Energie

Unul dintre principalii oameni de știință din domeniul nuclear din China s-a sinucis, la câteva zile după accidentul centralei nucleare Taishan (video)

  • Zhang Zhijian, vicepreședintele Universității de Inginerie Harbin, a fost găsit mort joi. Poliția spune că nu au existat circumstanțe suspecte

  • Omul de știință a primit o serie de premii de top, inclusiv Premiul Național pentru Excelență în Inovație

 

Pe 14 iunie, centrala nucleară Taishan din China, în apropiere de Hong Kong, a avut o acumulare de gaze radioactive din cauza unui număr mic de bare de combustibil avariate, au indicat atunci autorităţile acestei ţări, care au exclus orice pericol. Compania franceză Framatome, proprietară parțială a uzinei, a solicitat asistență Departamentului de Energie al SUA, întrucât „o iminentă amenințare radiologică” părea inevitabilă.

 

Gazele radioactive au fost ţinute sub control, iar oficialii americani au declarat atunci că situația de la centrala nucleară nu „reprezintă o amenințare severă pentru siguranța lucrătorilor din uzină sau a cetăţenilor chinezi”.

Însă trei zile mai târziu, Zhang Zhijian, unul dintre cei mai de seamă oameni de știință din China și vicepreședinte al Universității de Inginerie Harbin, s-a sinucis după ce a sărit de pe clădirea Universităţii.  South China Morning Post (SCMP) a declarat că poliția din capitala Heilongjiang a exclus omuciderea ca fiind cauza morții după investigații la fața locului, fără a oferi detalii suplimentare.

„Universitatea de Inginerie Harbin anunță cu profundă durere că, din păcate, profesorul Zhang Zhijian a căzut de pe o clădire și a murit la 9.34 dimineața, la 17 iunie 2021”, a scris, într-un comunicat oficial, Universitatea. „Universitatea își exprimă durerea profundă pentru trecerea în nefiinţă a tovarășului Zhang Zhijian și transmite condoleanțe profunde familiei sale”.

Zhang a fost profesor la Colegiul de Știință și Tehnologie Nucleară de la Universitatea de Inginerie Harbin și vicepreședinte al Societății Nucleare din China.

În provincia Chinei de nord Heilongjiang, Universitatea Tehnică Harbin este una dintre cele două universități chineze care au relații strânse cu Armata Populară de Eliberare. În iunie anul trecut, universității i s-a interzis utilizarea unui software de calculator dezvoltat în SUA pe fondul relațiilor cu Occidentul.

Potrivit Zero Hedge, ceea ce este remarcabil este că mass-media occidentală sau majoritatea mijloacelor de informare în masă nu au încercat să compună puzzle-ul cu privire la accidentul de la centrala nucleară Taishan şi moartea omului de știință de top din China, cu excepția blogului „Lumea Jennifer”, care explică posibila legătură între moartea lui Zhijian și relațiile sale cu centrala.

Acum, întrebarea este, de ce s-a sinucis Zhang Zhijian?

Anunțul Universității de Inginerie Harbin despre moartea sa spune doar că, „din păcate, a căzut de pe clădire și a murit la 9:34 dimineața pe 17 iunie”. Și polițiștii au exclus posibilitatea crimei, regretând moartea acestuia etc. Deci, nu a existat nicio explicație cu privire la cauza morții sale.

Un lucru interesant este că, încă din 2005, proprietarul chinez al centralei nucleare Taishan, China Guangdong Nuclear Power Group, a semnat un acord de cooperare cu Harbin Engineering University. Conform acordului, Universitatea de Inginerie Harbin instruieşte, pe de o parte, mai multe talente în domeniul energiei nucleare pentru China Guangdong Nuclear Power Group și, pe de altă parte, face acolo mai multe cercetări.

S-a spus că cooperarea va promova transformarea rezultatelor cercetării științifice în productivitate prin combinarea industriei, mediului academic și cercetării. La câteva luni după semnarea acordului, în decembrie 2005, Universitatea de Inginerie Harbin și-a înființat Colegiul de Știință și Tehnologie Nucleară, iar Zhang Zhijian a fost șeful acestui colegiu.

Apoi, doi ani mai târziu, în 2007, China și Franța au semnat un acord pentru construirea în comun a centralei nucleare Taishan.

Construcția Unității 1 și Unității 2 ale Centralei Nucleare Tashan au început în 2009, iar Unitatea 1 a intrat în funcțiune comercială pe 13 decembrie 2018.

Dacă verificăm biografia lui Zhang Zhijian, vom descoperi că el a fost șeful Colegiului de Știință și Tehnologie Nucleară timp de zece ani, din 2005 până în 2015. Acest lucru s-a suprapus cu perioada de proiectare și construcție a centralei nucleare Taishan.

În această perioadă de timp, este foarte probabil ca Zhang Zhijian să fi format o relaţie profundă cu China Guangdong Nuclear Power Group și poate cu alte companii, instituții și oficiali implicați în energia nucleară.

Autorul blogului suspectează foarte mult că sinuciderea lui Zhang Zhijian ar avea  legătură cu scurgerea recentă de la centrala nucleare Taishan, dat fiind că Zhang Zhijian s-a sinucis, chiar după ce Partidul Comunist Chinez  (PCC) a admis public accidentul și având în vedere legăturile sale strânse cu China Guangdong Nuclear Power Group, precum și întreaga industrie a energiei nucleare din China.

Autorul blogului a scris că poate Zhang Zhijian fusese deja întrebat de  autorități, poate că a fost supus presiunilor, poate că era prea speriat de incident,  poate că se temea că va fi tras la răspundere sau poate că acolo era ceva de care avea nevoie pentru a-și acoperi moartea etc.

Deși nu este nimic concludent, moartea omului de știință de vârf care vine la câteva zile după accidentul centralei nucleare este cu siguranță suspectă. O mulțime de întrebări au rămas fără răspuns.

 

Articole recente

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu" pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului,…

4 ore ago

Grupul AVAX a semnat un contract de 673,5 milioane de euro pentru centrala electrică de la Mintia, de 1.750 MW

AVAX Group anunță că a semnat un contract cu Mass Group Holding (MGH) Group pentru…

4 ore ago

Elena Maria Sava va exercita atribuţiile preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în locul lui Sorin Gal

Elena Maria Sava, director general al Direcţiei Generale inspecţie şi supraveghere teritorială a activităţilor miniere…

4 ore ago

Ion Cupă – numit preşedinte al Autorităţii Vamale Române

Ion Cupă a fost  numit preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Vamale…

4 ore ago

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale…

4 ore ago