Politica

USR cere Guvernului Ciolacu să nu crească accizele la carburanți în 2024

  • Cristina Prună: Creșterea accizelor va accentua sufocarea economiei și sărăcirea românilor

USR cere Guvernului Ciolacu să nu crească accizele la carburanți anul viitor. Majorarea accizei va afecta din nou populația, deja confruntată cu creșteri de taxe și scumpiri în ultimii doi ani de guvernare PSD-PNL, precum și mediul de afaceri, potrivit unui comunicat.

„Mediul economic și românii vor fi afectați oricum de la 1 ianuarie 2024 de noile majorări de taxe care vor intra în vigoare. Introducerea impozitului specific sectorului de petrol și gaze naturale tot de la 1 ianuarie va avea oricum impact asupra prețului carburanților. Creșterea suplimentară a accizei va contribui la sufocarea economiei, prin creșterea în lanț a prețurilor din întreaga economie. Menținerea nivelului actual al accizei este crucial pentru anul 2024 dacă vrem ca oamenii să nu sărăcească și mai tare”, precizează deputata USR, Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii.

Conform unui draft de ordonanță de urgență, acciza ar urma să crească de la 1 ianuarie 2024 cu 33% din nivelul inflației, de la 1 aprilie 2024 cu alți 33% și de la 1 iunie 2024 cu 32%.

Creșterea accizei la carburanți în 2024, după ce în 2023 a fost înghețată, ar veni într-un context global extrem de impredictibil, care poate antrena majorări importante ale cotațiilor petrolului în lunile următoare.

„Contextul actual impune menținerea nivelului accizelor carburanților și în anul 2024. Prețul carburanților este oricum la un nivel ridicat din cauza evoluțiilor internaționale și este posibil să asistăm la noi creșteri ale cotațiilor petrolului. Este inadmisibil ca Guvernul să facă noi experimente pe seama românilor și a companiilor românești, prin amplificarea efectelor undelor de șoc externe. Putem asista oricând la pusee importante ale prețului carburanților”, adaugă Cristina Prună.

Piața internațională a petrolului este tensionată în această perioadă de discuțiile din cadrul OPEC forțate de Rusia, dar care găsește și alți susținători, privind reducerea producției de petrol în cadrul organizației. O astfel de decizie ar avea un impact imediat și puternic crescător asupra cotațiilor globale.

Articole recente

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, dar momentan lipsesc normele metodologice (analiză)

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11%…

16 minute ago

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE PRIVIND VÂNZAREA BUNURILOR DEBITOAREI MIDA MOBLUX SRL – în faliment

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Bastucescu Pârvu Insolvency SPRL, cu sediul ales în București, Str. Aviator Mircea…

o oră ago

Rusia/Două grupuri de hackeri revendică un atac informatic asupra companiei aeriene ruse Aeroflot; Kremlinul se declară îngrijorat

Grupurile de hackeri Silent Crow şi Cyberpartisans BY, pro-ucrainene, au revendicat luni un atac asupra…

2 ore ago

Rusia consideră că acordul comercial UE-SUA dă o “lovitură foarte dură” industriei europene

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a estimat luni că acordul anunţat duminică între SUA şi…

2 ore ago

Compania aeriană rusă Aeroflot anulează zeci de zboruri după o pană informatică

Compania aeriană rusă Aeroflot şi-a anulat luni zeci de zboruri, după un incident pe care…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More