International

Universitatea Cambridge: Schimbările climatice ar fi putut să joace un rol în apariţia maladiei COVID-19

Schimbările climatice ar fi putut să joace un rol în transmiterea la om a coronavirusului care provoacă maladia COVID-19, oferind noi habitate populaţiilor de lilieci, prezumtiva specie aflată la originea acestui virus, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au modelat pe computer prezenţa populaţiilor de lilieci din mai multe specii, folosind date de temperatură şi pluviometrie pentru a stabili localizarea tipului de vegetaţie care constituie habitatele lor. Studiul a fost publicat în revista Science of the Total Environment, potrivit Agerpres.

Potrivit acelor modelări computerizate, pe parcursul ultimilor 100 de ani, 40 de specii de lilieci au beneficiat de extinderea condiţiilor favorabile pentru prezenţa lor într-o zonă care acoperă sudul Chinei, Birmania şi Laos.

Fiecare specie de liliac este purtătoare, în medie, a 2,7 tipuri de coronavirus şi, astfel, aproximativ 100 de virusuri diferite ar circula în acea zonă, în care se presupune că ar fi apărut SARS-CoV-2.

“Suntem departe de a spune că pandemia nu ar fi apărut fără schimbările climatice. Dar mi se pare greu de spus că această creştere a numărului de lilieci şi al coronavirusurilor pe care ei îi poartă ar face această apariţie să fie mai puţin probabilă”, a declarat coordonatorul studiului, Robert Meyer.

Lanţul exact de transmitere al SARS-CoV-2 rămâne de stabilit, dar modificările climatice şi distrugerea ecosistemelor îi pun mai des în contact pe oameni cu animalele, a subliniat acelaşi cercetător. “Sunt cele două feţe ale aceleiaşi monede, noi pătrundem mai adânc în habitatul lor şi, în acelaşi timp, schimbările climatice pot să împingă patogenii spre noi”, a adăugat el.

Mai mulţi oameni de ştiinţă care nu au participat la acest studiu au subliniat faptul că apariţia pandemiei are cauze multiple.

“Trecerea (de la animal la om, n.r.) este rezultatul unor mecanisme complexe. Schimbările climatice au avut cu siguranţă un rol, modificând localizarea speciilor. Dar este posibil ca înmulţirea populaţiei umane şi degradarea habitatelor prin agricultură să joace un rol mai important”, a comentat Kate Jones, profesoară de ecologie şi biodiversitate la University College din Londra.

“Ei (autorii studiului, n.r.) arată că schimbările climatice au putut avea un impact asupra speciilor din Yunnan, dar această provincie se află la o distanţă de peste 2.000 de kilometri de Wuhan”, oraşul în care epidemia de COVID-19 a apărut în China, a declarat Paul Valdes, profesor de geografia mediului la Universitatea Bristol.

Articole recente

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

2 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

2 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

3 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

3 ore ago

Zborurile directe pe ruta Moscova-Phenian au fost reluate după o pauză de câteva decenii

Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…

3 ore ago

Rusia anulează ‘din motive de securitate’ parada navală de Ziua Flotei

Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More