Categories: Sanatate

Una din 100.000 de persoane a făcut un şoc anafilatic la vaccinul împotriva covid-19 Pfizer-BioNTech în SUA, arată un studiu

Una din aproximativ 100.000 de persoane a manifestat o reacţie alergică gravă, după ce a fost vaccinată cu o doză de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva noului coronavirus, potrivit autorităţilor sanitare americane, care insistă asupra faptului că beneficiile vaccinării sunt cu mult mai mari decât eventuale riscuri, relatează AFP, potrivit news.ro.

Această pondere a fost calculată de către Centrele de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC), care au înregistrat 21 de cazuri de şoc anafilactic – o reacţie alegrgică gravă ,- la un total de 1.893.360 de vaccinări efectuate în perioada 14-23 decembrie.

”În medie, asta reprezintă un nivel de 11,1 şocuri anafilactce la milionul de dose administrate”, a declarat miercuri pentru presă o reprezentantă CDC, Nancy Messonnier.

Prin comparaţie, vaccinurile împotriva gripei provoacă aproximativ 1,3 şocuri anafilactice la un milion de doze.

În pofida faptului că nivelul vaccinului Pfizer-BioNTech împotriva covid-19 este de aproximativ zece ori mai mare, numărul cazurilor de reacţii alergice grave rămâne ”extrem de rar”, iar populaţia are tot interesul să se vaccineze, în contextul în care riscul îmbolnăvirii de covid-19 este cu mult mai mare, a subliniat Nancy Messonnier.

”Noi ştim să acordăm îngrijiri în cazul unui şoc anafilactic şi am stabilit proceduri la locul de vaccinare” pentru a reacţiona în cazul în care este nevoie, a precizat ea.

Cele 21 de cazuri au fost înregistrate de CDC la persoane cu vârste cuprinse între 27 şi 60 de ani – o vârstă mediană de 40 de ani.

Toate aceste cazuri – mai puţin unul – au fost tratate cu epinefrină, folosită în mod curent în tratarea alergiilor grave.

În total 19 cazuri (90%) de şoc anafilactic au fost înregistrate la femei, iar simptomele s-au manifestat pe o perioadă cuprinsă între două şi 150 de minute de la administrarea vaccinului – o perioadă mediană de 13 minute.

Între aceste simptome s-au înregistrat erupţii cutanate, urticarie, o senzaţie de sufocare, umflarea limbii, dificultăţi în respiraţie, umflarea buzelor, o stare de greaţă, o tuse seacă persistentă.

Patru pacienţi (19%) au fost spitalizaţi – trei la terapie intensivă -, iar ceilalţi 17 au fost preluaţi de servicii de urgenţă.

Niciun deces nu s-a înregistrat, iar toţi pacienţii – mai puţin unul – s-au restabilit până la data întocmirii studiului.

Nancy Messonnier a anunţat că anchete sunt în curs în vederea stabilirii cauzei reacţiei alergice.

Una dintre ipoteze vizează prezenţa în vaccin a unei substanţe – polietilenglocol (PEG) -, folosită în numeroase produse curente, precum laxative, şampoane sau pastă de dinţi, dar care nu a mai fost folosită vreodată în vaccinuri.

Autorităţile americane au autorizat două vaccinuri – cel dezvoltat de alianţa americano-germană Pfizer/BioNTech şi cel produs de către compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna, autorizate de asemenea în Uniunea Europeană (UE).

Ambele vaccinuri folosesc o nouă tehnologie – a ARN-ului mesager (mRNA) -, care nu a mai fost aprobată vreodată într-un vaccin şi conţin PEG.

Datele curente sunt insuficiente în vederea stabilirii nivelului şocului anafilactic la vaccinul Moderna.

Adina Ardeleanu

Adina Ardeleanu – membru fondator FinancialIntelligence.ro Adina Ardeleanu, membru fondator FinancialIntelligence.ro, are o experiență de peste 12 ani în jurnalism economic. Ea a debutat, în 2006, la publicația Bursa, avansând până în poziția de redactor șef adjunct. De-a lungul carierei, Adina a fost premiată pentru articolele dedicate pieței de capital, atât de Asociația Brokerilor din România, cât și de Bursa de Valori din Polonia. Absolventă de ASE, Adina a urmat cursuri de jurnalism economic ținute de Thomson Reuters, la Londra și Frankfurt, dar și de The Fund for American Studies (TFAS), la Praga.

Articole recente

SUA îşi rezervă dreptul de a-l sancţiona pe prinţul moştenitor saudit (Casa Albă)

SUA îşi rezervă dreptul de a-l sancţiona pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman în…

8 ore ago

FBI vrea să îl aresteze pe „Bucătarul lui Putin”, oferind o recompensă de 250.000 USD

FBI l-a adăugat vineri pe magnatul cateringului Yevgeny Prigozhin, cu legături apropiate de Kremlin, pe…

9 ore ago

Huawei Forum la MWC Shanghai 2021: Avem nevoie de standarde comune de securitate cibernetică

Stabilirea unor standarde comune de securitate cibernetică a fost principalul subiect de discuţie al forumului…

9 ore ago

Incendiu violent la o fabrică de produse din ţiţei din Prahova; Două persoane au suferit arsuri pe 80% din suprafaţa corpului – VIDEO

”Un incendiu violent a izbucnit în jurul orei 19.01, la o societate comercială care are…

9 ore ago