetică: iau măsuri numai după ce se întâmplă ceva

Cetăţenii obişnuiţi nu sunt ţintele actorilor statali, dar în acelaşi context românii au o boală:…

36 de minute ago

Catrina (DNSC): Zona de educaţie în securitate cibernetică este extrem de importantă pe mai multe paliere

Zona de educaţie şi cunoştinţe cyber este extrem de importantă pe mai multe paliere, pentru…

57 de minute ago

EVERGENT Investments propune un dividend brut de 0,09 lei/acțiune, cu un randament de 7,1%

Consiliul de administrație propune un dividend brut de 0,09 lei/acțiune, cu un randament de 7,1%.…

o oră ago

Virgil Popescu: Transgaz a scos la licitaţie contractul pentru construcţia conductei de transport gaze Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa

Transgaz a scos la licitaţie contractul pentru construcţia conductei de transport a gazelor naturale pe…

o oră ago