Do Not Sell My Personal Information
Categories: Fără categorie

Ungaria a elaborat un PNRR fără împrumuturile din fondul european de relansare, considerându-le o resursă inadecvată în cazul ei

Ungaria a decis să folosească numai granturile ce-i revin din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (RRF) cuprins în fondul european de relansare, nu şi creditele, întrucât aceste împrumuturi nu sunt adecvate obiectivelor naţionale ale acestei ţări, a declarat secretarul de stat ungar pentru afaceri europene Szabolcs Agosthazy, potrivit Agerpres.

Împrumuturile accesibile din fondul european de relansare sunt ”relativ ieftine”, a admis oficialul ungar, dar nu costul acestor împrumuturi este dezavantajul, ci mai degrabă ”orientarea sectorială şi termenul pentru utilizarea” lor, a explicat el într-un interviu acordat cotidianului economic Vilaggazdasag, citat luni de agenţia MTI.

”Am elaborat programe de dezvoltare anterior într-o schiţă în care accesam volume considerabile de credite. În acest timp, pe măsură ce negociam cu Comisia Europeană, a devenit tot mai clar că produsele de creditare oferite de UE nu se potriveau perfect cu atingerea obiectivelor guvernului ungar”, a adăugat secretarul de stat.

El a remarcat faptul că majoritatea celor 27 de state membre ale UE au în această chestiune o poziţie similară cu cea a Ungariei, precizând că numai cinci dintre aceste state intenţionează să folosească total sau parţial împrumuturile din planul european de relansare.

”Nu a fost o decizie politică, ci pur şi simplu o politică pe care guvernul a decis-o după ce biroul premierului (Viktor Orban) şi Ministerul de Finanţe au examinat împreună condiţiile Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. Am constatat că aceasta nu este în prezent cea mai adecvată resursă pentru implementarea obiectivelor naţionale” ale Ungariei, a mai explicat Szabolcs Agosthazy decizia Budapestei de a nu folosi creditele din planul european de relansare.

Ungaria a transmis săptămâna trecută Comisiei Europene planul său naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) pentru suma de 7,2 miliarde de euro, care corespunde numai granturilor ce revin Ungariei din fondul european de relansare ‘NextGenerationEU’ în valoare de 750 de miliarde de euro, guvernul ungar anunţând că ”deocamdată” nu va accesa şi creditele, pentru a evita creşterea datoriei.

Din fondul ‘NextGenerationEU’, care va fi constituit prin credite contractate de Comisia Europeană pe pieţele financiare, statele membre vor accesa granturi şi împrumuturi pentru reforme şi investiţii cuprinse în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) ce trebuie să fie aprobate de executivul comunitar şi să cuprindă în principal investiţii în tranziţia ecologică şi sectorul digital, pentru care trebuie alocate cel puţin 37% şi, respectiv, 20%, din sumele prevăzute în PNRR.

Articole recente

Romgaz a reziliat contractul pentru centrala de la Iernut

Romgaz a anunțat, azi, rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE…

8 ore ago

Bogdan Chiriţoiu – numit pentru un nou mandat în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei; Dan-Virgil Pascu – vicepreşedinte

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind numirea lui Bogdan-Marius Chiriţoiu ca membru al…

11 ore ago

OMS: Varianta Delta a coronavirusului este pe cale să devină dominantă la nivel global

Varianta Delta a coronavirsului SARS-CoV-2, detectată prima dată în India şi prezentă la ora actuală…

11 ore ago

Rădulescu: Probabilitatea este în creştere ca BNR să majoreze rata de dobândă de politică monetară încă de la sfârşitul acestui an

Probabilitatea ca Banca Naţională a României (BNR) să majoreze rata dobânzii de politică monetară încă…

11 ore ago

Transelectrica: Piaţa busieră spot din România a fost integrată în cea pan-europeană

Pieţele pentru ziua următoare din România, Ungaria, Cehia şi Slovacia sunt acum integrate în cea…

11 ore ago

UE va ridica embargoul care împiedică opt bănci să participe la emisiunile sale de obligaţiuni

Opt bănci care până acum au fost excluse de la participarea la emisiunile de obligaţiuni…

11 ore ago