Afaceri

USR cere în Comisia buget-finanțe din Senat eliminarea prevederilor care impozitează contractele part-time la nivelul celor full-time

Senatorii USR din Comisia de buget finanțe – Anca Dragu, Claudiu Mureșan și Narcis Mircescu – au depus mai multe amendamente în cadrul dezbaterilor din comisie asupra prevederilor OG 16/2022, act normativ care a dus la pierderea a aproape 100.000 de locuri de muncă part-time și distruge un întreg angrenaj de taxare a muncii, potrivit unui comunicat.

Cel mai important amendament depus de senatorii USR prevede eliminarea obligației pentru angajatori ca, în cazul salariaților care lucrează part-time și au un salariu mai mic decât minimul pe economie – să plătească contribuții sociale corespunzător unui salariu întreg și nu doar celui realizat.

Anca Dragu: „De la 1 august, Guvernul a hotărât că pentru 2 ore de muncă, angajatorii să plătească taxe și impozite cât pentru 8, ca și când nu ar fi fost de ajuns că munca în România este taxată excesiv. USR se pronunță ferm în favoarea scăderii taxării muncii până la nivelul de 0 taxe pe salariul minim, tocmai în ideea de a ajuta oamenii cei mai defavorizați și care vor să muncească legal, cu contract. Sunt mii și mii de cazuri de oameni care vor să muncească cinstit și pe care OG 16 îi forțează să se îndrepte spre zona gri a economiei. În prag de criză economică, exact atunci când cei mai vulnerabili devin și mai vulnerabili, OG 16 vine cu o măsură care-i scoate din piața muncii”.

Un alt amendament depus de senatorii USR prevede ca în domeniul construcțiilor, industriei alimentare și agriculturii, în lunile în care angajatorii nu îndeplinesc condițiile pentru facilități fiscale, salariații să nu plece acasă cu salarii nete mai mici cu 20% decât în lunile în care beneficiază de facilități.

În fine, un al treilea amendament USR propune excluderea condițiilor necesar a fi îndeplinite de o microîntreprindere pentru a beneficia de un regim fiscal avantajos, respectiv obținerea unei cifre de afaceri majoritar din activități altele decât management și consultanță.

USR consideră că, în actualul climat economic incert, Guvernul ar trebui să ia măsuri care să încurajeze și nu să pedepsească munca, să reducă povara fiscală pentru cei care produc plus-valoare, să reducă cheltuielile imorale precum pensiile speciale.

Articole recente

Rareş Bogdan: Îl rog respectuos pe Câciu să dea explicaţii cu privire la transpunerea Regulamentului CE privind suprataxarea companiilor din energie

Europarlamentarul Rareş Bogdan i-a cerut ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, să dea explicaţii publice cu…

15 minute ago

Germania a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei şi este în discuţie cu Qatarul pentru tancuri Ghepard

Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile sale industriale şi…

29 de minute ago

Directorul CIA: Prietenia ruso-chineză nu este necondiţionată; următoarele şase luni sunt critice pentru Ucraina

Directorul CIA, William Burns, a declarat joi că, potrivit evaluărilor agenţiei de informaţii pe care…

31 de minute ago

Norvegia: Poliţia interzice arderea Coranului după ce Turcia l-a convocat pe ambasadorul norvegian

Poliţia norvegiană a interzis joi un protest planificat anti-islam, inclusiv arderea unei copii a Coranului,…

13 ore ago

Serbia trebuie să continue discuţiile cu Kosovo asupra normalizării, pentru a rămâne pe calea spre aderarea la UE (Vucic)

Serbia trebuie să continue discuţiile cu Kosovo asupra normalizării legăturilor, în cadrul celui mai recent…

13 ore ago