Categories: Energie

Uniunea Europeană vrea ca euro să devină monedă de referinţă pentru tranzacţiile internaţionale cu hidrogen

Uniunea Europeană va încerca să stabilească euro ca monedă de referință pentru tranzacționarea internațională cu hidrogen, a declarat, luni, comisarul pentru Energie Kadri Simson, transmite Reuters.

UE intenționează să extindă masiv producția de energie regenerabilă și hidrogen în acest deceniu, deoarece încearcă să devină „neutră din punct de vedere climatic” până în 2050 – ceea ce înseamnă că blocul de 27 de țări nu va emite mai multe gaze cu efect de seră decât scoate din atmosferă.

Unul dintre obiectivele Comisiei Europene este de a avea până în 2030 echipamente cu capacitate de 40GW care utilizează energie regenerabilă pentru a produce hidrogen fără emisii, putând fi utilizat ca un combustibil în industrie și transporturi grele.  În prezent, UE are o capacitate de producţie a hidrogenului din surse regenerabile de 1 GW.

Comisia mai doreşte să creeze un comerţ transfrontalier cu hidrogen cu state aflate în apropiere cum ar fi Ucraina sau Maroc, care, potrivit grupurilor industriale, pot găzdui capacităţi de producere a hidrogenului de 40 GW până în 2030.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că Bruxelles-ul își propune să își folosească piața națională de hidrogen pentru a stabili euro ca monedă de referință pentru tranzacțiile internaționale.

“Vedem un mare potențial pentru rolul euro ca monedă de referință în comerțul internațional cu energie durabilă”, a declarat Simson la un eveniment online găzduit de școala de afaceri Esade din Barcelona.

„Avem ocazia să dezvoltăm hidrogenul din UE într-o piață de referință și să stabilim un punct de referință fiabil pentru tranzacțiile în euro”, a spus ea.

Mai larg, Bruxelles încearcă să promoveze rolul internațional al euro ca o modalitate de a ajuta companiile europene să gestioneze riscurile și costurile valutare și să protejeze economia blocului împotriva șocurilor valutare.

Anul viitor, compania va revizui regulile referitoare la undicii folosiţi ca referinţe în instrumentele financiare şi contracte, cu scopul de a crea indici denominaţi în euro pe pieţele în formare, cum este cea a hidrogenului.

Articole recente

Prim-ministrul Nicolae Ciucă: Energia nucleară reprezintă o soluție viabilă pentru atingerea obiectivelor de independență energetică și decarbonizare

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, cu John Hopkins, președinte și CEO…

49 de minute ago

Kazahstanul nu va face mișcări care să rănească interesele Rusiei – purtătorul de cuvânt al lui Tokayev (TASS)

Kazahstanul nu va face mișcări care ar putea dăuna intereselor Rusiei, deoarece rămâne un partener…

2 ore ago

Kremlinul despre Boris Johnson: ”Nu îi place de noi, nici nouă de el”

Kremlinul şi-a făcut cunoscută oficial joi antipatia faţă de premierul britanic Boris Johnson, transmite Reuters.…

2 ore ago

Cum va fi ales noul premier britanic după demisia lui Boris Johnson şi cât ar putea dura

Boris Johnson a demisionat joi din funcţia de prim-ministru, declanşând operaţiunea de căutare a unui…

2 ore ago

Argentina afirmă că are sprijinul Chinei pentru a se alătura grupului BRICS

Guvernul de la Buenos Aires a afirmat joi că a primit sprijinul oficial al Chinei…

2 ore ago